Στους Δήμους και με… προίκα η χερσαία ζώνη

Στους Δήμους και με… προίκα η χερσαία ζώνη


Χαρές και πανηγύρια για τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, αφού ένα πάγιο αίτημα ετών, η απόδοση της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας στην τοπική αυτοδιοίκηση, ικανοποιείται και μάλιστα με τον καλύτερο – όπως φαίνεται – δυνατό τρόπο.
Η παραχώρηση της διαχείρισης των τμημάτων της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας στον Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, απ’ ευθείας, χωρίς τη μεσολάβηση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, ανακοινώθηκε την Τετάρτη, από τον Υπουργό Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λιμάνι, ικανοποιώντας έτσι στο «και πέντε» της πώλησης της ΟΛΗΓ και στο «παρά πέντε» των εκλογών, την από δεκαετίες διεκδίκηση της αυτοδιοίκησης και τον τοπικών κοινωνιών.
Ο κ. Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Υποδομών Γεώργιο Καραγιάννη και το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη, παρουσίασε σε σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, Ιωάννης Λώλος και Σπυρίδων Παππάς, τις διατάξεις εκείνες που περιλαμβάνονται στην Τροποποιημένη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΗΓ ΑΕ, που αφορούν στην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των ΟΤΑ για απόδοση στους Δήμους, των εκτάσεων που θα αποχαρακτηριστούν από χερσαία ζώνη, καθώς δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες, αλλά ανάγκες άθλησης και αναψυχής της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με την Τροποποιημένη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΗΓ, που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα προς κύρωση στη Βουλή : «Οι περιοχές της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας, του Αλιευτικού Καταφυγίου Πλαταριάς και του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών Συβότων που αποχαρακτηρίζονται… αποδίδονται από το Ελληνικό Δημόσιο κατά διαχείριση στον οικείο ΟΤΑ Δήμο Ηγουμενίτσας. Η περιοχή του Αλιευτικού Καταφυγίου Σαγιάδας που αποχαρακτηρίζεται… αποδίδεται από το Ελληνικό Δημόσιο στον οικείο ΟΤΑ Δήμο Φιλιατών».

(σ.σ. τα τμήματα που εξαιρούνται αποτυπώνονται σε χάρτες που συνοδεύουν τη σύμβαση)

Μάλιστα, το Δημόσιο στην ίδια σύμβαση προβλέπει “την απόδοση στους οικείους ΟΤΑ έκτακτου ανταποδοτικού τέλους” που όπως ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης, οι δύο Δήμοι θα εισπράττουν ως ανταποδοτικά τέλη το 3,5% των ετήσιων εσόδων της ΟΛΗΓ ΑΕ. Για την κατανομή του ποσού ανάμεσα στους δύο Δήμους θα απαιτείται απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Ναυτιλίας.
Παραδειγματικά αναφέρθηκε ότι το ποσό αυτό, για το προηγούμενο φορολογικό έτος θα ήταν περίπου 210.000 ευρώ.


Έτσι μια μακρά περίοδος – 22 ετών – διεκδικήσεων, λαμβάνει τέλος όταν κυρωθεί η σύμβαση στη Βουλή, μετά τις συντονισμένες προσπάθειες των Δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών κ.κ. Ιωάννη Λώλου και Σπύρίδωνα Παππά, την καθοριστική συμβολή του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσπρωτία Βασίλη Γιόγιακα, του αλλά και τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη, μετά τις σχετικές εισηγήσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΟΛΗΓ Αθανάσιου Πορφύρη και του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη.
Την ικανοποίησή τους για τις νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις εξέφρασαν οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, καθώς όπως είπαν, με τον τρόπο αυτό λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλάνιζε την τοπική κοινωνία.
Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι κυβερνητικοί παράγοντες και το ΤΑΙΠΕΔ ώστε η σύμβαση να κυρωθεί από τη Βουλή μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη και να αποτελεί Νόμο του Κράτους, πριν τη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου. Μάλιστα, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, στόχος είναι στις 10 Μαΐου, όλα να είναι έτοιμα ώστε ο επενδυτής να καταβάλει το 100% του τιμήματος (84,17εκ. ευρώ) και η σύμβαση παραχώρησης να τεθεί σε ισχύ ώστε από εκείνη την ημερομηνία η χερσαία ζώνη να περιέλθει στη διαχείριση των Δήμων.
Σε δηλώσεις του ο κ. Πλακιωτάκης, επεσήμανε για μια ακόμα φορά ότι η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του οποίου αγοράστηκε πρόσφατα από το επενδυτικό σχήμα συμφερόντων του Ομίλου Grimaldi, θα δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Καραγιάννης στις δηλώσεις του στάθηκε στην πρόοδο των εργασιών της Γ’ Φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας, η οποία εκτιμάται ότι θα παραδοθεί τον προσεχή Νοέμβριο, ενώ σημείωσε ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου είναι ο κάθετος άξονας της Εγνατίας, από Ηγουμενίτσα έως το Μαυρομάτι, τμήμα του οποίου είναι και η περιφερειακή οδός της πόλης της Ηγουμενίτσας, έργα για τα οποία οι μελέτες ολοκληρώνονται έως το τέλος του έτους. Απαντώντας σε ερώτηση για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, σημείωσε ότι «Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός (σ.σ. με τη δήλωσή του ότι ποτέ δε θα φτάσει το τρένο στην Ηγουμενίτσα), καθώς μετά τα Τέμπη οι προτεραιότητες της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι διαφορετικές».
Σημείωση έκδοσης: Παρόμοιο κείμενο με τον ίδιο τίτλο, δημοσιεύσαμε την Πρωταπριλία! Με χαρά μας – όπως και τότε είχαμε υποσχεθεί – το επαναλαμβάνουμε ως γεγονός… κι ελπίζουμε ότι είναι η τελευταία φορά που χρειάζεται να ασχοληθούμε με το ζήτημα της χερσαίας ζώνης, καθώς σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, αυτό, μετά την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή θα έχει επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα!

Δείτε σε βίντεο τις σχετικές δηλώσεις:
Στους Δήμους και με… προίκα η χερσαία ζώνη Στους Δήμους και με… προίκα η χερσαία ζώνη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 05, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.