Η Τ.Ε. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ για το πούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Η Τ.Ε. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ για το πούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας


Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιώντας όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ για την “απελευθέρωση” και των λιμενικών υπηρεσιών, υπέγραψε πριν λίγες μέρες το ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον Ιταλικό Όμιλο Grimaldi όπου ανήκουν και οι «Μινωικές Γραμμές» έναντι συνολικού τιμήματος 84,17 εκατ. ευρώ.

Αυτή η διαχρονική πολιτική της “απελευθέρωσης” και του ανταγωνισμού που τεμάχισε τον σιδηρόδρομο, παρέδωσε στο ιταλικό κρατικό μονοπώλιο τη ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οδήγησε στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των ΤΕΜΠΩΝ. Είναι η ίδια πολιτική που ευθύνεται και για τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα στις θάλασσες. Δεν έχουμε ξεχάσει το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» με 81 νεκρούς. Δεν έχουμε ξεχάσει τις θαλάσσιες τραγωδίες κοντά στην θαλάσσια περιοχή μας των τελευταίων χρόνων με δεκάδες νεκρούς σε πλοία του συγκεκριμένου Ιταλικού Ομίλου το 2014 με το «Norman Atlantic» και το 2022 με το «Euroferry Olympia». Δεν έχουμε ξεχάσει τα δεκάδες ατυχήματα που μετράμε κάθε χρόνο και θα μπορούσαν να καταλήξουν σε τραγωδίες. Δεν έχουμε ξεχάσει το έγκλημα που στοίχισε τη ζωή ενός εργάτη στο λιμάνι του Πειραιά που το κατέχει το κινέζικο κρατικό μονοπώλιο COSCO και άλλα εργατικά ατυχήματα.

Αυτή η πολιτική έχει μετατρέψει την ανάγκη της μεταφοράς σε εμπόρευμα για να δημιουργούνται τα κέρδη των μετοχικών εταιρειών ανεξαρτήτως μορφής κρατικής ή μη. Το αστικό κράτος υπηρετώντας αυτή τη πολιτική βάζει την ασφάλεια των επιβατών, τις ζωές και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών και ιδιαίτερα του Υφυπουργού Ναυτιλίας για «νέες θέσεις εργασίας» τη στιγμή που έχουν υπονομευτεί διαχρονικά τα δικαιώματα των ναυτεργατών και λιμενεργατών με το κτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), την εντατικοποίηση και τις σκληρές συνθήκες στους χώρους δουλειάς, τα εργατικά "ατυχήματα" κλπ. μόνο ως παρηγοριά στον άρρωστο μπορούν χαρακτηριστούν.

Για τις δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ ότι θα υπάρξουν «σημαντικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, τις επιχειρήσεις της περιοχής», η πείρα από άλλες περιοχές δείχνει ότι καμία ιδιωτικοποίηση και ανάπλαση παραλιακού μετώπου όπως της Ηγουμενίτσας με τη δημιουργία μαρίνας, σε βάρους του ελεύθερου για τον λαό παραλιακού μετώπου, δεν θα αυξήσει την εμπορική κίνηση στα τοπικά καταστήματα αφού αυτή θα συνοδευτεί από ενέργειες, όπως 6000 τμ για εμπορική χρήση, που θα στοχεύουν στην αύξηση των κερδών του επενδυτή, συγκεντρώνοντας την τουριστική πίτα της περιοχής και οδηγώντας στην καταστροφή εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Grimaldi αναφέροντας ότι «η αναβάθμιση των υπηρεσιών στην Ηγουμενίτσα θα έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση περισσότερων τουριστών, περισσότερες εμπορικές ροές, την ανάπτυξη περισσότερων τοπικών επιχειρήσεων και περισσότερες θέσεις εργασίας». Οι εργαζόμενοι στο τουρισμό έχουν νοιώσει στο πετσί τους το «θαύμα» της τουριστικής ανάπτυξης με το τσάκισμα των μισθών, την εντατικοποίηση, με ωράρια λάστιχο κλπ, ενώ πετιούνται στην ανεργία και την ανέχεια όταν η σεζόν τελειώνει και παίρνουν μόνο για τρείς μήνες επίδομα ανεργίας.

Την ίδια στιγμή μαζί με το ξεπούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας δίνονται ως προίκα τα αλιευτικά καταφύγια σε Σύβοτα, Πλαταριά και Σαγιάδα ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «χερσαίας ζώνης». Ουσιαστικά υλοποιείται το master plan που είχε καταρτίσει ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας και ολοκληρώθηκε το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ με την σύμφωνη γνώμη και του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στήριξε τους αγώνες ενάντια στο ξεπούλημα του λιμανιού, ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων που μεγαλώνουν την εκμετάλλευση, βάζουν σε νέους κινδύνους τη ζωή, την εργασία και τα δικαιώματά μας, επιβαρύνουν την περιοχή και σήκωσε ψηλά τη σημαία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αποκάλυψε τις αυταπάτες που καλλιεργούσαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας μαζί με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΚΕ δεν θεωρεί ότι με τις υπογραφές του ξεπουλήματος τελειώνει και ο αγώνας για λιμάνι και παραλιακό μέτωπο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Θα συνεχίσουμε όπως κάνανε και οι σύντροφοι μας στην COSCO. Ο λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, την νεολαία να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να βγάλουν συμπεράσματα. Να συμπορευτούν στους αγώνες με το ΚΚΕ, να το ενισχύσουν και εκλογικά, γιατί δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών ΝΑΤΟ και ΕΕ. Γιατί αναδεικνύει ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες ,με κοινωνικοποίηση του λιμανιού και κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό με εργατική εξουσία, το λιμάνι να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες. Γιατί όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ ,τόσο από καλύτερη θέση οι εργαζόμενοι και ο λαός θα διεκδικήσουν: σύγχρονες υποδομές και αξιοποίηση των τεχνολογικών δυνατοτήτων. Ασφαλή και σύγχρονα πλοία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά, ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων. Φθηνό εισιτήριο και σταθερή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αναβάθμιση του δικαιώματος της αναψυχής. Ελεύθερους χώρους για τις ανάγκες και την ψυχαγωγία τους. Ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, χωρίς καμία επιχειρηματική και εμπορική δράση στους ελεύθερους χώρους. Ακύρωση της μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο λιμάνι. Λιμάνι Ειρήνης και Φιλίας των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.



Ηγουμενίτσα 23/3/2023

ΤΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Τ.Ε. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ για το πούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας Η Τ.Ε. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ για το πούλημα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 26, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.