Νέα μέτρα για να σωθούν τα πλατάνια

Νέα μέτρα για να σωθούν τα πλατάνια


Mέτρα για την εξάλειψη και την αποφυγή διάδοσης του μεταχρωματικού έλκους πλατάνου μιας ασθένειας που εδώ και δύο δεκαετίες εξαπλώνεται κυρίως στην Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ που υπέγραψαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ συνεχίζονται οι μακροσκοπικοί φυτουγειονομικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα οι οποίοι υλοποιούνται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, σχεδιάζονται Τοπικά Σχέδια Δράσης όπου ορίζονται τα μέτρα αντιμετώπισης και ο ρόλος κάθε εμπλεκόμενης αρμόδιας υπηρεσίας ή φορέα, ενώ μετά την επιβεβαίωση κρούσματος οι οριοθετημένες ζώνες γύρων από αυτό θα αποτυπώνονται σε ψηφιακούς χάρτες που θα αναρτώνται σε ειδικό διαδικτυακό τόπο.

Επίσης μεταξύ άλλων στις οριοθετημένες ζώνες εφαρμόζονται εντατικές επισκοπήσεις και αν σε διάστημα 10 συνεχών ετών δεν διαπιστωθεί παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού τότε οι ζώνες παύουν να ισχύουν, όπως και τα μέτρα αποτροπής της διάδοσης της ασθένειας.

Την ίδια στιγμή ορίζονται συγκεκριμένα διοικητικά πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ για τους παραβάτες π.χ μη απολύμανση των εργαλείων κοπής, διακίνηση φυτών ή ξυλείας πλατάνου προερχόμενα από προσβεβλημένη περιοχή και τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την άμεση αποκατάσταση δασικών οικοσυστημάτων.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς η συγκεκριμένη ΚΥΑ έλαβε υπόψη τη μελέτη του “ΕΛΓΟ Δήμητρα” και με την αρωγή της τεχνολογίας θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μη πληγεί περαιτέρω ο δασικός πλούτος της χώρας.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Το μεταχρωματικό έλκος είναι μια ύπουλη ασθένεια που απειλεί παραποτάμια οικοσυστήματα και βιοτόπους της χώρας. Με τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, θεσπίζουμε ένα αυστηρό πλαίσιο για τους ελέγχους, την καταγραφή και την αντιμετώπιση της ασθένειας των πλατάνων».
Νέα μέτρα για να σωθούν τα πλατάνια Νέα μέτρα για να σωθούν τα πλατάνια Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Μαΐου 11, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.