Ο Κυριάκος Τσόδουλος για την ανάδειξη εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών

Ο Κυριάκος Τσόδουλος για την ανάδειξη εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών


Ο αιρετός εκπρόσωπος είναι θεματοφύλακας της ισονομίας, της αξιοκρατίας, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων όλων των εκπαιδευτικών, της νομιμότητας και της διαφάνειας.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 – Εκλογές Αιρετών

Συμμετέχουμε – Επιλέγουμε – Εκλέγουμε γνήσιους αιρετούς σε Π.Υ.Σ.Π.Ε., Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. και Κ.Υ.Σ.Π.Ε.

Θωρακίζουμε τον θεσμό του αιρετού

Συνάδελφοι,

Πέρασαν κιόλας δύο χρόνια από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με τα σχολεία να λυγίζουν από την πανδημία, επέλεξε, απέναντι στην ομόθυμη βούληση των Κλάδου, να προχωρήσει στις προγραμματισμένες για το 2020 εκλογές ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Αποτέλεσμα; Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «γύρισαν την πλάτη» σε μια λογική αυταρχισμού, σε μια λογική «εντέλλεσθε» και με την επιλογή τους αυτή παρέδωσαν μαθήματα δημοκρατίας, αξιοπρέπειας, αυτοσεβασμού και συλλογικότητας.

Ασφαλώς και το επίδικο δεν ήταν η συμμετοχή στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να το παρουσιάζουν έτσι. Σκόπιμα περιορίζουν τη συζήτηση και αποσιωπούν την αδυναμία των συναδέλφων υποψήφιων, εξαιτίας των πολύ δύσκολων επιδημιολογικών συνθηκών, να επισκεφθούν τα σχολεία, να γνωστοποιήσουν την υποψηφιότητά τους, να συζητήσουν με τους συναδέλφους τους, να ζητήσουν την ψήφο σε μια ζωντανή διαδικασία δημοκρατίας, αλληλεπίδρασης και διαλόγου.

Ζητήσαμε τότε οι εκλογές ανάδειξης αιρετών να πραγματοποιηθούν όταν θα υπάρξουν ευνοϊκότερες υγειονομικές συνθήκες, σε εργάσιμη ημέρα, χωρίς άδεια και με παράταση της θητείας των μέχρι τότε αιρετών, κάτι που προβλεπόταν και από την κείμενη νομοθεσία.

Στην πορεία βιώσαμε την αχαρακτήριστη νομοθετική πρωτοβουλία της ψήφισης του άρθρου 123 του Ν.4763/2020 σύμφωνα με το οποίο ο εργοδότης, το Υπουργείο Παιδείας, δηλαδή, - ορίζει κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης - μακριά από τη δημοκρατική αντίληψη της επιλογής από τις οικείες συνδικαλιστικές οργανώσεις, τον εκπρόσωπο των εργαζομένων. Καταστρατηγείται, λοιπόν, «εν τοις πράγμασι» κάθε λογική γνήσιας εκπροσώπησης των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Πολύ απλά μετά τους δύο πρώτους ουδείς άλλος θεωρείται υποψήφιος. Έρχεται η διοίκηση και ορίζει αιρετούς αποκαλύπτοντας τον σχεδιασμό τους για την κατάργηση του θεσμού των αιρετών εκπροσώπων.

Οι εκλογές αιρετών της 5ης Νοεμβρίου 2022 έφτασαν. Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. επιμένει, μόνη από όλα τα Υπουργεία, να πραγματοποιήσει τις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών μόνο με ηλεκτρονική ψηφοφορία. Επενδύει στη συνέχιση της τακτικής της αποχής της Δ.Ο.Ε. προκειμένου να στερήσει την αιρετή εκπροσώπηση στα υπηρεσιακά συμβούλια από τον κλάδο για μια ακόμη διετία. Δεν θα της το επιτρέψουμε. Δεν θα της τείνουμε χείρα βοηθείας. Δεν θα της χαρίσουμε τους αιρετούς. Αφήνουμε την Α.Σ.Ε. και τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ να το κάνουν.

Ως Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.) με οδηγό τη διαχρονικά υπεύθυνη και συνεπή μας στάση, με πρόταγμα την υπεράσπιση της ελεύθερης και ακηδεμόνευτης συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της επιλογής από τους ίδιους τους εργαζόμενους, δίνουμε τον αγώνα να στηρίξουμε, να υπερασπιστούμε, να θωρακίσουμε τον θεσμό του αιρετού. Ενός θεσμού που έχει δώσει πολύ θετικά δείγματα γραφής στην τήρηση της νομιμότητας, της διαφάνειας, της δικαιοσύνης και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των συναδέλφων.

Κοιτώντας προς το μέλλον του θεσμού πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο αιρετός εκπρόσωπος είναι θεματοφύλακας της ισονομίας, της αξιοκρατίας, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων όλων των εκπαιδευτικών, της νομιμότητας και της διαφάνειας.

Σε αυτές τις εκλογές, απέναντι στα ψευδοδιλλήματα λέμε ξεκάθαρα:

Δεν απέχουμε – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ
Δεν απεμπολούμε – ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΜΕ
Δεν αδιαφορούμε – ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΟΔΟΥΛΟΣ
υποψήφιος αιρετός για το ΠΥΣΠΕ Θεσπρωτίας και ΚΥΣΠΕ με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.).
Ο Κυριάκος Τσόδουλος για την ανάδειξη εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών Ο Κυριάκος Τσόδουλος για την ανάδειξη εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 03, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.