Κεράσοβο: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα των Ναζιστών

Κεράσοβο: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα των Ναζιστών



Με κάθε σεβασμό και Χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου τιμήθηκε τη Δευτέρα 14 Αυγούστου η μνήμη των κατοίκων του Κερασόβου που στις 15 Αυγούστου 1944 δολοφονήθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα.
Η απάνθρωπη επίθεση κατέστρεψε ολοσχερώς το Κεράσοβο όταν κάηκαν 99 σπίτια και οδηγήθηκαν στο θάνατο 28 συνάνθρωποί μας.

Οι εκδηλώσεις μνήμης διοργανώθηκαν από το Δήμο Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, την Τοπική Κοινότητα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κερασόβου και την Ένωση Κερασοβιτών Ηπείρου και τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Τζαβέλλας Θεόδωρος.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μερόπη Τζούφη, εκ μέρους του Βουλευτή Ιωαννίνων του Κ.Κ.Ε. κ. Νίκου Έξαρχου ο κ. Δημήτρης Ροσιλόβαρης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιούλα Μητροκώστα, η Α’ Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Μαρίκα Γκόνη και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Γρηγόριος Άρμπυρος που σύσσωμοι καταδίκασαν την επίθεση και αναφέρθηκαν στο μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε η περιοχή από το πέρασμα των ναζιστικών στρατευμάτων.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης για τους 28 συνανθρώπους μας που βρήκαν τραγικό θάνατο από το άνανδρο πέρασμα των ναζιστικών στρατευμάτων.
 Μια μέρα που τα 79 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει δεν έχουν καταφέρει να απαλύνουν τον πόνο, ούτε στο ελάχιστο. 

Ανήμερα το 15αύγουστο του 1944, το Κεράσοβο γνώρισε τη μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία του και βίωσε την απόλυτη φρίκη. Είμαστε εδώ σήμερα για να αποτίσουμε φόρο τιμής στις 28 ψυχές που χάθηκαν εκείνη την μοιραία ημέρα. Είμαστε εδώ για να πούμε ότι δεν έχουμε ξεχάσει και δεν πρόκειται να ξεχάσουμε. Είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να ζητούμε απαντήσεις και το κάνουμε. Η ιστορία των ολοκαυτωμάτων δεν έχει τελειώσει. Θα παραμένει ανοιχτή όσο θα υπάρχουμε και θα συνεχίσουμε να αποτίνουμε φόρο τιμής στις ψυχές που χάθηκαν τόσο απάνθρωπα».

Ιστορικά στοιχεία για την επίθεση παρέθεσε στην ομιλία του ο κ. Δημήτριος Χατζαρόπουλος, εκπρόσωπος του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών Ελλάδος ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Αναστάσιος Γιούνης απήγγειλε ποίημα που έχει γράψει για τα Μαρτυρικά χωριά.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και γεύμα με νηστίσιμα εδέσματα.

Κεράσοβο: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα των Ναζιστών Κεράσοβο: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα των Ναζιστών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 16, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.