Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ κ. Σωτήρη Μήτση

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ κ. Σωτήρη Μήτση


1. Είναι η τέταρτη φορά που είστε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος σε αυτοδιοικητικές εκλογές. Κατά την περίοδο 2011-2014 υπήρξατε Δημοτικός Σύμβουλος της Μείζονος Αντιπολίτευσης με την παράταξη του κ. Γιόγιακα, ενώ τις επόμενες δύο δημοτικές θητείες (2014-2019 και 2019-2023), ως δημοτικός σύμβουλος με τον νυν Δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο κ. Ιωάννη Λώλο. Τι σημαίνει για εσάς η ενασχόλησή σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Ξεκίνησα να ασχολούμαι ενεργά με την πολιτική και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από το 2011. Η απόφασή μου στηρίχθηκε στο γεγονός ότι δεν επιθυμούσα πλέον να είμαι παρατηρητής των εξελίξεων, αλλά μέρος των λύσεων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας. Δεν ήταν εύκολη απόφαση, γιατί όφειλα να αλλάξω ριζικά τις επαγγελματικές και οικογενειακές προτεραιότητες μου, προκειμένου να ανταποκριθώ, όσο το δυνατόν καλύτερα στην βαρύτητα των ρόλων που κλήθηκα να επιτελέσω, ως Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας και συγχρόνως, ως Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας. Δεδομένων όμως των αποτελεσμάτων αυτής της απόφασης και πιστεύοντας ακράδαντα στην ενεργοποίηση όλων μας, ως το κλειδί για την αλλαγή που επιθυμούμε στις κοινωνίες μέσα στις οποίες ζούμε, είμαι και πάλι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

2. Είσαστε 9 χρόνια Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας. Πώς θα χαρακτηρίζατε την πορεία της, ως τον μεγαλύτερο φορέα περιβαλλοντικής διαχείρισης της Θεσπρωτίας, τα χρόνια που εσείς βρίσκεστε στο τιμόνι της;
Η Δ.Ε.Υ.Α.Η., ως δημοτική επιχείρηση υπήρχε πριν από εμένα και θα υπάρχει και μετά από εμένα. Είναι όμως, ιδιαίτερα τιμητικό για εμένα, ως Πρόεδρο του Δ.Σ. της, το γεγονός ότι αυτή η δημοτική επιχείρηση, εδώ και μία δεκαετία καταγράφει μια πολύ αξιόλογη πορεία περιβαλλοντικής προστασίας και ανάπτυξης έχοντας καταφέρει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων Δ.Ε.Υ.Α. στην Ελλάδα σε απορροφησιμότητα ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων και σε υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, αξίας χρηματοδότησης 93.000.000€ εκατομμυρίων ευρώ.
Εκπονήσαμε μελέτες και προχωρήσαμε σε υλοποίηση έργων ύδρευσης, αξίας μεγαλύτερης των 30.000.000€ εκατομμυρίων ευρώ, επιτυγχάνοντας επάρκεια νερού σε μια περιοχή χωρίς επιφανειακές πηγές, μια καθόλου αυτονόητη επιτυχία, ιδιαίτερα εν μέσω κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, για το σύνολο των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου, έχουμε εκπονήσει μελέτες αντικατάστασης εσωτερικών δικτύων ύδρευσης, έτοιμες προς χρηματοδότηση. Σ’ αυτό το πλαίσιο και για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, αλλά και για τη μέγιστη αποδοτικότητα της δημοτικής επιχείρησης, προβήκαμε σε αντικατάσταση παλαιών δικτύων ύδρευσης και δημιουργία νέων σε περιοχές που εμφάνιζαν χρόνιες δυσλειτουργίες, σε υλοποίηση Σχεδίου Ασφαλείας Νερού και σε εγκατάσταση συστημάτων τηλεελέγχου - τηλεχειρισμού και ψηφιακών υδρομέτρων που μας επιτρέπουν πλέον, την έγκυρη πληροφόρηση ποιοτικών παραμέτρων, καθώς και την απομακρυσμένη και σε πραγματικό χρόνο ανίχνευση πιθανών προβλημάτων και την έγκαιρη αποκατάστασή τους.
Επιπλέον, υλοποιήσαμε σημαντικά έργα κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης δικτύων αποχέτευσης, αξίας πλέον των 46.000.000€ εκατομμυρίων ευρώ, για την προστασία των υδάτων και του τοπικού οικοσυστήματος και φυσικά για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων για την εξυπηρέτηση των οικισμών Συβότων, Πλαταριάς, Πέρδικας και Αρίλλα, αποτελεί έργο ορόσημο, όχι μόνο για το παραλιακό μας τόξο, αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο.
Τέλος, υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες για περιοχές του Δήμου μας που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν πλημμυρική επικινδυνότητα, καθώς και έργα ενεργειακής αποδοτικότητας, όπως εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, ενεργειακή αναβάθμιση αντλιοστασίων ύδρευσης-αποχέτευσης (τύπου inverter) κ.α., στοχεύοντας στην αποδέσμευση της Δ.Ε.Υ.Α.Η. από την ηλεκτρική ενέργεια και του κόστους αυτής.

3. Σας χρεώνουν, ως Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας, ελάχιστη πρόοδο στην μετάβαση της δημοτικής επιχείρησης προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τι απαντάτε;
Είναι απολύτως αναληθές. Η Δ.Ε.Υ.Α.Η. έχει επενδύσει στον μετασχηματισμό της σε μια σύγχρονη, ψηφιακή και με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό επιχείρηση. Ήδη, από το 2014, έχουμε αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες, υλοποιώντας ψηφιοποίηση των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης και τηλεέλεγχο-τηλεχειρισμό που, όπως σας είπα και νωρίτερα, επιτρέπει την σε πραγματικό χρόνο, συλλογή δεδομένων και την έγκαιρη ανίχνευση και αποκατάσταση προβλημάτων, βελτιώνοντας την ευελιξία και την αποδοτικότητα της επιχείρησης.
Για του λόγου το αληθές, σας αναφέρω ότι ήδη υλοποιούμε έξι έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που αφορούν σε τηλεέλεγχο-τηλεχειρισμό και προμήθεια ψηφιακών υδρομέτρων, καθώς και σε ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας, ως μέσο λήψης δεδομένων και επικοινωνίας με τους καταναλωτές. Επιπλέον, με δυο υπό αξιολόγηση έργα, αναμένουμε μεγιστοποίηση της ψηφιακής μας ικανότητας, αφού αφορούν αφενός σε προμήθεια περισσότερων ψηφιακών υδρομέτρων για την κάλυψη όλων των περιοχών του Δήμου και αφετέρου σε συστήματα αυτόματης διαχείρισης για απομακρυσμένη ανάγνωση ενδείξεων και ανίχνευση τυχόν απωλειών νερού, προσφέροντας αξιόπιστη τιμολόγηση και εξοικονόμηση πόρων.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αναβαθμισμένη ιστοσελίδα της Δ.Ε.Υ.Α.Η. (http://www.deyaig.gr/), η οποία πέραν της δυνατότητας ενημέρωσης των καταναλωτών με στοχευμένη παρουσίαση έργων και ενδεχόμενων καταστάσεων που μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητά τους, προσφέρει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τον χρήστη που δύναται να υποβάλει αιτήματα και να αναφέρει βλάβες, χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία στα Γραφεία εξυπηρέτησης κοινού.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η ΔΕΥΑΗ πρόκειται να λειτουργήσει την έξυπνη εφαρμογή SmartVille που δίνει τη δυνατότητα της υπηρεσίας e-bill, καταργώντας τον έντυπο λογαριασμό, και προσφέροντας λεπτομερή έλεγχο κατανάλωσης, ηλεκτρονική καταχώρηση ενδείξεων μετρητή, άμεση πρόσβαση σε παλαιότερους λογαριασμούς, εξόφληση σε ασφαλές τραπεζικό περιβάλλον και εξοικονόμηση χρόνου από τη μετακίνηση μέχρι το ταμείο της επιχείρησης για εξόφληση.

4. Είναι κοινή παραδοχή και νομίζω ότι μιλώ εξ’ ονόματος όλων των δημοτών ότι το νερό στον Δήμο Ηγουμενίτσας είναι ακριβό. Τι απαντάτε;
Καταρχήν θα ήθελα να γίνει κατανοητό ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Είναι δημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν ανταποδοτικά, υπό την έννοια ότι το λειτουργικό τους κόστος και η υλοποίηση των μη επιδοτούμενων έργων τους διαμορφώνουν το τιμολόγιο τους. Εκκινώντας από αυτή την παραδοχή, ότι δηλαδή δεν προκύπτει κάποιο οικονομικό όφελος στη Δ.Ε.Υ.Α.Η., η τιμολόγηση του νερού στον Δήμο Ηγουμενίτσας προκύπτει από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στην περιοχή μας πηγές υδροδότησης, υποχρεώνοντάς μας να καταφεύγουμε στη λύση των γεωτρήσεων για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών μας. Οι 58 γεωτρήσεις και αντλιοστάσια που εκμεταλλευόμαστε, ασκούν δραστηριότητες εξαιρετικά ενεργοβόρες, αυξάνοντας το κόστος λειτουργίας μας, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, με τις μεγάλες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Προκειμένου να μην μετακυλήσει αυτό το κόστος στους λογαριασμούς των καταναλωτών, η Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας έχει ήδη προχωρήσει σε μελέτες και έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων που θα οδηγήσουν σε ενεργειακή αυτονομία και σε διαφορετική τιμολόγηση των υπηρεσιών μας.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό, να επισημάνω ότι στη Δ.Ε.Υ.Α.Η. έχουμε ήδη διαμορφώσει μια κοινωνικά ευαίσθητη τιμολογιακή πολιτική για τη στήριξη κοινωνικών ομάδων που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις δαπάνες ύδρευσης, ενώ δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές να προβαίνουν σε ρύθμιση των χρεών τους.

5. Υπάρχουν περιοχές με πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης που εμφανίζει συχνές διαρροές. Στην Πέρδικα δε, και στο Μαργαρίτι οι κάτοικοι παραπονούνταν για την προβληματική υδροδότησή των περιοχών τους. Τι έργα έχει κάνει η Δ.Ε.Υ.Α.Η. για την επίλυση αυτών των προβλημάτων;
Πράγματι, και οι δύο αυτές περιοχές εμφάνιζαν συχνότατα προβλήματα στην υδροδότησή τους, λόγω της παλαιότητας των δικτύων ύδρευσης. Ειδικότερα, στην Πέρδικα, όπου οι υδρογεωλογικές συνθήκες της περιοχής δημιουργούν τιμές pH που ευνοούν τον εκτεταμένο σχηματισμό αλάτων φράζοντας τα δίκτυα ύδρευσης, απαιτούνταν συνεχείς και εκτεταμένες ενέργειες αποκατάστασης. Η Δ.Ε.Υ.Α.Η. αντιμετώπισε αυτήν την ιδιαιτερότητα, με έργα αξίας πλέον των 5.000.000€ εκατομμυρίων ευρώ: α. την εξολοκλήρου αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των οικισμών Πέρδικας και Αρίλλα και β. την εγκατάσταση συστήματος συνεχούς μέτρησης pH και αυτορρύθμισής του για την πρόληψη σχηματισμού αλάτων. Στη Δ.Ε Μαργαριτίου, από την άλλη μεριά, αντιμετωπίσαμε τις χρόνιες δυσλειτουργίες του παλαιού κεντρικού αγωγού ύδρευσης, αντικαθιστώντας τον με νέο (συνολικού μήκους 9 χιλιομέτρων) και αξίας χρηματοδότησης 1.798.000€ εκατομμυρίων ευρώ, επιλύοντας οριστικά το πρόβλημα.

6. Τελευταία, μετά την εγκατάσταση των ψηφιακών υδρομέτρων σε κάποιες περιοχές υπάρχουν παράπονα για αυξημένες καταμετρήσεις. Θα θέλατε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς συμβαίνει;
Καταρχήν, η εγκατάσταση ψηφιακών υδρομέτρων δεν ήρθε για να δημιουργήσει προβλήματα, αλλά για να δώσει λύσεις. Στην προμήθεια και εγκατάστασή τους οδηγηθήκαμε όχι μόνο, ως υποχρέωση μετάβασης από ένα γραμμικό σε ένα κυκλικό μοντέλο, σεβόμενοι την εθνική και ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά ως επιχειρησιακή επιλογή στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού μας για την επίτευξη μέγιστης αποδοτικότητας και ευελιξίας.
Είμαστε από τις πρώτες Δ.Ε.Υ.Α. στην Ελλάδα που προβήκαμε σε προμήθεια και εγκατάσταση 2.280 ψηφιακών υδρομέτρων, ενώ δρομολογήσαμε την πύκνωσή τους σε όλο τον Δήμο, με έργα συνολικής αξίας πλέον των 10.000.000€ εκατομμυρίων ευρώ. Προβλήματα των παλιών, συμβατικών υδρομέτρων, όπως διακοπτόμενη λειτουργία, μετρήσεις κατά προσέγγιση, και κακόβουλη χρήση από «εφευρετικούς» καταναλωτές, ανήκουν πια στο παρελθόν, αφού μέσω των ψηφιακών έξυπνων υδρομέτρων παρέχεται ακρίβεια μετρήσεων, παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο (real time), έγκυρη ενημέρωση των υπηρεσιών, ανίχνευση των προβλημάτων εν τη γενέσει τους και έγκαιρη αποκατάστασή τους.
Η συνολική διαδικασία υλοποιείται απολύτως ψηφιακά, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση και την πιθανότητα λάθους που την συνοδεύει, ενώ εξοικονομούνται πόροι, ανθρώπινοι και υλικοί, οι οποίοι αφού δεν απασχολούνται/δαπανώνται στην καταγραφή μετρήσεων, δύνανται να παρέχουν άλλες υπηρεσίες, μεγιστοποιώντας την αποδοτικότητα της δημοτικής επιχείρησης. Από τα παραπάνω, απαντώντας στο ερώτημά σας, αντιλαμβάνεστε ότι οι καταγεγραμμένες μετρήσεις δεν οφείλονται σε λάθος των νέων οργάνων μέτρησης, αλλά σε πιστή απεικόνιση της πραγματικής κατανάλωσης που μέχρι σήμερα πιθανότατα δεν αποδιδόταν.

7. Τελευταία, γίνεται πολύς λόγος για προβλήματα υποστελέχωσης των Δ.Ε.Υ.Α. σε όλη την Ελλάδα. Η Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα και αν ναι, πώς το διαχειρίζεστε;
Είναι δυστυχώς, μια πραγματικότητα που βιώνουμε μετά τις μνημονιακές δεσμεύσεις και την εφαρμογή του κανόνα της «μίας πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για κάθε πέντε αποχωρήσεις». Η συνταξιοδότηση αρκετών υπαλλήλων και η μη αναπλήρωσή τους δυσχεραίνει το ήδη δύσκολο έργο της Δ.Ε.Υ.Α.Η., που αντιμετωπίζει ιδιαίτερη έλλειψη σε τεχνικό προσωπικό. Για να μπορέσουμε, ως υπηρεσία να ανταποκριθούμε με συνέπεια στον κοινωφελή σκοπό μας και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες, μέχρι πρότινος καταφεύγαμε συνεχώς στη λύση των συμβασιούχων για την κάλυψη των εκάστοτε κενών. Τους αμέσως επόμενους μήνες όμως, θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης, καθώς έχουμε δρομολογήσει 19 θέσεις μόνιμου προσωπικού, που θα δώσουν πραγματική ανάσα στη Δημοτική Επιχείρηση.

8. Αν θα έπρεπε να επιλέξετε ανάμεσα στα έργα που έχετε κάνει ως Δημοτική Επιχείρηση, ποιο είναι αυτό που θεωρείτε ότι δίνει προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας;
Το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο έργο υποδομής που υλοποίησε η Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας, με τεράστια σημασία για το περιβάλλον και την αειφορική τουριστική ανάπτυξη του Δήμου, είναι η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της Ηγουμενίτσας, αξίας χρηματοδότησης 37.500.000€ εκατομμυρίων ευρώ. Με κατασκευή πλήρων δικτύων συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης λυμάτων, συνολικού μήκους 84.972μ. για την εξυπηρέτηση των οικισμών Συβότων, Πλαταριάς, Πέρδικας και Αρίλλα, το έργο αυτό, το οποίο βραβεύτηκε στη Διεθνή Έκθεση Verde.Tec, αποτυπώθηκε, ως το μεγαλύτερο αποχετευτικό έργο στην Ελλάδα για το 2016, αλλά και ως ένα από τα μεγαλύτερα της πενταετίας. Απαλλάσσοντας τα λύματα από το ρυπαντικό τους φορτίο πριν την επαναδιάθεσή τους στο περιβάλλον, το έργο αποτελεί εγγύηση περιβαλλοντικής προστασίας των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και οικολογικής αξίας του Δήμου Ηγουμενίτσας, της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά και της δημόσιας υγείας, καλύπτοντας ανάγκες 21.000 κατοίκων και επισκεπτών, για χρονικό ορίζοντα 20ετίας.

9. Με δύο λόγια και συνοψίζοντας το έργο της ΔΕΥΑΗ την τελευταία δεκαετία, για ποιο πράγμα θα δηλώνατε περήφανος;
Δεν θα μπορούσα παρά να δηλώνω περήφανος για το σύνολο των έργων της Δ.Ε.Υ.Α.Η. γιατί καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί εξασφαλίζουν στον Δήμο Ηγουμενίτσας περιβαλλοντική προστασία και επάρκεια ποιοτικού νερού. Ξέρετε, τις περισσότερες φορές, δεν γίνεται αντιληπτός ο όγκος των ενεργειών και ο χρόνος ωρίμανσης αυτών, που απαιτούνται και που εκτελούνται σε έντονα «γραφειοκρατικό» και ανταγωνιστικό περιβάλλον, προκειμένου να έχουμε πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας και ικανής ποσότητας πόσιμο νερό. Θεωρείται από τους περισσότερους, μια αυτονόητη διαδικασία που όμως, καθόλου δεν είναι. Ιδιαίτερα δε, σε περιοχές όπως η δική μας, όπου χωρίς το πλεονέκτημα των πηγών ύδατος, αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σε γεωτρήσεις για να καλύψουμε την απαιτούμενη ζήτηση. Παρά ταύτα, ως Δημοτική Επιχείρηση επιτύχαμε να έχουμε επάρκεια ποιοτικού ύδατος, τη στιγμή που πολλές Δ.Ε.Υ.Α. στην Ελλάδα προσφέρουν εκ περιτροπής νερό στις περιοχές ευθύνης τους.

10. Μέσω της εφημερίδας μας έχετε την δυνατότητα να απευθυνθείτε στους δημότες Ηγουμενίτσας και σε λίγες μέρες ψηφοφόρους. Τι θα τους λέγατε; Γιατί να ψηφίσουν ακόμη μία φορά τον συνδυασμό του κ. Λώλου «ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» και εσάς προσωπικά στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές; Ποια θεωρείτε ότι είναι η ειδοποιός διαφορά του συνδυασμού σας από τους άλλους;
Ο συνδυασμός «ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ» του κ. Λώλου αποτελείται από γνωστά πια πρόσωπα στους δημότες, αλλά και από νέα που έχουν τη διάθεση και συμμερίζονται το όραμά μας για ένα Δήμο Ηγουμενίτσας σε αναπτυξιακή τροχιά. Κατεβαίνουμε λοιπόν, ως συνδυασμός στις εκλογές με το πλεονέκτημα της εμπειρίας και των έργων και όχι των ανεδαφικών υποσχέσεων μιας επικοινωνιακής καμπάνιας και μιας ανέξοδης λαϊκιστικής προσέγγισης. Θα καλούσα λοιπόν, τους δημότες και εντός ολίγου ψηφοφόρους, να μας κρίνουν για τα έργα μας, όσα υλοποιήσαμε και όσα δρομολογήσαμε με ήδη εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις. Τους καλώ να επιλέξουν και να τιμήσουν με την ψήφο τους πρόσωπα με πολιτικό ήθος και σθένος ανάληψης ευθυνών, πρόσωπα χωρίς προσωπική ατζέντα, που έχουν αποδείξει ότι έχουν τη δύναμη να διαχειριστούν συνετά και με μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι αλαζονικά και μικροπολιτικά την τύχη και το μέλλον του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ κ. Σωτήρη Μήτση Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ κ. Σωτήρη Μήτση Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 04, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.