Πτώση μετεωροειδούς στην περιοχή του Μετσόβου

Πτώση μετεωροειδούς στην περιοχή του Μετσόβου

«Φωτοβολίδα» όπως αποκαλείται, η πτώση δηλαδή ενός μετεωροειδούς καταγράφηκε στην περιοχή του Μετσόβου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η πτώση σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου και το υλικό δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο καταγράφηκε από τα συστήματα AMS221 (Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας) και ΑΜS222 (Αστεροσκοπείο Πεντέλης), τα οποία ανήκουν στο ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ (ερευνητές Α. Μπονάνου και Α. Λιάκος), το σύστημα ΑMS232 (Σταφιδόκαμπος Ηλείας), το οποίο ανήκει στην Αστρονομική Εταιρία Ηλείας «Βέγας» (Β. Πασπαλιάρης, πρόεδρος του συλλόγου και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο INAF – Arcetri Astrophysical Observatory, Φλωρεντία, Ιταλία) και από το σύστημα του αστεροσκοπείου ΝΟΑΚ στα Ιωάννινα (Ν. Σιούλας).

Τα συστήματα AMS ανήκουν στο δίκτυο https://allsky7.net/ , ενώ το σύστημα καμερών του NOAK στο δίκτυο https://globalmeteornetwork.org/.

Η αρχική εκτίμηση από τον συνδυασμό των δεδομένων από τις τέσσερις κάμερες είναι ότι το μετεωροειδές εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων και δήμου Καλαμπάκας, νότια του Μετσόβου και σε υψόμετρο περίπου 80 χλμ από το έδαφος. Λόγω της λαμπρότητας της φωτοβολίδας είναι πιθανό ένα κομμάτι του αρχικού σώματος να έχει καταφέρει να επιβιώσει της καύσης και να έχει φτάσει στο έδαφος (μετεωρίτης).

«Σημειώνουμε ότι αναφερόμαστε κατά προσέγγιση στο σημείο εισόδου του μετεωροειδούς στη γήινη ατμόσφαιρα και όχι στην περιοχή της πιθανής πρόσκρουσης. Η έρευνα συντονίζεται από τον ερευνητή του ΙΑΑΔΕΤ Α. Λιάκο, ο οποίος προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες από φορείς της ευρύτερης περιοχής και από κάμερες ασφαλείας» αναφέρει το Αστεροσκοπείο.


πηγή epiruspost.gr 
Πτώση μετεωροειδούς στην περιοχή του Μετσόβου Πτώση μετεωροειδούς στην περιοχή του Μετσόβου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Φεβρουαρίου 27, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες