Η Ελαταριά Θεσπρωτίας μπαίνει δυναμικά στο καλεντάρι των εξορμήσεων σε περιπατητικά μονοπάτια σε βουνά

Η Ελαταριά Θεσπρωτίας μπαίνει δυναμικά στο καλεντάρι των εξορμήσεων σε περιπατητικά μονοπάτια σε βουνά


Ένα ιδιαίτερο και ταυτόχρονα μοναδικό δίκτυο μονοπατιών, είναι αυτό που θα συναντήσουμε στην Ελαταριά Παραμυθιάς.
Πρόκειται για έναν τόπο που καταφέρνει να μαγεύει τους επισκέπτες με τη φυσική του ομορφιά και είναι καλά κρυμμένος μέσα στα βουνά της Παραμυθιάς, στο μεγαλύτερο ελατοδάσος της Θεσπρωτίας. Πρόκειται για ένα μέρος που ψιθυρίζει ιστορίες από το παρελθόν, φέρνοντας στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές μίας άλλης καθημερινότητας και την ίδια στιγμή, γίνεται σημείο συνάντησης για τους λάτρεις της φύσης.
Η ίδρυση του χωριού πάει πίσω στον 16ο αι, με τους κατοίκους να ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία ενώ στην πορεία των χρόνων, έγιναν από τους πιο γνωστούς υλοτόμους με τη φήμη τους να εξαπλώνεται σε όλη την περιφέρεια. Ο πόλεμος του `40, και σε συνδυασμό με τις δυσκολίες στην πρόσβαση αλλά και τις δύσκολες συνθήκες της περιοχής, ώθησαν τους κατοίκους να ψάξουν την τύχη τους αλλού, με κυριότερο προορισμό το χωριό Παραπόταμο.
Οι διαδρομές των παλιότερων κατοίκων της Ελαταριάς δίνουν πια τη θέση τους σε σύγχρονα μονοπάτια που αξιοποιούν τουριστικά τη φυσική ομορφιά του τοπίου.
Σήμερα μία ομάδα εμπνευσμένων ανθρώπων με αληθινή αγάπη για το χωριό, προσπαθούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε να συνεχίσει το διάβα του και μάλιστα με τρόπο ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Προχωρούν σε έρευνα σε βάθος, καταγράφουν τις διαδρομές που έκαναν οι παλαιότεροι για να πάνε στις δουλειές τους, και στη συνέχεια εντοπίζουν και καθαρίζουν αυτά τα μονοπάτια. Τα σηματοδοτούν, προχωρούν στην ηλεκτρονική τους καταγραφή και σήμερα πλέον μπορούμε να μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μονοπατιών το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τόσο των αρχάριων όσο και έμπειρων ορειβατών.
Τα εντυπωσιακά έλατα, οι καταπράσινες πλαγιές, η θέα προς την κορυφή του βουνού, τη Χιονίστρα, αλλά και η ηρεμία τους δάσους μετατρέπουν την στιγμή σε μία μοναδική ευκαιρία αλήθειας μέσα στη φύση.
Ορμητήριο για όλες αυτές τις δραστηριότητες, ορειβασίας, πεζοπορίας, αναρρίχησης εναλλακτικών δραστηριοτήτων στο δάσος, εκπαιδευτικές εξορμήσεις συλλογής μανιταριών και βοτάνων, αποτελεί το παλιό σχολείο του χωριού, το οποίο μπήκε από την πρώτη στιγμή στο στόχαστρο του συλλόγου, θέτοντας ως στόχο την ανακατασκευή του και τη λειτουργία του ως το πρώτο ορειβατικό καταφύγιο της Θεσπρωτίας και κέντρο περιβαλλοντολογικής ενημέρωσης και πολιτιστικών εκδηλώσεων
Η Ελαταριά Θεσπρωτίας μπαίνει δυναμικά στο καλεντάρι των εξορμήσεων σε περιπατητικά μονοπάτια σε βουνά Η Ελαταριά Θεσπρωτίας μπαίνει δυναμικά στο καλεντάρι των εξορμήσεων σε περιπατητικά μονοπάτια σε βουνά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 03, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.