ΚΚΕ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΛ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

ΚΚΕ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΛ ΦΙΛΙΑΤΩΝ



Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: Να παρθούν άμεσα μέτρα έτσι ώστε οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Επαγγελματικού Λυκείου Φιλιατών να στεγάζονται σε ένα σύγχρονο και ασφαλές κτίριο

Εύλογη είναι η αγωνία των γονιών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών του Επαγγελματικού Λυκείου Φιλιατών για το συγκεκριμένο σχολικό κτίριο, αφού καθημερινά κινδυνεύει η ασφάλεια τους.

Η παρουσία υγρασίας στην οροφή του κτιρίου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Αυτό ενέχει τον άμεσο κίνδυνο να αποκολληθούν σοβάδες και να πέσουν στα κεφάλια μαθητών κι εκπαιδευτικών. Ήδη έχει γίνει αποκόλληση τμήματος σοβά και η μακροχρόνια έκθεση της οροφής της τάξης στην υγρασία ενέχει και τον κίνδυνο της αποκόλλησης της εξωτερικής στοιβάδας σκυροδέματος που προκαλείται από την διάβρωση των ράβδων χάλυβα της πλάκας από οπλισμένο σκυρόδεμα. Eνδεχομένως και σε πολύ σύντομο διάστημα λόγω της φαινομενικά εκτεταμένης χρονικά και σε έκταση παρουσία της υγρασίας. Ακόμη κι αν τερματιστεί άμεσα η δυνατότητα της υγρασίας να προσβάλλει τον φορέα σκυροδέματος με μόνωση της οροφής, απαιτούνται δράσεις αναστολής του φαινομένου ώστε να μην συνεχίσουν να διαβρώνονται οι οπλισμοί του σκυροδέματος. Στην αίθουσα εργαστηρίων του σχολειού λόγο της εισχωρήσεως νερού από την οροφή του εργαστηρίου εγκυμονεί μεγάλος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας δεδομένου ότι στο εργαστήριο γίνετε ευρύτατη χρήση οργάνων που καταναλώνουν ρεύμα σε μεγάλα φορτία (340-380 volt).

Εκτός από το πρόβλημα της υγρασίας στην οροφή υπάρχουν ρωγμές στο εσωτερικό και εξωτερικό του κτιρίου, έντονη υγρασία σε τοίχους και αίθουσες μαθητείας όπως και ανεπαρκής μόνωση.

Σε κάθε περίπτωση οι εργασίες επισκευής δεν μπορούν να περιμένουν κάποια επόμενη χρονιά. Πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν ώστε να μην κινδυνεύουν οι μαθητές κι οι εκπαιδευτικοί.


Για την κατάσταση αυτή έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, όπως και οι Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, που είναι στην ευθύνη τους πλέον τα σχολικά κτίρια. Όλα αυτά τα χρόνια αντί να ενισχυθεί ο πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων με προσωπικό και μέσα, αντί να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο οικοδόμησης και εξυγίανσης της σχολικής στέγης, ο Οργανισμός απαξιώθηκε, μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία (ΚΤΥΠ ΑΕ) με πλήθος νομοθετήματα. Η ευθύνη των σχολικών κτιρίων άνοιξε ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των τεχνικών υπηρεσιών και την παράδοση όλων των υποδομών στους Δήμους και στην συνέχεια σε εργολαβίες και επιχειρηματικά συμφέροντα με τα αποτελέσματα να είναι τέτοια, όπως είναι η κατάσταση στο ΕΠΑΛ ΦΙΛΙΑΤΩΝ .

Προειδοποιούμε πως τα προβλήματα, που έχουν συσσωρευτεί στο κτίριο που στεγάζεται το σχολείο εγκυμονούν μεγάλοι κίνδυνοι και δεν χωράει άλλη καθυστέρηση.

Οι 50 και πλέον μαθητές και εκπαιδευτικοί καθώς και οι γονείς έχουν γίνει θύματα σε ένα διαρκές μπαλάκι για το ποιος έχει ευθύνη, πώς θα λυθούν τα προβλήματα και τελικά αν θα έχουν ένα ασφαλές σχολείο τα παιδιά του δήμου Φιλιατών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

– Να παραδοθεί άμεσα ένα κατάλληλο σχολείο από κάθε άποψη στους μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Φιλιατών,

– Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες εργασίες, έτσι ώστε το κτίριο να είναι σύγχρονο και ασφαλές για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς

– Να πραγματοποιηθεί έλεγχος στατικότητας του κτιρίου

Επιπλέον καλούνται οι κ. Υπουργοί να καταθέσουν, μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, όλα τα σχετικά έγγραφα που έχουν στη διάθεση τους τα Υπουργεία, σχετικά με την αλληλογραφία μεταξύ της διεύθυνσης της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας και των αρμόδιων φορέων για τα κτιριακά προβλήματα και τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο κτίριο είναι ασφαλές για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Οι Βουλευτές
Έξαρχος Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Παπαναστάσης Νίκος
ΚΚΕ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΛ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΚΚΕ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΛ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Οκτωβρίου 05, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.