Cinepelagos: Σύγχρονος Ιταλικός κινηματογράφος στην Ηγουμενίτσα

Cinepelagos: Σύγχρονος Ιταλικός κινηματογράφος στην Ηγουμενίτσα


Ένα νοερό ταξίδι στην Ιταλία πριν τα Χριστούγεννα.
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, αίθουσα Σωτήρης Δάκαρης, 6 - 9 Δεκεμβρίου

Για δεύτερη χρονιά μετά την επιτυχημένη έναρξη το 2021, λαμβάνει χώρα στην Ηγουμενίτσα το αφιέρωμα “Cinepelagos – Νύχτες ιταλικού σινεμά”, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με τον Δήμο Ηγουμενίτσας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και τον Σύλλογο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και των Αρχαιολογικών Χώρων Θεσπρωτίας, με τη διοργάνωση της Myth Euromed. Η δράση εντάσσεται στο διμερές πρόγραμμα Ιταλία-Ελλάδα Tempo Forte.
Το πρόγραμμα του Cinepelagos επικεντρώνεται στον σύγχρονο ιταλικό κινηματογράφο και προσδοκά να αναδείξει τη δυναμική μιας ποικιλόμορφης επίκαιρης κινηματογραφίας, παρέχοντας έτσι μία πλήρη εικόνα της τωρινής ιταλικής δημιουργικότητας, με ταινίες πρόσφατες, γυρισμένες την περίοδο 2018/2021, και υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.
Ομορφιά μέσα στην ομορφιά είναι το σύνθημα της φετινής έκδοσης του Cinepelagos, εγχείρημα το οποίο θέλει να παέι ένα βήμα μπροστά σε σχέση με την απλή προβολή ταινιών, ενώνοντας τις σύγχρονες τάσεις του ιταλικού σινεμά με την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, δημιουργώντας έτσι ευκαιρία για αμοιβαία προβολή και εξωστρέφεια, σε μία κοινή προσπάθεια στο όνομα του πολιτισμού.
Στην Ηγουμενίτσα, νοερά και πραγματικά, πύλη της Ελλάδας για τους Ιταλούς και όχι μόνο, θα παρουσιαστούν σημαντικές ταινίες, οι οποίες ναι μεν μιλάνε ιταλικά (με ελληνικούς υπότιτλους), όμως αφηγούνται ιστορίες ανθρώπινες και διαχρονικές.
Ραντεβού λοιπόν στην Ηγουμενίτσα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, αίθουσα Σωτήρης Δάκαρης, από τις 6 έως τις 9 Δεκεμβρίου, ώρα 20:00.

Οι ταινίες θα προβληθούν στα ιταλικά με ελληνικούς υπότιτλους.
Ελεύθερη είσοδος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι ταινίες:
- 06.12: Ο κλεμμένος Καραβάτζιο / Una storia senza nome (Roberto Andò),
- 07.12: Comedians (G. Salvatores)
- 08.12: Όλη η τρελή μου αγάπη / Tutto il mio folle amore (Gabriele Salvatores)
- 09.12: Ο κακός ποιητής / Il cattivo poeta (Gianluca Jodice)

Πρόγραμμα

- 06.12: Ο κλεμμένος Καραβάτζιο / Una storia senza nome (Roberto Andò) ~ ώρα 20.00
Μυστηρίου 2018 | Έγχρ. | Διάρκεια: 110'
Η Βαλέρια είναι γραμματέας ενός παραγωγού ταινιών και παράλληλα “αόρατη συγγραφέας”. Μια μέρα συναντάει έναν μυστηριώδη συνταξιούχο αστυνομικό που της αφηγείται την ιστορία ενός εγκλήματος, όμως το σενάριο αποδεικνύεται επικίνδυνο. Η “ιστορία χωρίς όνομα” αφορά στη μυστηριώδη κλοπή ενός διάσημου πίνακα του Καραβάτζιο από τη μαφία, στο Παλέρμο του 1969.

- 07.12: Comedians (Gabriele Salvatores) ~ ώρα 20.00
Κωμωδία 2021 | Έγχρ. | Διάρκεια: 96'
Έξι επίδοξοι όσο και απογοητευμένοι κωμικοί πρόκειται να εμφανιστούν για πρώτη φορά σε ένα κλαμπ, όπου θα κριθούν και ένας μόνο από αυτούς θα παίξει στην τηλεόραση. Οι προβληματισμοί και τα διλήμματά τους ανοίγουν το δρόμο σε έναν ευρύτερο στοχασμό για το νόημα του γέλιου και της κωμωδίας στις μέρες μας. Από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη G. Salvatores και με διάσημους ιταλούς κωμικούς.

- 08.12: Όλη η τρελή μου αγάπη / Tutto il mio folle amore (Gabriele Salvatores) ~ ώρα 20.00
Δραματική 2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 97'
Η ταινία του βραβευμένου με Όσκαρ Gabriele Salvatores αφηγείται την ιστορία του 16χρονου Βίνσεντ, ο οποίος πάσχει από αυτισμό και ζει με τη μητέρα του Έλενα και το σύντροφό της Μάριο. Ο Γουίλι, ο φυσικός πατέρας, γνωστός και ως «Domenico Modugno των Δαλματικών Ακτών», βρίσκει τελικά το κουράγιο να συναντήσει εκείνον τον γιο που δεν έχει δει ποτέ και ανακαλύπτει ότι το αγόρι δεν είναι όπως το φανταζόταν. Μαζί ξεκινούν ένα road trip στο οποίο θα ανακαλύψουν ο ένας τον άλλον.

- 09.12: Ο κακός ποιητής / Il cattivo poeta (Gianluca Jodice) ~ ώρα 20.00
Δραματική εποχής 2020 | Έγχρ. | Διάρκεια: 106'
Επί φασισμού, σε ηλικία μόλις 29 ετών, ο Giovanni Comini θα βρεθεί υποχρεωμένος να διαχειριστεί μια λεπτή αποστολή: να παρακολουθήσει τον ποιητή Gabriele D'Annunzio, ο οποίος είναι όλο και πιο ανήσυχος και επικίνδυνος στα μάτια του Duce. Θα είναι μια πραγματική πρόκληση για τον πρωταγωνιστή, κυρίως λόγω της ακλόνητης και ευλαβικής εκτίμησης που νιώθει προς τον ποιητή.

Cinepelagos: Σύγχρονος Ιταλικός κινηματογράφος στην Ηγουμενίτσα Cinepelagos: Σύγχρονος Ιταλικός κινηματογράφος στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 05, 2022 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.