Διακόπτεται η διαδικασία αδειοδότησης για το ένα αιολικό στη Μουργκάνα

Διακόπτεται η διαδικασία αδειοδότησης για το ένα αιολικό στη Μουργκάνα


Διακόπτεται η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης που αφορά στο έργο: «ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΣΠΗΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 9MW ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ «ΣΤΑΡΟΔΑ» (3MW), «ΚΑΜΗΛΑ» (3MW), ΚΑΙ «ΚΑΣΤΡΙ» (3MW) ΣΤΗ ΔΕ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Π.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ», σύμφωνα με απόφαση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αρνητική γνωμοδότηση του Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού (Δ/νση Προϊστ. & Κλασ. Αρχαιοτήτων/ Τμ. Προϊστ. & Κλασ. Αρχαιολογικών χώρων, μνημείων & αρχαιολογικών χώρων), σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο αποφασίζει θετικά για τις θέσεις «Καμήλα» & «Καστρί» με ορισμένους όρους/προϋποθέσεις και αποφασίζει αρνητικά για τη θέση «Σταρόδα», δεδομένου ότι, σύμφωνα με την απόφαση θεωρεί ότι θα προκληθεί έμμεση βλάβη κατά τη φάση λειτουργίας του έργου, στο οχυρό των ύστερων κλασικών – ελληνιστικών χρόνων στη θέση Λημικό.

Μετά από την απόφαση αυτή, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση διαπιστώνει ότι η χωροθέτηση Ανεμογεννητριών στη θέση «Σταρόδα» δεν είναι εφικτή, καθώς προκύπτουν διαφοροποιήσεις ως προς την υποβληθείσα ΜΠΕ, οι οποίες καθιστούν επιβεβλημένη την αναθεώρηση ή μείζονα τροποποίησή της και διακόπτει τη διαδικασία αδειοδότησης, θέτοντας στο αρχείο κάθε σχετικό με αυτήν διοικητικό έγγραφο.

Υπενθυμίζεται ότι αρνητικά για το έργο είχαν γνωμοδοτήσει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, ενώ υπέρ της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην περιοχή είχαν εκφραστεί η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας, η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Ηπείρου, η Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ηπείρου ενώ το Περιφερειακό Συμβουλίο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ανέβαλλε τη συζήτηση του θέματος, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και η αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία, όπως φαίνεται παραπάνω αποφάσισε αρνητικά.

Η διαδικασία αδειοδότησης του άλλου έργου ανεμογεννητριών στη Μουργκάνα (θέση Πριόνια) ολοκληρώθηκε και η εταιρεία πήρε την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 21,6 MW. Για την υλοποίησή αυτού του έργου θα γίνει διάνοιξη δασικής οδοποιίας μήκους πέντε χιλιομέτρων περίπου.
Διακόπτεται η διαδικασία αδειοδότησης για το ένα αιολικό στη Μουργκάνα Διακόπτεται η διαδικασία αδειοδότησης για το ένα αιολικό στη Μουργκάνα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 11, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.