Λογαριασμοί ρεύματος: Προς αυξημένη επιδότηση για τον Σεπτέμβριο

Λογαριασμοί ρεύματος: Προς αυξημένη επιδότηση για τον Σεπτέμβριο


Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανακοινώσει το ύψος της επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο του Αυγούστου. Τον τρέχοντα μήνα, υπενθυμίζεται πως η επιχορήγηση ήταν 0,01 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Η συντριπτική πλειονότητα των ανεξάρτητων παρόχων ανακοίνωσε για τον Σεπτέμβριο αυξήσεις, οι οποίες έφτασαν σε προγράμματά τους ακόμη και το 46% έναντι του Αυγούστου. Ο μεγάλος προμηθευτής, η ΔΕΗ, διατήρησε αμετάβλητα τα οικιακά τιμολόγιά της.

Την ίδια στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας του νέου πακέτου στήριξης των ενεργειακά ευάλωτων καταναλωτών. Σίγουρα σε αυτό θα περιλαμβάνεται το ειδικό τιμολόγιο για τους πολύτεκνους με άνω των τεσσάρων παιδιών, ενώ συνολικά το πακέτο στήριξης των καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα και δυσκολία στην εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων για την κατανάλωση ενέργειας θα έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Παράλληλα, το υπουργείο και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) προχωρούν στον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, με κύριους στόχους την ενσωμάτωση των αλλαγών για τους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές αλλά και το κλείσιμο των «παραθύρων» δράσης των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Πέραν αυτών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει ζητήσει από τη ΡΑΑΕΥ σε συνεργασία με τους παρόχους να ολοκληρώσουν τις αλλαγές που απαιτούνται για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που ισχύουν εδώ και ένα χρόνο στο καθεστώς της κανονικότητας. Δηλαδή στην επιστροφή της ρήτρας αναπροσαρμογής και την κατάργηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων από τη χονδρεμπορική αγορά (πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών).

Πηγές θέλουν η διαδικασία μετάβασης να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν οι καταναλωτές από τους παρόχους για τυχόν αλλαγές στα προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι τα έκτακτα μέτρα ισχύουν μέχρι το τέλος του 2023.







Λογαριασμοί ρεύματος: Προς αυξημένη επιδότηση για τον Σεπτέμβριο Λογαριασμοί ρεύματος: Προς αυξημένη επιδότηση για τον Σεπτέμβριο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Αυγούστου 29, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.