Επίσκεψη μαθητών στο Κέντρο Πληροφόρησης ποταμού Καλαμά

Επίσκεψη μαθητών στο Κέντρο Πληροφόρησης ποταμού Καλαμά


Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023, το Κέντρο Πληροφόρησης ποταμού Καλαμά δέχτηκε 45 μαθητές από το Δημοτικό Σχολείου Παραποτάμου και 20 μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Ασπροκκλησίου. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην έκθεση, ενημερώθηκαν για την οικολογική αξία της προστατευόμενης περιοχής του ποταμού Καλαμά από τον υπεύθυνο του κέντρου και παρακολούθησαν ενημερωτικό βίντεο που αφορούσε την προστατευόμενη περιοχή του ποταμού Καλαμά και Αχέροντα.




Επίσης, με κιάλια και τηλεσκόπια της Μονάδας παρατηρήσαν πολλά είδη ορνιθοπανίδας που υπάρχουν στην περιοχή του Δέλτα Καλαμά μεταξύ άλλων και την τουρλίδα (Numenius arquata), ένα υδρόβιο καλοβατικό πτηνό της οικογένειας των Σκολοπακιδών, που απαντάται στον ελλαδικό χώρο και σύμφωνα με την ΙUCN το είδος έχει χαρακτηριστεί ως σχεδόν απειλούμενο.


Στο Δέλτα Καλαμά καταγράφεται καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους με τους μεγαλύτερους αριθμούς κατά την διάρκεια του χειμώνα. Κατά την μετανάστευση του συνήθως το συναντάμε σε κοπάδια σε παράκτια λασποτόπια, εκβολές, και υγρολίβαδα.

Η διατροφή της τουρλίδας αποτελείται κυρίως από δακτυλιοσκώληκες και επίγεια έντομα (π.χ. κολεόπτερα και ορθόπτερα), ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στρέφεται σε καρκινοειδή, μαλάκια και αράχνες. Περιστασιακά τρέφεται με μικρά ψάρια, αμφίβια, σαύρες, μικρά πουλιά και μικρά τρωκτικά.

Το ράμφος της τουρλίδας είναι εξαιρετικό εργαλείο, που το χρησιμοποιεί όχι μόνον για να «μαζεύει» την τροφή της από το έδαφος, αλλά και για να ανοίγει ή να σπάει το κέλυφος καρκινοειδών και μαλακίων. Η ανίχνευση της λείας γίνεται είτε οπτικά, είτε δια της αφής μέσω του ράμφους της, το οποίο διατηρεί σε συνεχή επαφή με το υπόστρωμα, σε πολύ μικρό βάθος.

Γεννά τρία έως πέντε αβγά και η επώαση πραγματοποιείται μόνον από το θηλυκό. Σιτίζονται και από τους δύο γονείς ωστόσο, το αρσενικό αναλαμβάνει αργότερα την φροντίδα τους.
Επίσκεψη μαθητών στο Κέντρο Πληροφόρησης ποταμού Καλαμά Επίσκεψη μαθητών στο Κέντρο Πληροφόρησης ποταμού Καλαμά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 02, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.