Θεσπρωτία: Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, με κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους

Θεσπρωτία: Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, με κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους


Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites).
Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 
Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σ' όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.
Μάλιστα σήμερα Τρίτη 18 Απριλίου 2023, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και μνημεία της Ελλάδας που υπάγονται στο Δημόσιο (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού) είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου.

Αυτά σε άλλους νομούς, αφού στη Θεσπρωτία, τουλάχιστον στον αρχαιολογικό χώρο των Γιτάνων, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε πρόσφατα η Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, ο Αρχαιολογικός χώρος Γιτάνων θα λειτουργεί Δευτέρα, Τετάρτη έως Κυριακή: 08:30-18:00 (Τρίτη: κλειστός).


Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση "Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων) η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους Γιτάνων και Ελέας είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας στις 18 Μαΐου, ημέρα εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, θα δέχεται όλους τους επισκέπτες με δωρεάν είσοδο"

Όμως, αρκετοί επισκέπτες που θέλησαν να βρεθούν στα αρχαία Γίτανα, βρήκαν την πόρτα ερμητικά κλειστή με λουκέτο. 
Η απαράδεκτη δικαιολογία που έλαβαν από τους "υπεύθυνους - Δημόσιους Υπάλληλους" που υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού;
"Είναι η ημέρα του ρεπό μας και δεν μπορούσαμε να δουλεύουμε σήμερα".
Λες και θα ήταν πολύ δύσκολο να πάρουν το ρεπό τους μία άλλη ημέρα.

ΝΤΡΟΠΗ, ΝΤΡΟΠΗ, ΝΤΡΟΠΗ
Άραγε το Υπουργείο Πολιτισμού και η κα Μενδώνη, επικροτεί τα όσα συμβαίνουν στην Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας;
Θεσπρωτία: Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, με κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους Θεσπρωτία: Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, με κλειστούς τους αρχαιολογικούς χώρους Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 18, 2023 Rating: 5

1 σχόλιο:

  1. Και στην Ελαία κλειστά ήταν, πάντως οι υπάλληλοι δεν ήταν "απολίτιστοι", το αντίθετο πολύ ευγενικοί και πρόθυμοι ήταν, αυτό μάλλον πρέπει να το διορθώσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σελίδες

Από το Blogger.