Απο την ενημερωτική εκδήλωση για την “άνοια”

Απο την ενημερωτική εκδήλωση για την “άνοια”


Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, πραγματοποιηθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Θέατρο Καρκαμίσι στην Παραμυθιά, η ενημερωτική εκδήλωση για την “άνοια”, που διοργανώθηκε από την “Αρωγή” του Δήμου Σουλίου, σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ Παραμυθιάς.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νευρολόγος Χρήστος Τσιρώνης, ο οποίος ανέπτυξε τα συμπτώματα, τα στάδια και την αντιμετώπιση της άνοιας ενώ απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων από τους παραβρισκόμενους

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΑΡΩΓΗΣ Νίκος Αθανασίου, μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Η 1η Οκτωβρίου κάθε έτους, χθές δηλαδή, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων, ημέρα που τιμάμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας. Επίσης ο Σεπτέμβριος κάθε έτους έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ο Παγκόσμιος μήνας της Νόσου Alzheimer- άνοιας και με επίκεντρο την 21η Σεπτεμβρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα νόσου Alzheimer – Άνοιας.
Επ΄ ευκαιρία των παραπάνω και κατόπιν πρότασης των υπηρετούντων στο ΚΑΠΗ αποφασίσαμε να διοργανώσουμε τη σημερινή ημερίδα με στόχο την γνώση, την ευαισθητοποίηση όλων, την καταπολέμηση του στίγματος και ότι έχει να κάνει με τη φροντίδα και το ρόλο των φροντιστών.
Η άνοια δεν είναι μια απλή ασθένεια, είναι μια σοβαρή απώλεια της μνήμης, της αντίληψης, της κρίσης και είναι πολύ διαφορετική από τα γηρατειά. Είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες.
Τι είναι όμως άνοια και που οφείλεται; Μπορεί να προληφθεί; Υπάρχει θεραπεία ;
Ένα είναι σίγουρο πάντως ότι η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας έχει σημασία γιατί η νόσος επηρεάζει όχι μόνο τον ασθενή, αλλά και το οικογενειακό του περιβάλλον, και θέτει ηθικά ζητήματα, όπως είναι η διατήρηση της αξιοπρέπειας του ασθενούς.”



Απο την ενημερωτική εκδήλωση για την “άνοια” Απο την ενημερωτική εκδήλωση για την “άνοια” Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.