Στα 97 εκατομμύρια η ΟΧΕ της Ηπείρου.. Τα σημαντικότερα έργα που θα χρηματοδοτήσει

Στα 97 εκατομμύρια η ΟΧΕ της Ηπείρου.. Τα σημαντικότερα έργα που θα χρηματοδοτήσειΤην υποβολή της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στο νέο ΕΣΠΑ ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τρίτης. Η ΟΧΕ αποτελείται από ένα σύμπλεγμα έργων που κατανέμονται σε αρκετές και διαφορετικές περιοχές της Ηπείρου οι οποίες ωστόσο παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά και παρόμοιες αναπτυξιακές προοπτικές.

Έτσι πέρα από την Πολιτιστική Διαδρομή που θα συνεχίσει να υλοποιείται στην Αρχαία Δωδώνη, τη Νικόπολη, την Κασσώπη και τα Γίτανα, περιλαμβάνονται περιοχές της Βόρειας και Νότιας Πίνδου, του Σουλίου και του Αχέροντα.

Ο συνολικός προυπολογισμός των έργων που θα χρηματοδοτηθούν στη νέα προγραμματική περίοδο φτάνει στα 97 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σύνολο αυτό, τα 79 εκατομμύρια αφορούν σε έργα που χαρακτηρίζονται ως πρώτης προτεραιότητας.

Τα 73 εκατομμύρια θα δεσμευτούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» και τα υπόλοιπα θα αναζητούν από άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία ή και το ταμείο ανάκαμψης.

Σημειώνεται ότι στη νέα ΟΧΕ περιλαμβάνεται με προϋπολογισμό 18 εκατομμυρίων ευρώ η συνέχιση του έργου της παράκαμψης Νικόπολης που είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ.

Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα είναι:

1. Βόρεια Πίνδος, με επίκεντρο:

● Τις Ιαματικές πηγές Αμαράντου – Καβασίλων – Πυξαριάς

● Τα Μαστοροχώρια Κόνιτσας

2. Νότια Πίνδος, με επίκεντρο:

● Τους οικισμούς των Τζουμέρκων: Συρράκο, Καλαρρύτες, και Βαθύπεδο στην ΠΕ Ιωαννίνων, και Αθαμάνιο και Θεοδώριανα στην ΠΕ Άρτας και το όρος Λάκμος

3. Σούλι-Αχέροντας με επίκεντρο:

● Το Τετραχώρι Σουλίου

● και την περιοχή του Αχέροντα από τις πύλες του Άδη μέχρι τις εκβολές

4. «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» της προγραμματικής περιόδου 2014- 2020

Η ΟΧΕ περιλαμβάνει μία σειρά έργων και δράσεων τα οποία είχαν παρουσιαστεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που είχε προηγηθεί.

Τα σημαντικότερα από τα έργα αυτά είναι τα ακόλουθα:

-Οδικός άξονας Μέρτζιανη – Καβάσιλα – Αμάραντος, με προυπολογισμό έξι εκατομμύρια.

-Αναστήλωση λουτρών Πυξαριάς, με ένα εκατομμύριο

-Εκσυγχρονισμός και επέκταση ιαματικών λουτρών Αμαράντου και Καβασίλων με 2,5 εκατομμύρια.

-Ολιστική προσέγγιση για τη βελτίωση των υποδομών στην κοινότητα Συρράκου (διαχείριση λυμάτων, ομβρίων υδάτων, υπογειοποίηση δικτύων κτλ.) με 6,5 εκατομμύρια.

-Αποκατάσταση ιστορικού πυρήνα Σουλίου: Ανάπλαση περιοχής με έξι εκατομμύρια.

– Διαμόρφωση παραλίας Αμμουδιάς και αποκατάσταση – επέκταση του βραχίονα στο Δέλτα Αχέροντα με 1,5 εκατομμύρια.

– Παρεμβάσεις-τεχνικά έργα σε τμήματα του Epirus Trail με 3,1 εκατομμύρια.

Τέλος προβλέπονται 15 εκατομμύρια ευρώ για συνέχιση των έργων στους αρχαιολογικούς χώρους της Δωδώνης, των Γιτάνων, της Νικόπολης και της Κασσώπης.

Πηγή  epiruspost.gr
Στα 97 εκατομμύρια η ΟΧΕ της Ηπείρου.. Τα σημαντικότερα έργα που θα χρηματοδοτήσει Στα 97 εκατομμύρια η ΟΧΕ της Ηπείρου.. Τα σημαντικότερα έργα που θα χρηματοδοτήσει Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες