«Συμπεράσματα από την επίσκεψη του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου στην Επιθεώρηση Εφαρμογής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων»

«Συμπεράσματα από την επίσκεψη του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου στην Επιθεώρηση Εφαρμογής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων»

Κλιμάκιο του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου αποτελούμενη από τον βουλευτή Νίκο Έξαρχο, τον υποψήφιο περιφερειάρχη Γιώργο Πρέντζα και τον υποψήφιο περιφ. σύμβουλο και δασολόγο Θωμά Μπασογιάννη, επισκέφθηκε χθες την Επιθεώρηση Εφαρμογής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και την Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων. Ζητήθηκε ενημέρωση για την γενικότερη κατάσταση των υπηρεσιών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για την επιτέλεση του σημαντικού ρόλου τους στην πρόληψη, την αντιμετώπιση και αποκατάσταση από δασικές πυρκαγιές.

Τα κυρίαρχα συμπεράσματα από τη συνάντηση είναι ότι:

Η υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών, στην Ήπειρο όπως και πανελλαδικά, η οποία συντηρείται δεκαετίες τώρα από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, τις έχει καταστήσει αδύναμες να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο της διαχείρισης και προστασίας των δασών με το όποιο είναι επιφορτισμένες. Τα κενά σε επιστημονικό προσωπικό υπερβαίνουν το 65%. Να θυμίσουμε ότι πανελλαδικά υπηρετούν 650 δασολόγοι, ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν πάνω από 2.500 για τη στοιχειώδη κάλυψη των αναγκών διαχείρισης και προστασίας όλων των δασών.


Δεν υπάρχει κανείς μόνιμος δασεργάτης στα δασαρχεία της Ηπείρου όπως και σε κανένα δασαρχείο της Ελλάδας, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν πανελλαδικά πάνω από 10.000 για την εκτέλεση βασικών προληπτικών προστατευτικών εργασιών, όπως η συντήρηση και η διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, ο καθαρισμός και η απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, κλαδεύσεις, φρυγανεύσεις, υλοτομία δέντρων και θάμνων, θρυμματισμός προϊόντων καθαρισμού, κατεργασία εδάφους και γενικές εκσκαφές αλλά και η 24ωρη φύλαξη των δασών..


Η τραγική υποστελέχωση γίνεται «τεχνητά» μεγαλύτερη μετά την μεταφορά των Δασαρχείων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος πριν ένα χρόνο, διότι μετά την μεταφορά τους οι υπάλληλοι των Δασαρχείων έχουν επιφορτιστεί επιπλέον του αντικειμένου τους και όλες τις αλλότριες διοικητικές αρμοδιότητες (πχ. μισθοδοσία) τις οποίες στήριζαν οι διοικητικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.


Οι τελευταίοι έμπειροι υπάλληλοι με γνώση του οικοσυστήματος των δασών για να δρουν αποτελεσματικά επί του πεδίου των δασών συνταξιοδοτούνται.


Πώς να μπορέσει λοιπόν το κάθε υποστελεχωμένο δασαρχείο να εκπονήσει μελέτες αντιπυρικής προστασίας και να παρακολουθήσει την εφαρμογή τους στο πεδίο των δασών; Το φιλότιμο και η υπερπροσπάθεια των υπαρχόντων υπαλλήλων δεν αρκεί.


Τα στελέχη της Επιθεώρησης Εφαρμογής Πολιτικής και της Διεύθυνσης Δασών, μας ενημέρωσαν ότι φέτος αυξήθηκαν οι σχετικοί με την προστασία οικονομικοί πόροι, σε σχέση με άλλες χρονιές, όμως ακόμη κι αν αυξήθηκαν, γνωρίζουμε καλά ότι υπολείπονται πολύ απ’ αυτά που είναι απολύτως απαραίτητα. Για ακόμη μια χρονιά τα χρήματα που εγκρίθηκαν για έργα δασοπροστασίας είναι το 10% αυτών που είναι αναγκαία σε ετήσια βάση για το σύνολο της δασοπροστασίας...


Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Η (υπο)χρηματοδότηση - καθυστερεί για διάφορους λόγους με αποτέλεσμα τελικά να αρχίζουν να γίνονται οι απολύτως απαραίτητοι καθαρισμοί στο τέλος πια της αντιπυρικής περιόδου. Ο καθαρισμός από καύσιμη ύλη, του περιαστικού Δάσους Ιωαννίνων θα ξεκινήσει μετά από μία εβδομάδα από σήμερα, καθώς τώρα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για να μπει να καθαρίσει εργολάβος το δάσος!!!


Οι καθαρισμοί των δασών λοιπόν θα γίνουν, αφού πρώτα έχουμε διανύσει σχεδόν όλη την αντιπυρική περίοδο με τον κίνδυνο του ξεσπάσματος μιας πυρκαγιάς έχοντας δασικές εκτάσεις γεμάτες καύσιμη δασική ύλη (ο βασικός λόγος που δημιουργούνται τεράστιες θερμοκρασίες στις δασικές πυρκαγιές) κι εναποθέτοντας την ελπίδα αποφυγής μιας καταστροφής στην τύχη και στο φιλότιμο των δασικών υπαλλήλων, που αντιλαμβανόμενοι καλύτερα ίσως απ’ όλους μας τον κίνδυνο, υπερβάλλουν τον εαυτό τους ώστε να αποτραπεί.


Αλλά ακόμα κι όταν ολοκληρωθούν οι καθυστερημένοι αρχικοί καθαρισμοί δεν υπάρχει σταθερή συνεχόμενη κρατική χρηματοδότηση και προσωπικό για την συντήρηση του δάσους καθαρού από καύσιμη ύλη στη συνέχεια, καθιστώντας ανώφελη την αρχική καθυστερημένη παρέμβαση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πολυδιαφημισμένες εργασίες δασοπροστασίας του ευαίσθητου δασικού οικοσυστήματος στο Νησί της λίμνης Παμβώτιδας τον Νοέμβριο του 2022 παρουσία του τότε Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Αμυρά, εργασίες οι οποίες δεν είχαν καμία συνέχεια για να διατηρηθεί το αρχικό αποτέλεσμα.


Όλα τα παραπάνω δεν γίνονται τυχαία, μοιραία ή από ανικανότητα.


Είναι αποτελέσματα της πολιτικής επιλογής αντιμετώπισης του δάσους και του περιβάλλοντος, ως εμπόρευμα. Είναι αποτελέσματα εφαρμογής της αντίληψης του κόστους – οφέλους στην προστασία της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος. Είναι η πολιτική της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων διαχρονικά που δεν επιτρέπει στους δασικούς υπαλλήλους και τις υποβαθμισμένες δασικές υπηρεσίες, με επιστημονικό τρόπο και σχεδιασμό να διαχειριστούν και να προστατέψουν, όπως έχουν υποχρέωση το δάσος και το περιβάλλον. Είναι η πολιτική του εχθρικού για τα λαϊκά συμφέροντα αστικού κράτους, οργανικό μέρος του οποίου αποτελούνε και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Πολιτική που το μόνο που τελικά μας «εξασφαλίζει» είναι οι νεκροί, τα καμένα σπίτια και λαϊκές περιουσίες, τα καμένα δάση και το υποβαθμισμένο περιβάλλον.


Το ΚΚΕ και η ΛΑ ΣΥ ήταν, είναι και θα είναι, στο πλευρό των εργαζομένων των Δασικών Υπηρεσιών σε κάθε τους διεκδίκηση για την προστασία των δασών, του περιβάλλοντος, την βελτίωση της λειτουργίας των υποβαθμισμένων δασικών υπηρεσιών και για την ανάκτηση του σημαντικού τους ρόλου μέσω μαζικών προσλήψεων. Ρόλος τον οποίον υπονομεύουν οι πολιτικές εμπορευματοποίησης των δασών.






«Συμπεράσματα από την επίσκεψη του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου στην Επιθεώρηση Εφαρμογής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων» «Συμπεράσματα από την επίσκεψη του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηπείρου στην Επιθεώρηση Εφαρμογής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Αυγούστου 25, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.