Συνέντευξη του Μάριου Κάτση στην εφημερίδα “Θεσπρωτών Διαβούλευση”

Συνέντευξη του Μάριου Κάτση στην εφημερίδα “Θεσπρωτών Διαβούλευση”


Η Θεσπρωτία έγινε μονοεδρική, ποιος ο στόχος του Σύριζα στις επερχόμενες εκλογές και ποιο το προσωπικό σας στοίχημα.
Η Θεσπρωτία έγινε μονοεδρική επειδή συρρικνώθηκε πληθυσμιακά. Η εγκατάλειψη και η απαξίωση του τόπου μας, καθώς και η έλλειψη προοπτικής για τους νέους ανθρώπους είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Η κυβέρνηση αντί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής μας θέσης, να αναπτύξει τις παραγωγικές δυνατότητες του νομού, και να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό, επέλεξε το δρόμο της αδράνειας, της υποβάθμισης και του μαρασμού. Είναι μια ξεκάθαρη πολιτική επιλογή μιας κυβέρνησης που αυξάνει τις ανισότητες υπέρ των ισχυρών σε όλο το φάσμα της πολιτικής της, ακόμα και τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες αφού είναι ξεκάθαρο πως ενδιαφέρεται μόνο για τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει σταθερός, και είναι η πρωτιά στη Θεσπρωτία και στη χώρα η οποία θα σημάνει την πολιτική αλλαγή. Εξάλλου η Θεσπρωτία τα τελευταία πολλά χρόνια ευθυγραμμίζεται με τα πανελλαδικά αποτελέσματα στις εκλογές. Η αλλαγή αυτή δεν είναι απλά ένα σύνθημα, αλλά μία ιστορική αναγκαιότητα ώστε να σταματήσει ο ατελείωτος κατήφορος που μας οδηγείτο καθεστώς Μητσοτάκη, σε οικονομικό, κοινωνικό και θεσμικό επίπεδο.
Το προσωπικό μου στοίχημα είναι η Θεσπρωτία να αλλάξει σελίδα, και να ξαναβγεί στο ξέφωτο ενός καλύτερου αύριο, να ακουστεί η φωνή της σοβαρά και τεκμηριωμένα και να πάρει αυτό που δικαιούται. Σε αυτόν τον αγώνα δηλώνω παρών και καλώ όλες και όλους τους δημοκράτες πολίτες ανεξαρτήτως αν είναι αριστεροί, δεξιοί ή κεντρώοι να βάλουν πλάτη για το συλλογικό συμφέρον. Οι Θεσπρωτοί δεν μπορούν να αποδεχτούν ένα μέλλον χαμηλών προσδοκιών, που αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση πολύ φοβάμαι ότι θα καταλήξει ο νομός μας ο «φτωχός συγγενής» των Ιωαννίνων.

Ως Θεσπρωτός τι έχετε να προτείνεται για τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής –αναφέρουμε ενδεικτικά Λιμάνι-Χερσαία Ζώνη Ηγουμενίτσας, τμήματα ΤΕΙ, Υγεία και οδικούς άξονες (Περιφερειακός και Ηγουμενίτσα-Μαυρομάτι)κ.α-και τι προσδοκάτε για το μέλλον του τόπου μας.
Μόνο και μόνο που οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους θα έπρεπε να στηρίζεται η ανάπτυξη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και η κοινωνική προστασία της Θεσπρωτίας, στον δημόσιο διάλογο εμφανίζονται ως προβλήματα, καταλαβαίνουμε το μέγεθος της κυβερνητικής αποτυχίας.
Την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αναδείξαμε τον ΟΛΗΓ ως ατμομηχανή ανάπτυξης και αναβαθμίσαμε τη σημασίας του. Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και ξεμπλοκάραμε τα παγωμένα έργα της Γ΄ φάσης του λιμανιού που ήταν ένα βήμα πριν την απένταξη, αλλάολοκληρώσαμε και την ημιτελή Β΄ φάση. Σταματήσαμε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την τροϊκατη δρομολογούμενη πώληση της ΟΛΗΓ ΑΕ, νομοθετήσαμε το σχέδιο ανάπτυξης του λιμένα μέσω των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων χωρίς να θίξουμε το δημόσιο χαρακτήρα του, εκκινήσαμε τη διαδικασία απόδοσης της χερσαίας ζώνης στις τοπικές κοινωνίες, και εντέλει αφήσαμε μια δημόσια επιχείρηση με ισχυρή ετήσια κερδοφορία και αποθεματικό 12 εκ. €. Που βρισκόμαστε σήμερα;
Η ΟΛΗΓ ΑΕ ιδιωτικοποιείται πλήρως, χωρίς κανένα αντισταθμιστικό για την πόλη της Ηγουμενίτσας, χωρίς καμία ρήτρα επενδύσεων για τον ιδιώτη ανάδοχο, ενώ το φιλέτο της χερσαίας ζώνης, εφόσον δεν έχει αποδοθεί έως σήμερα παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις που ξεκινούν ήδη από το 2020, περνάει ως προίκα στον νέο ιδιοκτήτη. Με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη λοιπόν, το Δημόσιο χάνει ένα εργαλείο στρατηγικής σημασίας για την άσκηση πολιτικής στις θαλάσσιες μεταφορές στην Αδριατική και την ανατολική μεσόγειο, μεγάλες περιοχές του Δήμου Ηγουμενίτσας αποκλείονται ουσιαστικά από τη θάλασσα, ενώ δημιουργείται και πρόβλημα ανταγωνισμού στο λιμάνι καθώς ο νέος ιδιοκτήτης είναι παράλληλα και ο μεγαλύτερος πελάτης του.
Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Θεσπρωτία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ίδρυσε με νόμο (ΦΕΚ 115 Β΄/25-1-2019) το πανεπιστημιακό τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, ως τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η Θεσπρωτία για πρώτη φορά στην ιστορία της, απέκτησε έτσι πανεπιστημιακό τμήμα. Από τα πρώτα πράγματα που έκανε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη όταν ανέλαβε, ήταν να καταργήσει αυτό το τμήμα όπως έκανε άλλωστε και με δεκάδες άλλα τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα. Η εγκληματική αυτή απόφαση άφησε το νομό μας εκτός του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες. 3,5 χρόνια μετά, οι υποδομές του πρώην ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα, είναι άδειες και ρημάζουν ενώ η πόλη έχει χάσει τη ζωογόνα παρουσία των φοιτητών, οι οποίοι θα ήταν και περισσότεροι λόγω του νέου πανεπιστημιακού τμήματος.
Σχετικά με τον περιφερειακό της Ηγουμενίτσας και τον οδικά άξονα που θα καταλήγει στο Μαυρομάτι, υπενθυμίζω ότι το 2018 εντάξαμε τη μελέτη του έργου στο στρατηγικόπρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020 με προϋπολογισμό 4.900.000€, ώστε το έργο να ωριμάσει και να περάσουμε στη φάση της υλοποίησης του. Πέντε χρόνια μετά τι ακριβώς έχει γίνει; Ενώ το έργο, αν και με καθυστερήσεις ωρίμασε μελετητικά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε καμία απολύτως ενέργεια ώστε να το εντάξει σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο. Δύο φορές με Ερώτησή μου στη Βουλή κάλεσα τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν στο θεσπρωτικό λαό γιατί δεν προχώρησαν στην ένταξη χρηματοδότησης του οδικού άξονα στο Ταμείο Ανάκαμψης, στο ΕΣΠΑ ή σε οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, και δεν πήρα καμία απάντηση. Η Θεσπρωτία είναι αόρατη από την κυβέρνηση, δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα, δεν έχει δημοπρατηθεί κανένα μεγάλο ή και μικρότερο έργο υποδομής. Τα έργα που εκτελούνται αυτή τη στιγμή στο νομό, είτε σχεδιάστηκαν, είτε χρηματοδοτήθηκαν, είτε δημοπρατήθηκαν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.Δεν έχουν κάνει τίποτα!
Ακόμα και στην Υγεία, την περίοδο μάλιστα που βιώσαμε την τραγική εμπειρία της πανδημίας, κάναμε βήματα προς τα πίσω και όχι προς τα εμπρός. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε το ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα, αύξησε τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου Φιλιατών κατά 900χιλ.€, προμηθεύτηκε νέο αξονικό, και για πρώτη φορά νέο μαγνητικό τομογράφο στο νοσοκομείο Φιλιατών, ενίσχυσε το νομό με δύο νέα ασθενοφόρα, ενώ αύξησε το μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό επικουρικό προσωπικό με δεκάδες νέες προσλήψεις. Αυτά ήταν μόνο κάποια από αυτά που έγιναν την περίοδο 2015-2019 εν μέσω μνημονίων, και με ένα ΕΣΥ σε ουσιαστική χρεοκοπία τον Γενάρη του 2015.
Τι έκανε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στη Θεσπρωτία και στη χώρα, εν μέσω πανδημίας, με λυμένα τα χέρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, και με 37 δις € στα ταμεία; Αναβάθμισε τις δημόσιες δομές Υγείας της Θεσπρωτίας με επιπλέον προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού; Προμηθεύτηκε νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό; Επανασχεδίασε τον χάρτη της Δημόσια Υγείας στη Θεσπρωτία και αύξησε τη χρηματοδότηση σε μόνιμη βάση ώστε να ανταποκριθεί σε καλύτερο βαθμό στις κοινωνικές ανάγκες; Φυσικά και όχι. Το μόνο που έγινε, και αυτό λόγω της πανδημίας, είναι να πάρει παράταση η υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και το κλείσιμο νοσοκομείων που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστική η φράση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2021 όπου επί λέξει είπε:«έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία, μερικές φορές, περισσότερα από όσα θα πρέπει να έχουμε, γιατί όλοι ήθελαν ένα νοσοκομείο στην πόλη τους». Αν κάποιος νομίζει ότι η Θεσπρωτία εξαιρείται από αυτή τη καταστροφική λογική του κ. Μητσοτάκη είναι βαθιά γελασμένος.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Θεσπρωτία είναι εξαφανισμένη από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ενώ η κυβέρνηση τη θυμάται μόνο όταν είναι να πάρει κάποια σκληρή απόφαση για να δείξει πυγμή. Αυτή είναι μια κατάσταση που αναγνωρίζουν όλοι και όλες ανεξαρτήτως τι ψηφίζουν και δεν θεωρώ πως μας αξίζει. Ο τόπος μας έχει τις δυνατότητες να προσφέρει προκοπή και ευημερία στους πολίτες του. Αυτό που χρειάζεται είναι όραμα, γνώση, δουλειά και καθαρά χέρια ώστε προχωρήσουμε μπροστά όλοι και όλες μαζί. Το δίλλημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι συμπολίτες μας στις εκλογές θα είναι ξεκάθαρο και πλέον όλοι έχουμε δώσει δείγματα γραφής από θέση ευθύνης. Ο κόσμος βλέπει, συγκρίνει και θα κρίνει. Είμαι πεισμένος ότι θα πράξει το σωστό και ωφέλιμο.

Λόγω της οικονομικής ασφυξίας, τα νοικοκυριά στενάζουν, η ακρίβεια παραμένει και τα εισοδήματα εξανεμίζονται. Ποια μέτρα θα λάβει Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση
Η ασυγκράτητη ακρίβεια είναι το βασικό ζήτημα που απασχολεί τα νοικοκυριά, καθώς πλέον αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα. Το πρόβλημα του πληθωρισμού μπορεί να είναι διεθνές, αλλά στην Ελλάδα η κυβέρνηση ρίχνει λάδι στη φωτιά κλείνοντας το μάτι στην αισχροκέρδεια. Γι’ αυτό άλλωστε έχουμε την ακριβότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη εδώ και πολλούς μήνες, πληρώνουμε πανάκριβα τη βενζίνη και το πετρέλαιο σε σχέση ακόμα και με την Κύπρο που τα προμηθεύεται από εμάς, ενώβρισκόμαστε στην τελευταία θέση της Ευρωζώνης και στην προτελευταία της Ευρώπης των 27, ως προς την αγοραστική μας δύναμη. Μόνο οι Βούλγαροι είναι κάτω από εμάς.Αυτά ήταν που έταξε ο κ. Μητσοτάκης το 2019;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει στο πρόγραμμα του μια σειρά από μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος, στήριξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών καθώς και ανακούφισης του πορτοφολιού των πολιτών. Ενδεικτικά θα αναφέρω κάποια από αυτά. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ με τιμαριθμική αναπροσαρμογή από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης, αλλά και αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%. Επαναφορά της 13ης σύνταξης και επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.Μείωσητου ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.Πλαφόν στην τιμή τόσο της χονδρικής όσο και της λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας. Αφορολόγητο στις 10.000 για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζόμενους με μπλοκάκι, αγρότες και συνταξιούχους, καθώς και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Αύξηση του επιδόματος του παιδιού. Εφαρμογή μιας ολιστικής στρατηγικής ως προς την αντιμετώπισή της στεγαστικής κρίσης με έμφαση στη στήριξη των νέων ζευγαριών και των νέων γενικότερα.Τα μέτρα αυτά είναι ρεαλιστικά, αναγκαία και απολύτως κοστολογημένα από εμάς που αφήνοντας 37δις € στα ταμεία δείξαμε πως ξέρουμε να τιμούμε και να αξιοποιούμε και το τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου πολίτη.

Γιατί δεν ανεβαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις παρόλο που την δυσβάσταχτη καθημερινότητα που βιώνουμε. Συνήθως η δυσαρέσκεια για το κυβερνών κόμμα μεταφράζεται σε πρόθεση ψήφου για την αντιπολίτευση.Μετά τα αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών και την πλήρη διάψευση των εκτιμήσεων των δημοσκοπήσεων, πιστεύετε ότι θα έχουμε κάτι ανάλογο και εδώ
Την απάντηση για τις δημοσκοπήσεις τη δίνουν τα ίδια τα γεγονότα. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις τις τελευταίας δεκαετίας, μηδέ μιας εξαιρουμένης, παρουσιαζόταν με ποσοστά μικρότερα κατά έξι με οχτώ μονάδες σε σχέση με αυτά που έπαιρνε τελικά στις εκλογές, και σε καμία με μεγαλύτερο ή ίσο ποσοστό. Σας υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 δημοσκοπικά κινούνταν στο 24% και τελικά πήρε σχεδόν 32%. Αλλά η αστοχία δεν έγκειται μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μόνο στην Ελλάδα. Στις πρόσφατες εκλογές ανάδειξης προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οι δημοσκοπήσεις έδιναν πρώτο και με διαφορά τον κ. Λοβέρδο που τελικά ήρθε τρίτος. Επίσης στην Κύπρο έδιναν πρώτο τον κ. Χριστοδουλίδη με 13 μονάδες διαφορά, ενώ τον κ. Μαυρογιάννη που ήρθε δεύτερος με διαφορά μόλις 2,4% τελικά, τον έδειχναν τρίτο.
Βέβαια στη χώρα μας υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιες δημοσκοπικές εταιρείες δεν είναι και τόσο αθώες. Ως αντιπολίτευση κάναμε εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για δημοσκοπική εταιρεία η οποία από τη μία έβγαζε αποθεωτικά αποτελέσματα για την κυβέρνηση κι από την άλλη ο ιδιοκτήτης της έπαιρνε μέσω άλλης εταιρείας 270χιλ.€ απευθείας αναθέσεις από Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ενώ πρόσφατα εγώ ο ίδιος πήγα στον οικονομικό εισαγγελέα και κατέθεσα στοιχεία τεκμηρίωσης και έγγραφη αναφορά, με την οποία του ζητούσα να διερευνήσει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα την υπόθεση της δημοσκοπικήςεταιρείαςMARC που αφορά ύποπτες συναλλαγές και εικονικά τιμολόγια με χωματουργική εταιρία για μετρήσεις της κοινής γνώμης.
Για εμάς λοιπόν δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Πάντα μας υποεκτιμούσαν χαρακτηριστικά. Για την κυβέρνηση όμως αποτελούν πλέον το μοναδικό επιχείρημα και την κύρια έξοδο διαφυγής, όταν στριμώχνεται από την ίδια την πραγματικότητα. Η αλήθεια όμως θα φανεί το βράδυ των εκλογών, και δε θα είναι καθόλου ευχάριστη για τον κ. Μητσοτάκη.Οι πολίτες θα πουν την τελευταία λέξη τους στην κάλπη.

Οι δανειολήπτες είναι στο έλεος των μαζικών πλειστηριασμώναπό ταfundsμετά την απόφαση του Αρείου Πάγου αλλά και με επιλογή της κυβέρνησης. Ποια νομοθετική ρύθμιση θα έκανε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
Αυτό που γίνεται με τους πλειστηριασμούς δεν είναι λάθος της κυβέρνησης, είναι ένα σχέδιο για να βοηθήσει λίγους ισχυρούς να αρπάξουν την περιουσία των πολλών. Ανάμεσα στους πολλούςσυμπεριλαμβάνεται φυσικά και η μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση λειτούργησε πολύ μεθοδικά για να το πετύχει αυτό. Αρχικά προχώρησε στην ψήφιση δικού της πτωχευτικού κώδικα, και έφερε με το σχέδιο «Ηρακλής» την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Έπειτασε μια περίοδο όπου τα επιτόκια των δανείων για παλιούς και νέους δανειολήπτες αυξάνονται μήνα με το μήνα, εκμεταλλεύεται την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία ανοίγει ο δρόμος για 700.000 πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από τα κοράκια των funds, χωρίς να επέμβει νομοθετικά όπως είχε γίνει στο παρελθόν μετο νόμο Κατσέλη και μετέπειτα με το νόμο Σταθάκη του ΣΥΡΙΖΑ που ίσχυσε μέχρι το τέλος του 2019.
Αυτή τη στιγμή οι servicers που έχουν αγοράσει ένα δάνειο στο 10%-15% της αξίας του, ζητούν το 100% από τους ευάλωτους δανειολήπτες, οι οποίοι κινδυνεύουν πλέον να χάσουν ακόμα και το μοναδικό σπίτι που έχουν. Ποιοι είναι αυτοί οι servicers; Είναι κάποιοι τύποι σαν τον κ. Πάτση, τον μέχρι πρόσφατα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, που είχε πάρει ένα δάνειο 4εκ.€ για να αγοράσει κόκκινα δάνεια 64εκ.€.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταργήσει τον πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναιδέσμευσή και προτεραιότητά μας η επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δεσμευόμαστε επίσης να θεσπίσουμε μία ρύθμιση ώστε να μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους οι αδύναμοι δανειολήπτες.
Όπως μου είπε εύστοχα και καυστικά ένας συμπολίτης μας, άλλη είναι η κυβέρνηση των Πάτσηδων και άλλη η κυβέρνηση των…Κάτσηδων.
Συνέντευξη του Μάριου Κάτση στην εφημερίδα “Θεσπρωτών Διαβούλευση” Συνέντευξη του Μάριου Κάτση στην εφημερίδα “Θεσπρωτών Διαβούλευση” Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.