Το Game of Throne του Σεπτεμβρίου για την Παραμυθιά

Το Game of Throne του Σεπτεμβρίου για την Παραμυθιά


Το παιχνίδι των συμμαχιών στη Μονή Πετράκη για την διαδοχή στις 3 κενές Μητροπόλεις, αντανακλά εκείνο της διαδοχής των παραιτηθέντων μητροπολιτών που άνοιξε ήδη στο εσωτερικό της Εκκλησίας. Καθοριστικός παράγοντας στις διεργασίες για την ανάδειξη των νέων επισκόπων εκτιμάται πως θα είναι οι επιλογές του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Στη Μητρόπολη Παραμυθίας η εικόνα είναι λίγο περίπλοκη. Θεωρείται βέβαιον ότι θα τη διεκδικήσει ο Βρεσθένης Θεόκλητος. Πρόκειται για τον ιεράρχη που παραιτήθηκε το 2005 από τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος, στη σκιά του παραδικαστικού σκανδάλου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου εχει αποσυρθεί η στήριξη που του ειχε. Ο Θεόκλητος μεταξύ άλλων διότι διεκδίκησε στο παρελθόν και τις Μητροπόλεις Κομοτηνής και Λαγκαδά, παρότι, όπως αναφέρεται, «γνώριζε ότι ήταν άλλες οι επιλογές για εκεί». Παρά ταύτα, καθώς επί σειράν ετών ήταν το «δεξί χέρι» του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, διαθέτει ακόμη κάποια επιρροή και από πολλούς μέσα στην Εκκλησία ακούγεται ότι η περίπτωσή του είναι μια εκκρεμότητα που θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπισθεί.

Με μέντορα και ισχυρό υποστηρικτή τον μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο, τη Μητρόπολη Παραμυθίας εμφανίζεται να διεκδικεί ο γραμματέας της επιτροπής συνοδικού τουρισμού της Ιεράς Συνόδου, Σπυρίδων Κατραμάδος. O Σπυρίδων Κατραμάδος σε δηλώσεις που ειχε αναδείξει και παλιότερα η paramythia-online.gr, ειχε αναφερθεί στην Μητροπολη Παραμυθιάς, σημειώνοντας τοτε με νόημα πως “το περιβάλλον του Σεβασμιωτάτου Τίτου, θα πρεπει να σεβασθεί την αξιοπρέπειά του και το κύρος του και το ήθος του”, προσθέτοντας πως αυτό πρέπει να είναι το μέλημά τους. Ειχε χαρακτηρίσει τον κ. Τίτο υπόδειγμα Ιεράρχη και Ανθρώπου, σεβαστού απ’ όλους, που κοσμείται με πολλές αρετές και τα χρόνια της ποιμαντορίας του στη Μητρόπολη Παραμυθίας απέδειξαν ότι είναι ένα διαμάντι.

Παράλληλα, ως πιθανός διεκδικητής εμφανίζεται ο ηγούμενος της Μονής Γηρομερίου, αρχιμανδρίτης Μεθόδιος με την στήριξη του Τίτου. Ο αρχιμανδρίτης Μεθόδιος ειναι και η επιθυμία των Θεσπρωτών και η επιθυμία αυτή εκφράζεται με κάθε τροπο καθώς το έργο του στον νομό ειναι αδιαμφισβήτητο και χαίρει της εμπιστοσύνης του λαού και του κλήρου της Ιεράς Μητρόπολης.

Ωστόσο, κανείς από τους τρεις δεν δείχνει να εξασφαλίζει τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος εμφανίζεται περισσότερο θετικά διακείμενος στην περίπτωση του πρωτοσύγκελλου της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Αθανασίου.

Παρουσιάζεται ως ένας εξαιρετικά ικανός ιερωμένος, ο οποίος με τη φροντίδα του προστάτευσε το γόητρο, την εικόνα και το κύρος του απερχόμενου μητροπολίτη Ανθιμου. Στα υπέρ του είναι ότι ενώ το όνομά του είχε ακουστεί στο παρελθόν και για άλλες μητροπόλεις, ο ίδιος δεν μπήκε ποτέ σε παιχνίδια διαδοχής. Επιπλέον, η μετακίνησή του στη Μητρόπολη Παραμυθίας θα ανοίξει τον δρόμο στον νέο μητροπολίτη Θεσσαλονίκης να φτιάξει από την αρχή το δικό του επιτελείο, με πρόσωπα και συνεργάτες της επιλογής του.


Το Game of Throne του Σεπτεμβρίου για την Παραμυθιά Το Game of Throne του Σεπτεμβρίου για την Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 31, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.