Ο γρίφος των μονοεδρικών στον νέο εκλογικό χάρτη

Ο γρίφος των μονοεδρικών στον νέο εκλογικό χάρτη


Οι κομματικές κεραίες είναι καρφωμένες στο πρωθυπουργικό γραφείο, με κεντρικό στόχο τη συλλογή της σημαντικότερης πληροφορίας που θα επιτρέψει στους επιτελείς του εκλογικού αγώνα να προσθέσουν τον άγνωστο παράγοντα στην εκλογική εξίσωση του 2023: την οριστική ημερομηνία που θα στηθεί η κάλπη της απλής αναλογικής.

Η κατάστρωση όμως των εκλογικών σχεδίων για όλα τα κόμματα, πραγματοποιείται εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα με βάση τις νέες παραμέτρους που δημιουργεί ο ανανεωμένος εκλογικός χάρτης της χώρας μετά την επισημοποίηση των αλλαγών που επιφέρει η απογραφή του 2021.

Η αύξηση των μονοεδρικών περιφερειών σε 9 από 7, οι οποίες διεκδικήθηκαν στην εκλογική αναμέτρηση του 2019, ανεβάζει υψηλότερα τον πήχη αλλά και τον βαθμό της δυσκολίας. Η κατάκτηση των μονοεδρικών άλλωστε, όπως θεωρούν οι λεγόμενες παλιοσειρές των εκλογών, μεγαλώνει την ένταση στον αέρα της νίκης.

Σε αυτό το πλαίσιο η Νέα Δημοκρατία, έχοντας πετύχει το απόλυτο τον Ιούλιο του 2019, επικρατώντας και στις 7 μονοεδρικές, από τη μια, καλείται κατ’ελάχιστον να επαναλάβει το εκλογικό ρεκόρ. Από την άλλη αναζητείται η συνταγή που θα της επιτρέψει αυξήσει τις εκλογικές δυνάμεις της που θα της επιτρέψουν να κόψει πρώτη το νήμα στις δυο, νέες μονοεδρικές σε Καστοριά και Θεσπρωτία.

Για το παραδοσιακά, γαλάζιο «κάστρο» της Καστοριάς, είναι ξεκάθαρο ότι οι επιδόσεις της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης με τον σχεδόν υπερδιπλάσιο αριθμό σταυρών (50,23% η Νέα Δημοκρατία έναντι 27,10% του ΣΥΡΙΖΑ), όπως επίσης οι κυλιόμενες μετρήσεις δεν δημιουργούν ανησυχία.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο εκλογικός σχεδιασμός για τη συγκεκριμένη περιφέρεια, όπως και για άλλες αυτής της κατηγορίας, δεν γίνεται με πνεύμα εφησυχασμού. Γι’αυτό άλλωστε στις περιοδείες του νέου έτους, ως ένας από τους πρώτους σταθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβάνεται και η Καστοριά.

Στον αντίποδα η Θεσπρωτία ενέχει το στοιχείο του προβληματισμού που η Ήπειρος παραδοσιακά δημιουργεί στους γαλάζιους επιτελείς. Όμως για τη συγκεκριμένη μονοεδρική, θεωρείται όπως λένε στο Liberal.gr αρμόδιες πηγές, ότι η «προίκα» του 2019 αλλά και οι στοχευμένες επισκέψεις (άλλωστε ο πρωθυπουργός βρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην τότε διεδρική περιφέρεια) μαζί με την ενίσχυση του γαλάζιου ψηφοδελτίου και την προβολή του κυβερνητικού έργου μπορούν να δώσουν την ώθηση ώστε η Νέα Δημοκρατία να κόψει πριν από το ΣΥΡΙΖΑ, το νήμα, στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Σε ό,τι αφορά στην κατάκτηση της πρωτιάς στην παλαιά επτάδα των μονοεδρικών, υπάρχουν στοιχεία που δημιουργούν τη βάση για αισιόδοξες εκτιμήσεις αλλά και δεδομένα που εγείρουν τον προεκλογικό προβληματισμό.

Περιφέρειες που θεωρούνται η βάση για την κατάκτηση του μεγαλεπήβολου στόχου του εννέα – στα εννέα, θεωρούνται η Φωκίδα, όπου εκλέγεται ο νυν Γενικός Γραμματέας της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, Γιάννης Μπούγας, το απόρθητο «κάστρο» της Ευρυτανίας, η Λευκάδα και η Ζάκυνθος αλλά και η Σάμος.

Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και για την Κεφαλλονιά, μια μονοεδρική περιφέρεια με αρκετές ιδιαιτερότητες σε ό,τι αφορά στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Είναι μια περιοχή όπου αναμένονται με ενδιαφέρον τα χρίσματα που θα δοθούν από τον πρωθυπουργό, τα οποία όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα αντανακλούν και την πάγια στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη για διεύρυνση της παράταξης.

Όπως μεταδίδεται στο Liberal.gr από αξιόπιστες πηγές τα δεδομένα που συλλέγονται από τους επιτελείς της οδού Πειραιώς, είναι ελπιδοφόρα, αλλά δεν άρουν το επίπεδο της εκλογικής προσοχής που θα δοθεί στην Κεφαλονιά. Καταλυτικό ρόλο στο γαλάζιο ρεύμα που καταγράφεται στο νησί του Ιονίου, φαίνεται ότι παίζουν οι επιδόσεις του τουρισμού το 2022 αλλά και η προσδοκία που έχει καλλιεργηθεί για εξίσου θετική συνέχεια και στο 2023.

Στον αντίποδα η μονοεδρική που ενόψει της κάλπης του 2023 δείχνει να αντιμετωπίζεται με αρκετή περίσκεψη από τα στελέχη της οδού Πειραιώς είναι εκείνη των Γρεβενών. Μια περιφέρεια η οποία είναι «ακέφαλη» μετά τη διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και για την οποία ήδη καταστρώνεται ειδικό σχέδιο ώστε να αναπληρωθεί το κενό αλλά και να αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε.
Ο γρίφος των μονοεδρικών στον νέο εκλογικό χάρτη Ο γρίφος των μονοεδρικών στον νέο εκλογικό χάρτη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 05, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες