Λ.Σ. Μια οφειλόμενη απάντηση στην Δημοτική Αρχή της Ηγουμενίτσας

Λ.Σ. Μια οφειλόμενη απάντηση στην Δημοτική Αρχή της Ηγουμενίτσας



Κύριοι της δημοτικής Αρχής φαίνεται ότι δεν διδαχθήκατε τίποτα από την συνεδρίαση του Δ.Σ. με θέμα την παραλία της ΕΛΙΑΣ. Δεν σας προβλημάτισε καθόλου η μαζική και μαχητική παρουσία πολιτών που αντιδρούν στο σχεδιασμένο έγκλημα.

Με ανακοίνωση σας στον τύπο αποποιείστε την όποια ευθύνη έχετε και χρεώνετε την απόφαση σας στην «συναίνεση» των άλλων παρατάξεων στο Δ.Σ.

Από την μεριά της Λ.Σ. θα επαναλάβουμε αυτά που είπαμε στο Δ.Σ. στις 21/07/2023.

· Έχετε σοβαρή ευθύνη και είστε εκτεθειμένοι για τον τρόπο που χορηγήσατε τις άδειες στους κοινόχρηστους χώρους. Την απόφαση δεν την παίρνει η οικονομική επιτροπή, αλλά το Δ.Σ. ,μετά από εισήγηση της επιτροπής ποιότητας ζωής. Τότε η απόφαση θα ήταν συλλογική και θα υπήρχαν καταγεγραμμένες οι θέσεις όλων μας, που θα μπορούσατε να επικαλεσθείτε. Έχετε την πλειοψηφία στο Δ.Σ. γιατί δεν το κάνατε; Η τελευταία κανονιστική απόφαση για τους κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού και παραλίας στον δήμο μας έχει παρθεί στις 9/04/2012 όπως προκύπτει από το πρακτικό 8/2012 του Δ.Σ. με αριθμό απόφασης 103/2012, και αφορούσε συγκεκριμένες παραλίες. Όπου στα πρακτικά θα βρείτε καταγεγραμμένες τις θέσεις όλων των παρατάξεων. Είναι σαφέστατο ότι η Λαϊκή Συσπείρωση την έχει καταψηφίσει συνολικά. Αλλά είναι καταγεγραμμένες και οι ενστάσεις στελεχών της παράταξης σας για επί μέρους ζητήματα. Αυτά μπορεί ο καθένας να τα βρει εύκολα με ένα κλικ στην διαύγεια. Άρα από που προκύπτει «η διαχρονική άποψη σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου για την αξιοποίηση των παραλιών»; Γιατί επικαλείσθε αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής(ΟΕ); Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο ρόλος της ΟΕ είναι να κανονίζει τα οικονομικά και τα διαδικαστικά της δημοπρασίας. Που και αυτά στην συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι δεν είναι και καλά καμωμένα.

· Αναφέρεστε ότι τηρήσατε τους όρους της δημοπράτησης. Αλήθεια από πού προκύπτει ότι το μαγαζί που στήσανε στην ΕΛΙΑ είναι καντίνα;; Οι φωτογραφίες που έχουν κατακλύσει τα τοπικά ΜΜΕ σας διαψεύδουν κατηγορηματικά. Δεν είναι αυτός λόγος ακύρωσης της δημοπρασίας, που σαφέστατα και πολύ συγκεκριμένα ορίζει τι και πως πρέπει να είναι;; Και ποιος έχει την ευθύνη για αυτό; Γιατί δεν κάνετε μια επίσκεψη στον χώρο; Γιατί δεν την ξηλώνετε τώρα;

· Προφανώς από τις 25 παραλίες που δημοπράτησε η ΟΕ η μεγάλη φασαρία έγινε για την ΕΛΙΑ, μια μικρή κοντά στην Ηγουμενίτσα. Δεν εννοείτε ακόμα να καταλάβετε ακόμα το γιατί. Προφανώς υπάρχουν αντιρρήσεις ,παρατηρήσεις, καταγγελίες κλπ και για άλλες παραλίες που ακούσθηκαν στο Δ.Σ.. Αλλά εδώ υπήρξε μαζική εναντίωση και λαϊκή κινητοποίηση ( εκτός από την μαζική παρουσία στο Δ.Σ. αγνοείτε τις πάνω από 1.000 υπογραφές που μαζεύτηκαν σε χρόνο ρεκόρ). Δεν θέλετε να καταλάβετε ότι η απόφαση σας αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αυτή είναι η μόνη κοντινή στην πόλη παραλία που είναι ελεύθερη από εμπορική εκμετάλλευση, που μπορούσαν να κάνουν χρήση τα λαϊκά στρώματα. Δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι δεν πάει άλλο με αυτή την κατάσταση; Ότι είναι παράλογο οι κάτοικοι σε ένα παραθαλάσσιο μέρος να μην μπορούν να κολυμπήσουν για οικονομικούς λόγους; Αυτή την αντίθεση στην εμπορευματοποίηση της τελευταίας ελεύθερης παραλίας έφερε για συζήτηση η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δ.Σ. και θεωρούμε ότι κάναμε το αυτονόητο, να δηλαδή μεταφέρουμε το λαϊκό αίτημα στο Δ.Σ. Γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας σαν εκλεγμένοι. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

· Λέτε «η παραχώρηση της παραλίας «Ελιά» συνάντησε μια διαμαρτυρία που έχει ευρύ φάσμα και ξεκινάει από τη θέση για καμία επιχειρηματική δραστηριότητα έως την αγωνία και τον φόβο ότι θα επικρατήσει ασυδοσία….»

Δηλαδή εσείς δεν γνωρίζετε ότι επικρατεί ασυδοσία στις περισσότερες παραλίες;; Σε άλλο μέρος ζείτε; Δεν γνωρίζετε πως για τους περισσότερους κατοίκους του δήμου μας είναι απαγορευτικό το μπάνιο στις περισσότερες παραλίες; Ότι είναι κατειλημμένες από ομπρελοκαθήσματα; Και αυτό στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης. Ποιος κερδίζει από αυτήν την ανάπτυξη; Ο λαός που έχει αποκλεισθεί από το παραλιακό μέτωπο σίγουρα όχι.

Δεν είναι υποκριτικό αυτό που γράφετε «να ανοίξει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που θα διερευνά πρωτοβουλίες λήψης πρόσθετων μέτρων και θέσπιση δικλείδων προστασίας των πολιτών….»;; Στην διακήρυξη της δημοπράτησης (Άρθρο 11 παρ. 11.4 ) που δεχθήκαν και υπογράψανε οι ιδιώτες που εκμεταλλεύονται τις παραλίες γράφει: «Η μέγιστη κάλυψη της χρήσης του αιγιαλού δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% του παραχωρούμενου χώρου, προκειμένου να υπάρχουν οριζόντιοι διάδρομοι τουλάχιστον ενός (1)μέτρου και ελεύθερη λωρίδα κατά μήκος της ακτής πλάτους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων από τη ακτογραμμή για την ελεύθερη κίνηση των λουομένων και την αποφυγήν ατυχημάτων.» Αλήθεια ξέρετε πολλές παραλίες από αυτές που έχετε παραχωρήσει να τηρούν αυτόν τον όρο; Με ποιόν να ανοίξει ο διάλογος και για ποιο πράγμα Αναφέρετε ότι «η Κτηματική Υπηρεσία θα ενημερωθεί για τους προβληματισμούς που αναπτύχθηκαν στη συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στις άλλες παραλίες». Κύριοι της Δ.Α. πετάτε την ευθύνη αλλού. Εσάς ψήφισε ο λαός και όχι την Κτηματική. Εσείς δημοπρατήσατε τις παραλίες. Εσείς έχετε υποχρέωση να ελέγξετε αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Εμείς θα το πούμε άλλη μια φορά ότι αγωνιζόμαστε για παραλιακό μέτωπο στην εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών για ανάπαυση, αναψυχή, αθλητισμό, πολιτισμό, ελεύθερες από επιχειρηματική δραστηριότητα. Προφανώς και δεν είμαστε κατά των οργανωμένων, και ασφαλών παραλιών. Αλλά με δημόσιες υποδομές ,χρηματοδοτούμενες από το κράτος, έτσι που να μπορεί και ο λαός να απολαμβάνει τις ομορφιές του τόπου μας χωρίς οικονομική επιβάρυνση ,και όχι μόνο οι τουρίστες και όσοι μπορούν να πληρώσουν. Γιατί άλλωστε πληρώνουμε τόσους φόρους;

Στο τέλος της ανακοίνωσης μας ενημερώνετε και για την σκοπιμότητα των ενεργειών σας. Λέτε «Και η αξιοποίηση των παραλιών σημαίνει έσοδα για τον Δήμο, έσοδα για το κράτος και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Θα επαναλάβουμε ότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στον δήμο σαν αποτέλεσμα της λειψής χρηματοδότης από το κεντρικό κράτος. Στους δήμους έχουν φορτωθεί μια σειρά καθήκοντα και αρμοδιότητες χωρίς το ανάλογο προσωπικό και χρηματοδότηση . Έχουν περιορισθεί οι βαθμοί ελευθερίας των. Οι δήμοι έχουν καταντήσει γρανάζι του κρατικού μηχανισμού σε σημείο να μην μιλάμε πια για Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο υπάρχει και ο δρόμος της λαϊκής αντιπολίτευση σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί υπάρχουν Δ.Α. αρχές που είναι στην κατεύθυνση του αγώνα και της διεκδίκησης από το κεντρικό κράτος, μαζί με τον λαό. Οι ίδιοι νόμοι για τις παραλίες ισχύουν και στην Πάτρα, αλλά η Δ.Α., με δήμαρχο τον Κ. Πελετίδη, έχει διαλέξει τον αγωνιστικό δρόμο διεκδικώντας από την ΕΤΑΔ το παραλιακό μέτωπο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Με αυτόν τον τρόπο δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας;

Μια Δ.Α για να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες πρέπει να ασκεί αντιπολίτευση στο κεντρικό κράτος και όχι να πειθαρχεί στους αντιλαϊκούς νόμους και κατευθύνσεις.

Και ο λύκος χορτάτος και τα πρόβατα σωστά δεν γίνεται.

Ηγουμενίτσα 26/07/20222
Για την Λαϊκή συσπείρωση
Δώρης Δήμας

Λ.Σ. Μια οφειλόμενη απάντηση στην Δημοτική Αρχή της Ηγουμενίτσας Λ.Σ. Μια οφειλόμενη απάντηση στην Δημοτική Αρχή της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.