Διήμερη εξόρμηση στο Βουτσικάκι και Λίμνη Πλαστήρα για τον Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας

Διήμερη εξόρμηση στο Βουτσικάκι και Λίμνη Πλαστήρα για τον Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας


Τα Άγραφα είναι ιστορική περιοχή και οροσειρά της κεντρικής Ελλάδας, η νότια απόληξη της Πίνδου. Καταλαμβάνουν όλο το βόρειο τμήμα του νομού Ευρυτανίας και το δυτικό του νομού Καρδίτσας και χωρίζονται σε Θεσσαλικά Άγραφα και Ευρυτανικά Άγραφα.
Η ψηλότερη κορυφή τους είναι η Καράβα με υψόμετρο 2.184 μέτρα.
Συνολικά τα Άγραφα έχουν 7 κορυφές με υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα. Αυτές είναι η Καράβα (2.184 μ.), το Ντελιδίμι (2.163 μ.), το Βουτσικάκι (2.154 μ.), η Φτέρη (2.128 μ.), η Λιάκουρα (2.043 μ.), η Μαράθια (2.042 μ.) και τα Καλύβια (2.018 μ.). Επίσης έχουν πολλές άλλες με υψόμετρο πάνω από 1.900 μέτρα. Τα βουνά των Αγράφων είναι δασωμένα. Σε μεγάλο υψόμετρο κυριαρχεί το έλατο. Από τα Άγραφα πηγάζουν οι ποταμοί Ταυρωπός και Αγραφιώτης.
Επιβλητικά, δυσπρόσιτα, με πανύψηλες κορυφές που ”αγγίζουν” τον ουρανό. Τα Θεσσαλικά Άγραφα είναι ίσως η πιο δύσβατη περιοχή της Ελλάδας. Γη άγρια, αυθεντική, μυστηριώδης, με πολυάριθμες βαθιές χαράδρες και σχεδόν απάτητες κορυφές. Δεν έχεις παρά να υποκλιθείς στο ορεινό μεγαλείο των Θεσσαλικών Αγράφων. Τα Άγραφα έχουν καταγραφεί ως η δεύτερη στον κόσμο σε καθαρό αέρα περιοχή.Η κοίτη του Αχελώου, πάνω στα περήφανα βουνά, χωρίζει την Αργιθέα από την Ήπειρο.

Θεσσαλικά Άγραφα
Τα Θεσσαλικά Άγραφα αποτελούν το βόρειο τμήμα της οροσειράς των Αγράφων. Ανατολικά καταλήγουν στον Θεσσαλικό κάμπο. Ανήκουν κυρίως στον νομό Καρδίτσας. Η υψηλότερη κορυφή των Θεσσαλικών Αγράφων είναι η Καράβα με υψόμετρο 2.184 μέτρα, η οποία είναι και η ψηλότερη κορυφή ολόκληρης της οροσειράς. Στην περιοχή των Θεσσαλικών Αγράφων βρίσκεται η λίμνη Πλαστήρα.

Ευρυτανικά Άγραφα
Τα Ευρυτανικά Άγραφα βρίσκονται στον νομό Ευρυτανίας βόρεια του Τυμφρηστού, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί και τμήμα τους. Είναι η πιο δύσβατη περιοχή της Ελλάδας καθώς οι πολυάριθμες πανύψηλες βουνοκορυφές και οι βαθείς χαράδρες καθιστούν τις συγκοινωνίες δύσκολες. Γι’ αυτό τον λόγο ελάχιστο τμήμα του οδικού δικτύου της περιοχής είναι ασφαλτοστρωμένο, ενώ ακόμα χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους παλιά μονοπάτια και γεφύρια. Η ψηλότερη κορυφή των Ευρυτανικών Αγράφων είναι το Ντελιδίμι με υψόμετρο 2.163 μέτρα.
Η περιοχή των Αγράφων υπήρξε μία από τις σημαντικότερες εστίες της Εθνικής Αντίστασης. Στην περιοχή δραστηριοποιήθηκε ο ΕΛΑΣ, με τη δράση του οποίου, τα Άγραφα υπήρξαν από τις πρώτες ελεύθερες περιοχές της Ελλάδας. Από τις 9 Αυγούστου 1943 λειτούργησε στο οροπέδιο της Νεβρόπολης (στον χώρο που καλύπτει σήμερα η λίμνη Ταυρωπού) αεροδρόμιο ελεγχόμενο από τους αντάρτες, με το οποίο εξασφαλίστηκε ανεφοδιασμός των αντάρτικων σωμάτων από τις συμμαχικές δυνάμεις. Η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης που σχηματίστηκε για τη διοίκηση των απελευθερωμένων περιοχών, στεγάστηκε στη Βίνιανη στα νότια των Αγράφων.

Λίμνη Πλαστήρα ή Ταυρωπού
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 δημιουργήθηκε στα Θεσσαλικά Άγραφα η τεχνητή λίμνη Ταυρωπού ή λίμνη Πλαστήρα. Η λίμνη προσέφερε δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στα κοντινά χωριά μετά την δεκαετία του 1990 βοηθώντας να συγκρατηθεί ο πληθυσμός στην περιοχή.
Τα Ευρυτανικά Άγραφα παρέμειναν περισσότερο απομονωμένα και μόνο τα τελευταία χρόνια δημιουργείται στην περιοχή ασφάλτινο οδικό δίκτυο δίνοντας τη δυνατότητα στην περιοχή να βγει από την απομόνωση.

Μονή Πελεκητής
Στα 1400 μ. υψόμετρο και σχεδόν σφηνωμένη στα απότομα βράχια των Αγράφων, βρίσκεται η Μονή Πελεκητής, με απεριόριστη θέα στη λίμνη Πλαστήρα. Η γνωστή σαν Παναγία των βράχων (κάστρο στο παρελθόν), είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές μονές της Καρδίτσας και σημαντικό μεταβυζαντινό μνημείο.

. ~~~Πρόγραμμα~~~
Σάββατο 18/03/2023
Ώρα προσέλευσης 06.45 στο Πάνθεον
και τακτοποίηση αποσκευών στο λεωφορείο( στη δεξιά πλευρά οι διαμένοντες σε ξενοδοχεία και στην αριστερή πλευρά οι διαμένοντες στο καταφύγιο)
Ώρα αναχώρησης: 07.00.
07.45 στάση στον κόμβο πεδινής (coffe food )για επιβίβαση των φίλων από Ιωάννινα.
Στάση στην Καλαμπάκα για ξεκούραση περίπου είκοσι λεπτών.
Άφιξη στο καταφύγιο Αγράφων και απευθείας αναχώρηση για την πρώτη πορεία της ημέρας : καταφύγιο Αγράφων - Μονή Πελεκητής- καταφύγιο, 8 χλμ περίπου, διάρκειας 3,5 ωρών, εύκολη, μέσα από δάσος και θέα στη λίμνη Πλαστήρα.
Άφιξη στο καταφύγιο και δείπνο στον χώρο του εστιατορίου.
Τακτοποίηση στο καταφύγιο και στα καταλύματα.

Κυριακή 19/03/2023
Πρωινό ξύπνημα στις 06.45
Πρωινό
8.00 αναχώρηση για την Α’ πορεία : καταφύγιο- κορυφή Τέμπλα- καταφύγιο, ώρες πορείας περίπου 4 και για τη Β´πορεία: καταφύγιο- Βουτσικάκι- καταφύγιο, ώρες πορείας 8.
Μετά το πέρας και της δεύτερης πορείας, απευθείας αναχώρηση και επιστροφή με ενδιάμεση στάση στην Καλαμπακα.
Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, οι διαδρομές ενδέχεται να γίνουν εν μέρει ή στο σύνολό τους σε χιονισμένο πεδίο.
Επίσης, ανάλογα των καιρικών συνθηκών, οι διαδρομές θα επανεκτιμηθούν επι τόπου.
Αρχηγός εξόρμησης : Γίτσα Μαρία, τηλ 6984233895

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
* Μπότες ορειβασίας
* Γκέτες
* Ορειβατικά μπατόν (με πεταλούδες για χιόνι)
* Μπουφάν αδιάβροχο – αντιανεμικό
* Fleece
* Ρουχισμός κατάλληλος για την χειμερινή εποχή
* Φακός κεφαλής
* Σκούφος
* Γάντια
* ορειβατικό σακίδιο κατάλληλου μεγέθους
* Για την διανυκτέρευση στο καταφύγιο: υπνόσακος(όποιος επιθυμεί) παντόφλες!!!
* Νερό 1,5 lt
* Αντηλιακό
* Γυαλιά ηλίου
* Σνακς (δε θα υπάρχει η δυνατότητα γεύματος την Κυριακή )
* Αλλαξιές ρούχων
Διήμερη εξόρμηση στο Βουτσικάκι και Λίμνη Πλαστήρα για τον Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας Διήμερη εξόρμηση στο Βουτσικάκι και Λίμνη Πλαστήρα για τον Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαρτίου 16, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες