Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση του φυσικού αερίου στην Ηγουμενίτσα

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση του φυσικού αερίου στην Ηγουμενίτσα


Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες και τα έργα για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου. Στόχος είναι το καύσιμο να φτάσει σε όσο περισσότερους τελικούς καταναλωτές οικιακούς και εμπορικούς, σε κάθε γωνιά της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο η ΔΕΔΑ, προχωράει με ταχύ βηματισμό τις διαδικασίες για τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Ηπείρου. 
Μετά τα Ιωάννινα όπου η εκκίνηση των εργασιών έχει πραγματοποιηθεί, τη Δευτέρα 8 Μαΐου ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει η εταιρεία για την πόλη της Ηγουμενίτσας.
Η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού ήταν στις 8 Μαΐου ενώ η αποσφράγιση έγινε στις 11 Μαΐου.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ (αξία με ΦΠΑ 2,4 εκατ.) και η χρηματοδότηση θα προέλθει από ιδίους πόρους (ΔΕΔΑ) και δάνεια κατά 33,92% και κατά 66,08% από το «Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Τεχνική περιγραφή
Οι εργασίες προβλέπουν μελέτη, κατασκευή και ενεργοποίηση δικτύου πολυαιθυλενίου χαμηλής πίεσης (4 bar) στην Ηγουμενίτσα. Όπως επίσης, εγκατάσταση σελλών παροχής επί του δικτύου, κατασκευή παροχετευτικών αγωγών πολυαιθυλενίου από τον κεντρικό αγωγό έως το ρυθμιστή (4 bar), εγκατάσταση ρυθμιστών, κατασκευή παροχετευτικών αγωγών από τον ρυθμιστή έως τον μετρητή (25 mbar). Τέλος προβλέπεται εγκατάσταση μετρητών για τη διανομή του αερίου σε οικιακούς, εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές. Η πόλη θα τροφοδοτηθεί μέσω σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι 11 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Η Αναθέτουσα Αρχή προβλέπει 1,5 μήνα για την εγκατάσταση του αναδόχου και 9,5 μήνες για την κατασκευή.

Εκκίνηση στα Ιωάννινα
Εκτός από την Ηγουμενίτσα η εταιρεία έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη δικτύου για υγροποιημένο φυσικό αέριο και στη μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας, τα Ιωάννινα. Η πόλη αποτελεί κομβικό σημείο για ολόκληρη την Περιφέρεια Ηπείρου.
Ανάδοχος των έργων είναι η EDIL Hellas SA. H εταιρεία ανέλαβε τη σύμβαση με προσφορά στα 14,3 εκατ. ευρώ (αξία με ΦΠΑ 17,7 εκατ.) και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως η σύμβαση θα έχει διάρκεια 41 μήνες. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 14,8 εκατ. ευρώ (αξία με ΦΠΑ 18,35 εκατ.). Η ανάπτυξη των δικτύων ξεκινάει από την ΒΙΠΕ και σταδιακά θα επεκταθεί στην υπόλοιπη πόλη των Ιωαννίνων
Πρόγραμμα ανάπτυξης

Η ΔΕΔΑ στα πλαίσια ανάπτυξης των υποδομών της δρομολογεί μια σειρά σημαντικών επενδύσεων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης 2023-2027 η εταιρεία προβλέπει την επέκταση του δικτύου της κατά 262 χλμ στη μέση πίεση και κατά 1.560 χλμ στη χαμηλή πίεση.
Τα κεφάλαια που αναμένεται να χρειαστεί το πρόγραμμα ούτως ώστε να γίνει πραγματικότητα αγγίζουν τα 378 εκατ. ευρώ. Για την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων η εταιρεία πέτυχε την ένταξη της σε αναπτυξιακά προγράμματα όπως ΕΣΠΑ και ΠΔΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το συνολικό μήκος των δικτύων διανομής φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο του 2022 έφτανε στα 341 χλμ στη μέση πίεση και στα 317 χλμ στη χαμηλή πίεση.
Ωστόσο αυτή η εικόνα προβλέπεται να αλλάξει σημαντικά τα επόμενα χρόνια, με την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης. Η εταιρεία υπολογίζει πως το 2027 το δίκτυο φυσικού αερίου μέσης πίεσης θα ανέρχεται σε 619 χλμ ενώ η χαμηλή πίεση θα αγγίξει τα 2.000 χιλιόμετρα (1.986).
Νέα καύσιμα
Στις προτεραιαότητες της ΔΕΔΑ βρίσκεται η εφαρμογή νέων, φιλικών καυσίμων στα δίκτυα της. Η ΔΕΔΑ, προτείνει νέες επενδύσεις με στόχο την υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου παραγωγής, διανομής και χρήσης υδρογόνου. Το “Χωριό Υδρογόνου” όπως το ονομάζει χαρακτηριστικά.
Εκτός όμως από το υδρογόνο, η ΔΕΔΑ στοχεύει και στην αξιοποίηση ενός ανανεώσιμου καυσίμου όπως είναι το βιομεθάνιο. Στα πλαίσια των νέων καυσίμων, στοχεύει στην υλοποίηση δύο πιλοτικών εγκαταστάσεων χρήσης βιομεθανίου ως καύσιμο στο δίκτυο της ΔΕΔΑ. Στόχος είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων και καλών πρακτικών για όλη την αλυσίδα παραγωγής, διανομής κα χρήσης του αερίου.
Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση του φυσικού αερίου στην Ηγουμενίτσα Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση του φυσικού αερίου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαΐου 13, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.