Παρατείνονται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα μέχρι το τέλος του έτους

Παρατείνονται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα μέχρι το τέλος του έτουςΘέμα λίγων ημερών θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώσει την παράταση των έκτακτων μέτρων που ισχύουν από πέρυσι τον Αύγουστο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και είχαν θεσπιστεί για την αντιμετώπιση των μεγάλων αυξήσεων των τιμών.

Οπως αναφέρουν πηγές, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόπιν αιτήματος του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ), για την παράταση του ισχύοντος πλαισίου μέχρι το τέλος του χρόνου, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να λάβει τέτοια απόφαση. Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι είναι σχεδόν κλειδωμένη η απόφαση του υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη ώστε το τρέχον πλαίσιο να παραταθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Οι πάροχοι τόνισαν στον υπουργό την ανάγκη να δοθεί χρόνος στην αγορά για την ορθότερη προετοιμασία των μηχανισμών τους, αλλά και των καταναλωτών, προκειμένου να είναι ομαλή η επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει τις αποφάσεις της, αν και άλλες πηγές αναφέρουν πως θεωρείται κλειδωμένη η παράταση της ισχύος των μέτρων που θεσπίστηκαν το περσινό καλοκαίρι μέχρι και το τέλος του 2023.

Πληροφορίες φέρουν τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων να χρειάζεται, επίσης, επιπλέον χρόνο διαβούλευσης με τους συμμετέχοντες στην αγορά, αλλά και σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα μετά το τέλος του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, αυτό θα σημαίνει πως στη χονδρεμπορική αγορά θα συνεχίζει να ισχύει το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πωλούν, θα είναι εφικτή η επιδότηση των λογαριασμών – αν απαιτείται, θα παραμείνει παγωμένη η ρήτρα αναπροσαρμογής – και επιπλέον θα συνεχίσει να τρέχει το καθεστώς της ανακοίνωσης των τιμών ρεύματος του επόμενου μήνα κάθε 20ή ημέρα του τρέχοντος μήνα.

Πότε έληγαν τα μέτρα

Τα ισχύοντα έκτακτα μέτρα έληγαν στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Ομως, η επάνοδος στην κανονικότητα απαιτούσε έναν επαρκή χρόνο για την ενημέρωση των τελικών καταναλωτών ως προς την αλλαγή των συμβάσεων. Ωστόσο, εν μέσω θέρους, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σύγχυση στους πελάτες των παρόχων, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα τιμολόγησης που είχε προτείνει η ΡΑΑΕΥ.

Από την 1η Οκτωβρίου κανονικά θα πρέπει να επανέλθει η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς, αλλά οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να αποστείλουν στις 31 Ιουλίου επιστολές στους εκατομμύρια πελάτες τους ενημερώνοντάς τους για την αλλαγή των συμβάσεων. Επιπλέον θα χρειαζόταν να τους πληροφορήσουν και για τον μηχανισμό της ρήτρας δύο μήνες πριν από την εφαρμογή του. Κάτι που είναι επισφαλές με δεδομένη τη ρευστότητα στις τιμές ενέργειας.
Παρατείνονται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα μέχρι το τέλος του έτους Παρατείνονται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα μέχρι το τέλος του έτους Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουλίου 28, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες