Η Grimaldi επενδύει σε 12 νέα φιλικά στο περιβάλλον πλοία

Η Grimaldi επενδύει σε 12 νέα φιλικά στο περιβάλλον πλοία


Ο μεγάλος ιταλικός ναυτιλιακός όμιλος Grimaldi γιορτάζει την 75η επέτειο από την ίδρυσή του με έναν νέο γύρο επενδύσεων σε πράσινα πλοία και εξαγορές συμμετοχών σε λιμάνια.
Συγκεκριμένα, η Grimaldi υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή δύο οχηματαγωγών πλοίων χωρητικότητας 7.800 lane meter από το κινεζικό ναυπηγείο Jinlong. Τα πλοία θα αποτελούν συνέχεια της κλάσης «Grimaldi Green 5th Generation» (GG5G) που σχεδιάστηκε από τη δανική εταιρεία συμβούλων ναυτικής αρχιτεκτονικής Knud E. Hansen. Τα υβριδικά πλοία θα χρησιμοποιούν παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα κατά τη λειτουργία και ισχύ μπαταρίας όταν βρίσκονται στο λιμάνι.
Εν τω μεταξύ, μια άλλη παραγγελία πρόκειται να υπογραφεί για δέκα νέα πλοία μεταφοράς οχημάτων, Pure Track Car Carriers (PCTC) με χωρητικότητα φόρτωσης 9.000 Car Equivalent Units (CEU) το καθένα, ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Emanuele Grimaldi στο XXV Euromed Convention from Land to Sea που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του 2022, ο όμιλος παρέλαβε επτά νέα πλοία ro-ro, όλα μέλη της κατηγορίας GG5G.
Η Grimaldi έχει επί του παρόντος 10 μελλοντικά πλοία του στόλου υπό κατασκευή. Αυτά τα νεότευκτα, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν εντός των επόμενων δύο ετών, περιλαμβάνουν έξι πλοία πολλαπλών χρήσεων ro-ro κατηγορίας G5 για διηπειρωτικά δρομολόγια, δύο πλοία κατηγορίας Superstar για τη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών για τη θυγατρική Finnlines και δύο επιπλέον πλοία ro-ro που ανήκουν στην κατηγορία GG5G.
Εκτός από ένα φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης του στόλου, ο όμιλος εργάζεται επίσης σε ένα πρόγραμμα εξαγορών που περιλαμβάνει τερματικούς σταθμούς λιμένων και logistics. Το 2022, η ιταλική ναυτιλιακή εταιρεία απέκτησε το 33% της Euroterminal της Αμβέρσας, η οποία ανήκει πλέον εξ ολοκλήρου στον όμιλο Grimaldi. Ο τερματικός σταθμός διαθέτει τον μεγαλύτερο πολυώροφο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στο Βέλγιο, με συνολική επιφάνεια 172.000 m2 σε 7 επίπεδα και χώρο για 9.700 οχήματα.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, κοινοπραξία με επικεφαλής τον Όμιλο Grimaldi επιλέχθηκε ως προτιμώμενος μειοδότης για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Η κοινοπραξία αποτελείται από τις θυγατρικές της Grimaldi, Grimaldi Euromed και Minoan Lines Shipping (που μαζί αντιπροσωπεύουν το 90% της κοινοπραξίας) και τον ελληνικό φορέα Investment Construction Commercial & Industrial. Η οικονομική προσφορά ανέρχεται σε 84,17 εκατ. €.
Η παραχώρηση περιλαμβάνει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της λιμενικής περιοχής Ηγουμενίτσας, των αλιευτικών καταφυγίων Σαγιάδας και Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων. Η Ηγουμενίτσα είναι το κύριο λιμάνι της Ηπείρου και ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια της Ελλάδας.
Η Grimaldi απέκτησε επίσης μερίδιο 90% στην Brucato De.TA, μια κορυφαία εταιρεία διατροπικών μεταφορών της Σικελίας που δραστηριοποιείται διεθνώς. Η εταιρεία αποκάλυψε ότι περαιτέρω επενδύσεις σε τερματικά και logistics βρίσκονται ήδη στα σκαριά, στη Βόρεια Ευρώπη, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.
« Τους τελευταίους 12 μήνες οι εταιρείες που ανήκουν στον όμιλό μας έχουν καταγράψει τις καλύτερες επιδόσεις τους», είπε ο Grimaldi. «Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην έξυπνη επενδυτική μας πολιτική, στη μείωση των καυσίμων κατά 500.000 τόνους σε όλο τον στόλο, στην Έρευνα & Ανάπτυξη νέας ναυτιλιακής τεχνολογίας και στη σημαντική ώθηση που δώσαμε σε τερματικές και υλικοτεχνικές δραστηριότητες».

Πηγή: Reporter.gr
Η Grimaldi επενδύει σε 12 νέα φιλικά στο περιβάλλον πλοία Η Grimaldi επενδύει σε 12 νέα φιλικά στο περιβάλλον πλοία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.