Η διακοπή του ρεύματος στον ΤΟΕΒ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες χιλιάδων αγροτών

Η διακοπή του ρεύματος στον ΤΟΕΒ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες χιλιάδων αγροτών


Η διακοπή του ρεύματος στον ΤΟΕΒ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ από την ΔΕΗ λόγω χρεών έχει δημιουργήσει αναστάτωση στους 3500 παραγωγούς που καλλιεργούν στην πεδιάδα της Παραμυθιάς αφού ο κίνδυνος να μείνουν απότιστα τα χωράφια τους, περίπου 28.000 στρέμματα, είναι υπαρκτός.
Η εξέλιξη όμως αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αφού το πρόβλημα των χρεών του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς δεν είναι σημερινό και έχει επισημανθεί πολλές φορές στους αρμόδιους των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Περιφέρειας Ηπείρου. Οι αγρότες όμως της περιοχής εισέπρατταν μόνο υποσχέσεις.
Η δε αύξηση του ετήσιου παγίου από τα 4 στα 10 ευρώ ανά στρέμμα που επιλέχτηκε ως «φάρμακο» από τη διοίκηση που διόρισε η Περιφέρεια, αποδείχτηκε «φαρμάκι» για τους αγρότες αφού η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος (Kwh) κατά 68% έφερε ως αποτέλεσμα να συσσωρευτεί ένα χρέος περίπου στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Αυτά είναι τα «καλά» της απελευθερωμένης αγοράς της Ενέργειας, του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» που οδηγεί στην απαξίωση των εγχώριων πηγών Ενέργειας.
Όσο για το Πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» της κυβέρνηση ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί μέσω Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) θα φορτώσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ένα τεράστιο βάρος, που υπολογίζεται περίπου στα 120 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας στις πλάτες των βιοπαλαιστών αγροτών ή των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων.
Δηλαδή το νερό… νεράκι για τους βιοπαλαιστές αγρότες και εγγυημένα κέρδη για τα μονοπώλια (κατασκευαστικό, τράπεζες, εγχώρια, γαλλικά). Εξ άλλου έχουμε δοκιμάσει την πικρή γεύση από την κατασκευή και λειτουργία της ΜΕΑ (του εργοστάσιου επεξεργασίας απορριμμάτων) με ΣΔΙΤ.
Επίσης η αρνητική αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί την στιγμή που η βάρβαρη πολιτική της κυβέρνηση ΝΔ, συνέχεια της πολιτικής των προηγουμένων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έχει συρρικνώσει το αγροτικό εισόδημα με το κόστος παραγωγής να έχει εκτοξευθεί και τους μεγαλέμπορους να αγοράζουν τα αγροτικά προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές ακόμα και κάτω του κόστους ή με το αίσχος των ανοιχτών τιμών ενώ φτάνουν στο ράφι σε υψηλές τιμές για την εργατική λαϊκή οικογένεια. Δεν φτάνουν όλα αυτά και η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζοντας το αντιασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου-Βρούτση ανακοίνωσε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους.
Γι΄αυτό και οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα έχουν βγει στους δρόμους υπερασπίζοντας το εισόδημά τους ώστε να συνεχίζουν να παράγουν.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα:
· Της απελευθέρωσης της Ενέργειας, «της πράσινης μετάβασης», της ΚΑΠ που έχουν συναποφασίσει στην ΕΕ και υλοποιούν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας.
· Της Οδηγίας 2000/60 της ΕΕ για το νερό, που το καθιστά με τον πιο ωμό τρόπο ένα ακόμη ακριβό εμπόρευμα.
· Της μεταφοράς του ελέγχου και της εποπτείας των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών χωρίς την ενίσχυσή τους με το απαραίτητο προσωπικό.

Σε αυτά τα πλαίσια προτάσεις όπως η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάρκων, δεν μπορεί να δώσει πραγματικές ανάσες στους βιοπαλαιστές αγρότες.
Σοβαρές είναι και οι ευθύνες της Περιφέρειας Ηπείρου που διαχρονικά στηρίζει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική ενώ δέχτηκε την μεταφορά του ελέγχου και της εποπτείας των ΤΟΕΒ χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και πόρους. Επίσης η Περιφέρεια με τις αποφάσεις της χαρίζει πρόστιμα συνολικής αξίας 3.000.000 ευρώ στις εταιρείες εμφιάλωσης ΧΥΤΟΥ και ΒΙΚΟΥ. Τελικά μήπως για να βρουν τη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου οι βιοπαλαιστές αγρότες πρέπει να μετατραπούν σε αντίστοιχους εργοστασιάρχες;
Το ΚΚΕ καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες να βγάλουν συμπεράσματα και να μην περιμένουν λύσεις από σημερινούς ή μελλοντικούς κυβερνητικούς σωτήρες, αλλά να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από αγροτικούς συλλόγους, να φτιάξουν καινούργιους όπου δεν υπάρχουν και να συμπορευτούν αγωνιστικά με το ΚΚΕ διεκδικώντας άμεσα μέτρα ανακούφισης όπως: να διαγραφούν κάθε είδος τόκοι, να μειωθεί η τιμή του ρεύματος, ανώτερο πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, να δοθεί κρατική χρηματοδότηση για να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης των αντλιοστασίων, να αντιμετωπιστούν συνολικά τα προβλήματα του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς με ευθύνη του κράτους κεντρικά.
Η συμπόρευση με το ΚΚΕ στον αγώνα αλλά και στις εκλογές είναι η μόνη σίγουρη λύση για να δώσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι τη μάχη από καλύτερες θέσεις. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που συμπαραστάθηκε ενεργά στους αγώνες τους για επιβίωση, έδωσε μάχη εντός και εκτός Βουλής για τα συμφέροντά τους, στήριξε τα δίκαια αιτήματα τους. Εκεί θα καταθέσει το ΚΚΕ και κάθε ψήφο που θα πάρει στις εκλογές που έρχονται, φωτίζοντας με την πολιτική του πρόταση τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, που θα λειτουργεί σχεδιασμένα για την ικανοποίηση των λαϊκών κοινωνικών αναγκών και όχι για τα κέρδη των λίγων, που θα εγγυάται στον αγροτοκτηνοτρόφο σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα, καλύτερη ζωή στην οικογένειά του, επαρκή και ασφαλή τρόφιμα στο λαό, που το νερό θάναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα ελέγχει τη διαχείριση του νερού.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 8/2/2023
ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η διακοπή του ρεύματος στον ΤΟΕΒ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες χιλιάδων αγροτών Η διακοπή του ρεύματος στον ΤΟΕΒ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες χιλιάδων αγροτών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 08, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες