Μερικό μπλόκο της Αποκεντρωμένης στα ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας - Ακυρώνει εν μέρει απόφαση του Περιφερειάρχη!

Μερικό μπλόκο της Αποκεντρωμένης στα ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας - Ακυρώνει εν μέρει απόφαση του Περιφερειάρχη!


Μπλόκο εν μέρει στη λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων του ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας βάζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Την άδεια των ΚΤΕΛ είχε υπογράψει ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης λίγες βδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε προσφυγή από ομάδα κατοίκων η οποία εξετάστηκε από την Αποκεντρωμένη.

Η απόφαση εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης και σύμφωνα με αυτή η προσφυγή γίνεται εν μέρει δεκτή και ακυρώνει το ένα μέρος της απόφασης αδειοδότησης του Περιφερειάρχη.

Κρίνει νόμιμη την απόφασή του μόνο κατά το μέρος που χορηγεί άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας πρακτορείου- εκδοτηρίου εισιτηρίων προς εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Η απόφαση ακυρώνεται κατά το μέρος που καθορίζεται ο χώρος αυτός ως αφετηρία και τέρμα υπεραστικών λεωφορείων για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών σε όλες τις εγκεκριμένες και νόμιμες επιβατικές λεωφορειακές γραμμές.


Μεταξύ των άλλων σημειώνεται ότι η ακύρωση γίνεται:

-Επειδή η προσβαλλόμενη απόφαση, αν και τιτλοφορείται «Χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας πρακτορείου – εκδοτηρίου εισιτηρίων της ‘ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Α.Ε.’» και πράγματι χορηγείται με αυτήν στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας πρακτορείου – εκδοτηρίου εισιτηρίων προς εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού σε ακίνητο που κείται στο ΟΤ 43, ορίζει ωστόσο επιπλέον ότι, ο εν λόγω χώρος θα αποτελεί αφετηρία, τέρμα και στάση υπεραστικών λεωφορείων για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών σε όλες τις εγκεκριμένες και νόμιμες επιβατικές λεωφορειακές γραμμές.

-Επειδή το άρθρο 4 § 2 της υπουργικής απόφασης με αριθμό Β-54871/4060/2003 ρητά ορίζει ότι δεν επιτρέπεται ο καθορισμός των εγκαταστάσεων αφετηρίας και τέρματος εκτός του χώρου που περιλαμβάνει σταθμούς εκκινήσεως και αφίξεως υπεραστικών λεωφορείων μαζί με την γύρω περιοχή (για αφετηρία ή τέρμα υπεραστικών γραμμών).

-Επειδή, η χορήγηση της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας πρακτορείου –εκδοτηρίου εισιτηρίων, δυνάμει των διατάξεων νόμων που λαμβάνονται υπόψη και αναφέρονται στην προσβαλλόμενη απόφαση και σε απάντηση της από 28-08-2023 αίτησης της εταιρείας, είναι διάφορη από τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας σταθμού εκκίνησης και άφιξης υπεραστικών λεωφορείων, η οποία προβλέπεται από άλλες διατάξεις (τα άρθρα 2, 7, 8 και 10 του Π.Δ/τος 79/2004) και απαιτεί την ύπαρξη των ειδικότερων προϋποθέσεων που ο νόμος ορίζει, προϋποθέσεις που από το φάκελο της υπόθεσης δεν προκύπτει να έχουν ερευνηθεί ότι πληρούνται.

-Επειδή ωστόσο, όπως αναφέρεται και στο με αριθμό 156684/1170/11-10-2023 έγγραφο της Περιφέρειας Ηπείρου, η προσβαλλόμενη απόφαση χορηγεί άδεια πρακτορείου εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού σύμφωνα με το άρθρο 5 της αριθμ. Β54871/4060/2003 υπουργικής απόφασης, τη νομιμότητα της οποίας δεν προσβάλλουν οι προσφεύγοντες. Ο χώρος αυτός θα μπορούσε να αποτελεί χώρο στάσης υπεραστικών λεωφορείων σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 4 της αριθµ. Β-54871/4060/2003 απόφασης του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου αυτού, όχι όμως χώρος άφιξης και αναχώρησης αυτών.
Μερικό μπλόκο της Αποκεντρωμένης στα ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας - Ακυρώνει εν μέρει απόφαση του Περιφερειάρχη! Μερικό μπλόκο της Αποκεντρωμένης στα ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας - Ακυρώνει εν μέρει απόφαση του Περιφερειάρχη! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 05, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.