Άνοιξαν οι κάλπες

Άνοιξαν οι κάλπες


Άνοιξαν οι κάλπες για τις εθνικές εκλογές 2023 στις 7:00 το πρωί. Οι πολίτες καλούνται σήμερα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι τις 19:00, ενώ εάν υπάρχει πολλή κίνηση σε κάποιο εκλογικό τμήμα, έχει την δυνατότητα ο δικαστικός αντιπρόσωπος να παρατείνει ανάλογα την ψηφοφορία.
Έως τις 8:30 το βράδυ της Κυριακής των εκλογών θα ανακοινωθεί η πρώτη εκτίμηση για τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε την, Πέμπτη, το υπουργείο Εσωτερικών και η Singular Logic.
Τα πρώτα λεπτά αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, θα καταχωρηθούν τα πρωτα αποτελέσματα απο 200 μικρά εκλογικα τμήματα ενώ περίπου στις 7:30 θα ξεκινήσει η μαζική αποστολή αποτελεσμάτων απο τα εκλογικά τμήματα προς το κεντρικό συστημα του ΥΠΕΣ.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, περίπου στις 8:30 το βράδυ θα γίνει η πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και εως τις 10 η εκτίμηση θα επικαιροποιηθεί καθώς θα έχει ενσωματωθεί μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων.
Η μείωση των χρόνων για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οφείλεται στην πλήρη κάλυψη όλων των εκλογικών τμημάτων με ταμπλετ που θα προμηθευτούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ώστε να καταχωρούν άμεσα τα αποτελέσματα, πρώτα των συνδυασμών και στη συνέχεια των υποψηφίων βουλευτών.
Το 2019 είχαν προμηθευτεί τάμπλετ μόνο 12.000 τμήματα ενώ άλλα 4.500 καταχωρούσαν αποτελέσματα με κινητό τηλέφωνο.
Η διαδικασία συλλογής στοιχείων θα γινει και με το παραδοσιακό σύστημα των τηλεγραφημάτων το οποίο, ωστόσο, εμφανίζει μια καθυστέρηση περίπου 3 ωρών σε σχέση με το ηλεκτρονικό σύστημα των τάμπλετ.

Για πρώτη φορά ψήφισαν οι απόδημοι Έλληνες
Περίπου 23.000 ομογενείς εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν μόνο τα ψηφοδέλτια Επικρατείας κάθε κόμματος και όχι να βάλουν το σταυρό προτίμησης στα απλά ψηφοδέλτια.
Οι Έλληνες του εξωτερικού έκοψαν πρώτοι το νήμα της εκλογικής διαδικασίας. Οι κάλπες για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές στήθηκαν σε 35 χώρες ανά την υφήλιο και 99 εκλογικά τμήματα. Συνολικά εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους 22.825 απόδημοι Έλληνες.
Άνοιξαν οι κάλπες Άνοιξαν οι κάλπες Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαΐου 21, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.