Εκτός σχεδιασμού των νέων εμπορευματικών διαδρόμων η Ήπειρος

Εκτός σχεδιασμού των νέων εμπορευματικών διαδρόμων η Ήπειρος


Τις προτεραιότητες της χώρας στην ανάπτυξη εφοδιαστικής αλυσίδας και τις πρωτοβουλίες για τους νέους εμπορευματικούς διαδρόμους παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας.

Και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι ανακοινώσεις αυτές καθώς η Ήπειρος δεν έχει θέσει στις νέες προοπτικές που ανοίγονται.

Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην απουσία σιδηροδρομικής σύνδεσης της περιοχής και στην παντελή απουσία σχεδιασμού για την προώθηση του έργου αυτού το οποίο συζητείται για πάνω από εκατό χρόνια.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τους νέους, ευρωπαϊκούς σιδηροδρομικούς εμπορευματικούς διαδρόμους, όπως είναι o «3Seas» και ο «Western Balkans – East Mediterranean», οι οποίοι μπορούν να προσδώσουν σημαντική δυναμική στην εγχώρια εμπορευματική δραστηριότητα.

«Υποβάλλαμε πρόταση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα ‘‘Συνδέοντας την Ευρώπη – 2’’ (CEF-2) για τα έργα της αναβάθμισης των τμημάτων ΣΚΑ – Οινόη και Λιόσια – Κόρινθος, της γραμμής Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας και της υλοποίησης των έργων Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο και Ρίο – Πάτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Πρόσθεσε δε ότι με βάση την Εθνική Στρατηγική για την Εφοδιαστική Αλυσίδα αναβαθμίζονται, ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες και οι λειτουργίες του κλάδου, με τη δημιουργία νέων εμπορευματικών κέντρων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη Βιώσιμη και Πράσινη Εφοδιαστική, αλλά και τη βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης των επαγγελματιών.

Η Εθνική Στρατηγική για την Εφοδιαστική Αλυσίδα, επικεντρώνεται στους εξής άξονες:

-Αναβάθμιση των υποδομών, με αιχμές τη δημιουργία νέων εμπορευματικών κέντρων, όπως είναι το Θριάσιο Ι και ΙΙ, το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης στη Φυλή, και το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη.

-Ψηφιακός μετασχηματισμός, με πρωτοβουλίες όπως η συμμετοχή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο συγχρηματοδοτούμενο έργο FENIX.

-Το «Ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταφορών και Logistics» συνδέει ψηφιακά την ελληνική με την ευρωπαϊκή αγορά, παρέχοντας χρήσιμα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα για τη χάραξη στρατηγικής και τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων.

-Η Βιώσιμη και Πράσινη Εφοδιαστική, με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τομέα.

-Η βελτίωση του επιπέδου εκπαίδευσης των επαγγελματιών του κλάδου.

Αιχμή αυτής της προσπάθειας είναι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, που ενισχύει την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως απεδείχθη – άλλωστε – κατά την περίοδο της πανδημίας.


Πηγή epiruspost.gr
Εκτός σχεδιασμού των νέων εμπορευματικών διαδρόμων η Ήπειρος Εκτός σχεδιασμού των νέων εμπορευματικών διαδρόμων η Ήπειρος Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 17, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.