ΚΚΕ: Η εμπορευματοποίηση της υγείας στη «λογική κόστους οφέλους», αιτία για την άθλια κατάσταση του Νοσοκομείου Φιλιατών

ΚΚΕ: Η εμπορευματοποίηση της υγείας στη «λογική κόστους οφέλους», αιτία για την άθλια κατάσταση του Νοσοκομείου Φιλιατών


"Εξαιρετική εικόνα δήλωσε ότι αποκόμισε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την επίσκεψη της στο Νοσοκομείο Φιλιατών στο πλαίσιο της οποίας συνομίλησε με τη διοίκηση και προσωπικό του νοσοκομείου, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας και τον Δήμαρχο Φιλιατών..."

Τουλάχιστον προκλητική είναι η παραπάνω δήλωση την στιγμή που η κατάσταση του ΓΝΦ κρίνεται επικίνδυνη, με το νοσοκομείο να κάνει εφημερίες (Μάρτιος) δέκα ημέρες χωρίς γιατρό στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα και πέντε ημέρες χωρίς γιατρό στην ορθοπεδική κλινική, με τις ελλείψεις του προσωπικού να είναι τόσο μεγάλες που χρειάζονται τουλάχιστον εννέα γιατροί από όμορα Κ.Υ. για να καλυφθούν οι ανάγκες 24ωρης εφημερίας. Γενικά το προσωπικό αναγκάζεται να εργάζεται υπο αντίξοες και μη ασφαλείς συνθήκες, σε υποστελεχωμένα τμήματα κάνοντας βάρδιες χωρίς την απαιτούμενη εντεκάωρη ανάπαυση και συνήθως ενας η μια σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και για τους ασθενείς. Και όλα αυτά παρόλο που σήμερα υπάρχουν τεράστια άλματα στην έρευνα, στην επιστήμη, στην τεχνολογία και ενώ υπάρχει ένα πολυάριθμο αξιόλογο υγειονομικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων άνεργο.

Τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου Φιλιατών και γενικότερα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας της χώρας μας δεν αποτελούν “φυσικό” φαινόμενο, κεραυνό εν αιθρία. Είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που αποδέχονται και συγκαλύπτουν οι τοπικές διοικήσεις (Περιφέρεια, Δήμοι). Είναι η πολιτική της ΕΕ, που έχει ως αποτέλεσμα την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας ώστε να δοθεί χώρος στους επιχειρηματίες της υγείας και τα κέρδη τους. Είναι η πολιτική της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που απαξίωσε και έκλεισε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, τα άφησε χωρίς προσωπικό. Είναι η πολιτική της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με κριτήρια του “κόστους–οφέλους”, της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας. Είναι η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας. Είναι ο νέος νόμος για τη δημόσια υγεία. Όλα αυτά σηματοδοτούν το μέλλον των νοσοκομείων και του νοσοκομείου Φιλιατών.

Κάθε νέα «μεταρρύθμιση» στο χώρο της υγείας, όπως και η πρόσφατη της ΝΔ, η οποία στηρίζεται στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα την εμπορευματοποίηση της υγείας. Έτσι εξηγείται και η τουλάχιστον υποκριτική αντιπολίτευση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ως κυβέρνηση περιέκοψε κατά 40% (800 εκατ. ευρώ) την κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία σε 4 χρόνια, γέμισε συμβασιούχους τις δομές υγείας. Ενέταξε στο ΕΣΥ το 1ο νοσοκομείο Ανώνυμη Εταιρεία αυτό της Σαντορίνης.

Με τους αναγκαίους προεκλογικούς «τσακωμούς» τους θέλουν να στήσουν το δόκανο τόσο στους υγειονομικούς που προσπαθούν μέσα στις αντίξοες συνθήκες να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους, όσο και στο λαό που ψάχνει τον γιατρό με το κιάλι, βάζει συνεχώς και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, μπαίνει στις λίστες αναμονής, όλο και περισσότερο παραδίδεται ως «λάφυρο» για την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών στην Υγεία.

Το ΚΚΕ διαφωνεί με αυτή την στρατηγική και καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τα παιδιά της εργατικής λαϊκής οικογένειας, τους συνταξιούχους σε αγωνιστική συμπόρευση διεκδικώντας: αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία, μαζικές προσλήψεις υγειονομικών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών και τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.

Μέσα σε αυτόν τον αγώνα, για ένα άλλο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, με αναπτυγμένο, στελεχωμένο και εξοπλισμένο κρατικό σύστημα ΠΦΥ, που θα έχει ως κριτήριο την έγκαιρη, ασφαλή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των λαϊκών αναγκών, μπορούν να βρουν λύση τα βάσανα των υγειονομικών και των ασθενών, τα βάσανα του λαού μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους να προβληματιστούν μέσα από την κατάσταση που βιώνουν στα νοσοκομεία για το ποιος ευθύνεται τελικά, πως διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις διαιώνισαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την υποχρηματοδότηση στην υγεία διοχετεύοντας μεγάλο όγκο χρημάτων στους φαρμακοβιομήχανους, στους εφοπλιστές με φοροαπαλλαγές.

Ισχυροποίηση και συμπόρευση με το ΚΚΕ στους αγώνες για δημόσια και δωρεάν υγεία του αλλά και με τη ψήφο στις επερχόμενες εκλογές γιατί θα είναι ισχυροποίηση της μοναδικής φωνής που παλεύει μέσα στη Βουλή, με παρεμβάσεις, νομοσχέδια, ερωτήσεις για τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους δουλειάς, όπως στα νοσοκομεία, για κάθε τι που προβληματίζει τους εργαζόμενους. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα στείλει ένα μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που μας τσακίζει.
ΚΚΕ: Η εμπορευματοποίηση της υγείας στη «λογική κόστους οφέλους», αιτία για την άθλια κατάσταση του Νοσοκομείου Φιλιατών ΚΚΕ: Η εμπορευματοποίηση της υγείας στη «λογική κόστους οφέλους», αιτία για την άθλια κατάσταση του Νοσοκομείου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 11, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.