Συνέντευξη Κάτση στο thespro.gr: "Έχουμε στο πρόγραμμα μας το σταμάτημα του ξεπουλήματος των περιφερειακών λιμανιών"

Συνέντευξη Κάτση στο thespro.gr: "Έχουμε στο πρόγραμμα μας το σταμάτημα του ξεπουλήματος των περιφερειακών λιμανιών"


Κύριε Κάτση μπαίνοντας στην τελική ευθεία ενόψει των εκλογών, γίνεται ένας απολογισμός από τους υποψηφίους της τελευταίας 4ετίας. Εσείς ως βουλευτής μέχρι πρότινος και εκ νέου υποψήφιος, τι θεωρείτε ότι έγινε σωστό και τι λάθος στη Θεσπρωτία;
ΑΠ: Τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη άφησαν βαρύ το αποτύπωμα τους και στη Θεσπρωτία. Ιδιαίτερα στη Θεσπρωτία θα έλεγα μάλιστα. Ίσως δεν μας υπολογίζουν γιατί είμαστε μικρός νομός σε ψήφους που δεν επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ίσως ακόμα να υπάρχει έλλειμμα πολιτικής εκπροσώπησης του νομού στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Το αποτέλεσμα όμως είναι ένα και αδιαμφισβήτητο. Στη Θεσπρωτία η κυβέρνηση έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο.
Μας έκλεισε το Πανεπιστημιακό τμήμα για χάρη των ιδιωτικών κολλεγίων των μεγάλων αστικών κέντρων, χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες για τον τόπο μας και τη νέα γενιά. Πούλησε το λιμάνι, και δεν έδωσε τη χερσαία ζώνη στην τοπική κοινωνία παρά τις μεγάλες κινητοποιήσεις όλων των φορέων του νομού που την απαιτούσαν. Απέκλεισε την Θεσπρωτία και ολόκληρη την Ήπειρο από τα κονδύλια ύψους 30.5δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΕΡ: Δηλαδή δεν έχει γίνει κανένα βήμα προόδου στο νομό μας θεωρείτε;
Ας αναρωτηθεί ο κάθε συμπολίτης μας αν υπάρχει έστω ένα έργο που να σχεδίασε και να ολοκλήρωσε η σημερινή κυβέρνηση στο νομό μας, για το οποίο να περηφανεύεται. Ούτε ένα! Έταξαν την μαρίνα Ηγουμενίτσας και δεν έκαναν τίποτα. Έταξαν εμπορευματικό κέντρο, και το απένταξαν. Έταξαν νέο Αστυνομικό Μέγαρο στην πρώην φοιτητική εστία, και χρηματοδότησαν πέντε σε όλη την Ελλάδα εκτός του δικού μας. Είναι τέτοια η ανικανότητά τους που δεν μπόρεσαν ούτε αυτά που βρήκαν έτοιμα να τελειώσουν. Ο δρόμος για το Μαυρούδι θα έπρεπε να έχει τελειώσει και ακόμα ταλαιπωρεί την πόλη, οι μελέτες για τον περιφερειακό Ηγουμενίτσας αγνοούνται, το σχολείο Βούλγαρη στην Παραμυθιά επίσης, στο νοσοκομείο Φιλιατών υπολειτουργούν τα νέα μηχανήματα όπως ο αξονικός και ο μαγνητικός τομογράφος που φέραμε. Φυσικά μη ξεχνάμε την εικόνα ερήμωσης της τοπικής αγοράς με τα δεκάδες λουκέτα, την πτώση τζίρου στα μαγαζιά και την λεηλασία των εισοδημάτων των νοικοκυριών, αγροτών και επιχειρήσεων από την ακρίβεια στο ρεύμα, τα καύσιμα και στα αγαθά. Φυσικά έγιναν και μερικά θετικά για κάποιους: Μοιράστηκαν 3.000.000 € απευθείας αναθέσεις από το λιμάνι, τα περισσότερα άνευ αντικειμένου σε φίλους και εκλεκτούς του κ. Γιόγιακα. Την ίδια ώρα που η πλειοψηφία του κόσμου δεν βγάζει το μήνα. Έγιναν φυσικά και τα παλαιοκομματικά ρουσφέτια που παράγουν αίσθημα αδικίας και αναξιοκρατίας. Πραγματικά αναρωτιέμαι, με τι αφήγημα διεκδικούν την έδρα του νομού Θεσπρωτίας και την ψήφο μας;

ΕΡ: Όσον αφορά τον ΟΛΗΓ έχει μεταβιβαστεί το 67% των μετοχών χωρίς όμως να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση αφού δεν πέρασε από τη Βουλή και χωρίς να αποδοθεί η χερσαία ζώνη στους Δήμους. Σε περίπτωση εκλογή σας στην Κυβέρνηση τι προτίθεστε να κάνετε γύρω από αυτό το κομβικό θέμα για την πόλη και το νομό; Μπορεί να αλλάξει κάτι;
ΑΠ: Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς περιλαμβάνει η σύμβαση που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις ευλογίες του κ. Γιόγιακα, γιατί την κρατά κρυφή από τον ελληνικό λαό. Δεν έχουν γίνει γνωστές οι ρήτρες που δεσμεύουν το κράτος, παρότι ζήτησα το κείμενο επισταμένως από τη Βουλή. Επομένως είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 67% των μετοχών του ΟΛΗΓ στον ιδιώτη, αλλά δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή, ούτε από όσο ξέρω έχει καταβληθεί το τίμημα. Άρα τυπικά δεν έχει ολοκληρωθεί η πώληση του λιμανιού. Εμείς έχουμε στο πρόγραμμα μας το σταμάτημα του ξεπουλήματος των περιφερειακών λιμανιών από την Μητσοτάκης ΑΕ, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα νομικά τετελεσμένα, και βαριές ρήτρες. Θέλουμε την αξιοποίησή τους μέσω υποπαραχωρήσεων, με το πλειοψηφικό πακέτο στο Δημόσιο, όπως γίνεται σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης. Αυτό για το οποίο είμαστε σίγουροι, είναι ότι όλα τα deals που έχει υπογράψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, άρα και η πώληση του λιμανιού, θα ελεγχθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ για ενδεχόμενο οικονομικό σκάνδαλο. Σίγουρα όμως θα αποδώσουμε το παράκτιο φιλέτο του νομού στους πολίτες για χρήση, γιατί η παρούσα κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να τη δώσει. Αλλιώς θα το είχε πράξει, και δεν θα κορόιδευε 4 χρόνια με κούφια λόγια.

ΕΡ: Υπάρχει αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσπρωτίας και σε εσάς προσωπικά; Τι μηνύματα λαμβάνετε; Πλέον ο νομός γίνεται «μονοεδρικός». Ποια είναι τα διλλήματα που έχει ο μέσος θεσπρωτός πολίτης προσερχόμενος στην κάλπη;
Ναι είμαι πολύ αισιόδοξος ότι και στη Θεσπρωτία θα είμαστε πρώτο κόμμα. Πριν 2 μήνες οι περισσότεροι θεωρούσαν χαμένη την έδρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, πλέον όλοι μιλούν για ντέρμπι. Τα μηνύματα που λαμβάνω είναι πολύ θετικά. Το 32% που μας ψήφισε το 2019 είναι ακόμα μαζί μας, ενώ πολλοί δημοκράτες πολίτες είτε δεξιοί είτε κεντρώοι είτε αριστεροί, συστρατεύονται μαζί μας γιατί δεν αντέχουν άλλο το καθεστώς Μητσοτάκη, που λεηλατεί τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους, υποτιμά την δημοκρατία και τη νοημοσύνη μας. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια και βουβή οργή στην Θεσπρωτία, και το κλίμα έχει γυρίσει άρδην σε σχέση με το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ των 330 μελών έχει καταφέρει να βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, τώρα με τα τριπλάσια μέλη είναι απολύτως εφικτή η νίκη.
Η Θεσπρωτία θα εκλέξει βουλευτή από όποιο κόμμα έρθει πρώτο στο νομό, είτε στις πρώτες είτε στις δεύτερες εκλογές. Τα διλήμματα είναι ξεκάθαρα: Δικαιοσύνη ή αδικία. Εντιμότητα ή διαφθορά. Παλαιοκομματισμός ημετέρων και ρουσφέτι, ή δημοκρατία και αξιοκρατία. Ψέμα και κούφιες υποσχέσεις, ή αλήθεια και αποτελεσματικότητα. Και εν τέλει επειδή παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα όπως μου λένε στα καφενεία, το δίλλημα είναι Γιόγιακας ή Κάτσης. Ας πάμε σε ένα ντιμπέιτ να συγκριθούμε.

ΕΡ:Ενδεχομένως να μην προκύψει Κυβέρνηση από την κάλπη της Απλής Αναλογικής. Πως βλέπετε την προοπτική των δεύτερων εκλογών.
Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης πρέπει να επιλέξουν αν θα συμβάλουν στην πτώση του καθεστώτος Μητσοτάκη ή όχι. Η απλή αναλογική τους δίνει περισσότερους βουλευτές ωστόσο τους δίνει και μεγάλες ευθύνες. Δύσκολα θα κρυφτούν από αυτές. Μια άρνηση συνεργασίας σε προγραμματική βάση θα είναι πολύ κοστοβόρα, γιατί αν οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές με ευθύνη τους, θα έχουν τεράστιο πολιτικό κόστος και από την ενισχυμένη αναλογική και από την πόλωση. Στη Θεσπρωτία που είναι μονοεδρική είναι πιο απλά τα πράγματα: Ή θα συνεχιστεί με τη ΝΔ η λεηλασία και η απαξίωση των θεσπρωτών σαν να πρόκειται για πολίτες β΄ κατηγορίας, ή θα πάμε σε μια πολιτική αλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ καθαρά πρώτο. Ώστε να πάρουμε όσα δικαιούμαστε, και να κυβερνηθεί ο τόπος με δημοκρατία, αξιοκρατία και σοβαρότητα, από μια κυβέρνηση που μειώνει τις ανισότητες και έχει όραμα.
Στη Θεσπρωτία, σε όλες τις εκλογές, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου έχουν αθροιστικά την πλειοψηφία, και αυτό είναι κρίσιμο για ενδεχόμενες δεύτερες κάλπες. Γιατί αν γίνουν δεύτερες εκλογές, αυτές θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, όπου κάθε ένας θα πρέπει να διαλέξει πλευρά. Η Θεσπρωτία παραδοσιακά έχει κυβερνητικό βουλευτή. Έτσι πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα. Γι’ αυτό και είμαι αισιόδοξος ότι ο νομός θα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας το βράδυ της 21ης Μαϊου.
Συνέντευξη Κάτση στο thespro.gr: "Έχουμε στο πρόγραμμα μας το σταμάτημα του ξεπουλήματος των περιφερειακών λιμανιών" Συνέντευξη Κάτση στο thespro.gr: "Έχουμε στο πρόγραμμα μας το σταμάτημα του ξεπουλήματος των περιφερειακών λιμανιών" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 02, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.