Λάγγαρη: Έργα αποκατάστασης στο «μονοπάτι του αλατιού»

Λάγγαρη: Έργα αποκατάστασης στο «μονοπάτι του αλατιού»


Παρέμβαση για την αποκατάσταση και την αναβάθμιση του μονοπατιού του Λάγγαρη ξεκίνησε η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας σε συνεργασία με την Κοινότητα Κεραμίτσας.

Πρόκειται για ένα καλντερίμι που έφτανε μέχρι το λιμάνι της Σαγιάδας. «Είναι μία περιπατητική διαδρομή μοναδικού φυσικού κάλους και η ανάδειξη ήταν δέσμευση προς τους κατοίκους της Κεραμίτσας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Με την ολοκλήρωση του έργου θα αποδοθεί για ασφαλή περιήγηση στους κατοίκους και τους επισκέπτες και θα προστεθεί ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια όλων μας για την ανάδειξη της ιστορίας, της παράδοσης και της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης.

Το καλντερίμι του Λάγγαρη αποτελούσε τμήμα του εμπορικού δρόμου που ένωνε τα Γιάννενα με το λιμάνι της Σαγιάδας το οποίο σύμφωνα με τον Πουκεβίλ ανακατασκευάστηκε το 1716.

Την περίοδο της τουρκοκρατίας υπήρξε βασικό τμήμα του “δρόμου του αλατιού” μεταξύ Ιωαννίνων και Σαγιάδας.

Είχε πλούσια εμπορική δραστηριότητα καθώς εξυπηρετούσε την διέλευση νομάδων και κοπαδιών στους ορεινούς όγκους της Πίνδου ενώ αποτέλεσε και μέσο διακίνησης του περίφημου Σαγιαδινού άλατος στα ενδότερα της Ηπείρου .

Πηγή epiruspost.gr
Λάγγαρη: Έργα αποκατάστασης στο «μονοπάτι του αλατιού» Λάγγαρη: Έργα αποκατάστασης στο «μονοπάτι του αλατιού» Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Φεβρουαρίου 03, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.