Η “Όπερα Διαδραστικά”επισκέφθηκε σχολεία της Ηγουμενίτσας

Η “Όπερα Διαδραστικά”επισκέφθηκε σχολεία της Ηγουμενίτσας


Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία, το εξαιρετικά επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υλοποιείται για δεύτερη χρονιά φιλοδοξώντας να ξεναγήσει με πρωτότυπο τρόπο ακόμα περισσότερους εφήβους στον μαγευτικό κόσμο της όπερας. Η περιοδεία του εκπαιδευτικού προγράμματος σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα έκανε στάση στο Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας και στο 2ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας, στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2023. Το ταξίδι στην Περιφέρεια θα συνεχιστεί για λίγες μέρες ακόμα, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου 2023.

Η μοναδική εμπειρία όμως δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση της περιοδείας. Φέτος, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς επιθυμούν να μυηθούν διαδικτυακά στην ακαταμάχητη γοητεία του λυρικού θεάτρου, αλλά και για όσους τη γεύτηκαν και την αγάπησαν ήδη μέσω της δια ζώσης εκδοχής του προγράμματος, εγκαινιάζει τη συναρπαστική ψηφιακή πλατφόρμα Opera Box που υπόσχεται στους χρήστες μία αξέχαστη εμπειρία μύησης στην τέχνη της όπερας.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».
Οι μαθητές των σχολείων της Ηγουμενίτσας υποδέχτηκαν με ενθ
ουσιασμό την ομάδα του προγράμματος και είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τη μαέστρο της παραγωγής, Κυριακή Κουντούρη, τους λυρικούς τραγουδιστές και τους μουσικούς, ενώ παράλληλα έλαβαν μέρος σε βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια μουσικής, μουσικοκινητικής και εικαστικής έκφρασης. Στη συνέχεια, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του προγράμματος, συνδημιούργησαν πρωτότυπο ηχητικό, μουσικό και εικαστικό υλικό, που εντάχθηκε στη ροή της παράστασης Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ, η παρουσίαση της οποίας ολοκλήρωσε την επίσκεψη της ΕΛΣ στην πόλη της Ηγουμενίτσας. Το έργο, που δημιουργήθηκε για τους εκπαιδευτικούς στόχους του προγράμματος, συστήνει τον μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα από μια σύγχρονη και απολαυστική ματιά, σε μουσική Κορνήλιου Σελαμσή, λιμπρέτο Αλεξάνδρας Κ*, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και σκηνικά, κοστούμια και βίντεο-animation Πέτρου Τουλούδη.

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία φέτος εισάγει στις σχολικές αίθουσες το Opera Box και απογειώνει τη γνωριμία και τη διάδραση των εφήβων με το λυρικό θέατρο. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία δίνει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και προσφέρει στους χρήστες μια απολαυστική βιωματική περιήγηση στην τέχνη της όπερας μέσα από ένα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιβάλλον. Εκεί οι χρήστες μπορούν να ανακαλύψουν δωρεάν την κινηματογραφική εκδοχή της παράστασης σε παραγωγή της Foss Productions και σκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, καθώς και μια σειρά από πρωτότυπα πολυμεσικά και διαδραστικά υλικά διασκεδαστικής γνωριμίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών με την τέχνη του λυρικού θεάτρου, αλλά και εμπλουτισμού της μουσικής διδασκαλίας: πρωτότυπα μουσικολογικά κείμενα σχετικά με την όπερα, βιωματικές δραστηριότητες, ένα συναρπαστικό μουσικό videogame, κουίζ, βίντεο animation, και άλλα πολλά. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί που δηλώνουν συμμετοχή έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) διάρκειας 90΄ για τη διευκόλυνση της χρήσης του Opera Box και την καθοδήγηση με ιδέες, προτάσεις και καλές πρακτικές για τη βέλτιστη εφαρμογή του πλούσιου εκπαιδευτικού υλικού που περιέχεται σε αυτό.

Η “Όπερα Διαδραστικά”επισκέφθηκε σχολεία της Ηγουμενίτσας Η “Όπερα Διαδραστικά”επισκέφθηκε σχολεία της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 22, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες