ΛΑΣΥ Ηπείρου: Η υποβάθμιση και ο εκφυλισμός της συνεδρίασης της περιφερειακής επιτροπής έχει πιάσει πάτο που πρέπει να ανακοπεί

ΛΑΣΥ Ηπείρου: Η υποβάθμιση και ο εκφυλισμός της συνεδρίασης της περιφερειακής επιτροπής έχει πιάσει πάτο που πρέπει να ανακοπεί

Η Λαϊκή Συσπείρωση από την αρχή της θητείας του νέου περιφερειακού συμβουλίου, εκπροσωπείται από τον επικεφαλής της Γ. Πρέντζα στην περιφερειακή επιτροπή. Παρά την προσπάθεια μας από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση, να αλλάξει ο χώρος συνεδρίασης ώστε να μπορεί να καλύπτεται δημοσιογραφικά και να υπάρχει χώρος παρακολούθησης από όποιον πολίτη επιθυμεί να παρακολουθήσει την εκ του νόμου ανοιχτή διαδικασία, η πλειοψηφία δια του κ. περιφερειάρχη αρνήθηκε να αλλάξει ο χώρος συνεδρίασης, με την ανοχή των επικεφαλής των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όπως δημόσια καταγγείλαμε. Οι μικρές αλλαγές χωροταξίας αντικειμένων του ίδιου χώρου προκειμένου να δείχνει πιο μεγάλος, δεν άλλαξαν τίποτα ουσιαστικό.

Το κύριο πρόβλημα ως προς την διαδικασία της συνεδρίασης, που σχετίζεται με την ακαταλληλότητα του χώρου, αφορά την έλλειψη μικροφώνων οπότε και την απουσία δυνατότητας καταγραφής πρακτικών για ό,τι σημαντικό και ασήμαντο έχει λεχθεί εισηγητικά και στο πλαίσιο του αντιπολιτευτικού ελέγχου. Η μη καταγραφή πρακτικών οδηγεί σε αδυναμία αναδρομικού ελέγχου των τοποθετήσεων των μελών της επιτροπή και αποκρύπτει την συζήτηση που διενεργείται. Αυτό μπορεί να το επιδιώκει μόνο όποιος θέλει να αδυνατήσει τον δημόσιο έλεγχο και όποιος έχει να κρύψει κάτι.

Οι συνθήκες διενέργειας της συνεδρίασης οδηγούνε σε συνειδητό, πλήρη εκφυλισμό την συζήτηση, η οποία σε κάθε επιτροπή έχει χαρακτήρα ενημέρωσης και όχι διαλογικής, υπεύθυνης συζήτησης και ψηφοφορίας. Είναι αδιανόητο συνεδριάσεις με 100 θέματα, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, να επιδιώκεται σκοπίμως και κατ΄εξακολούθηση από την πλειοψηφία να ολοκληρώνονται σε μια έως μιάμιση ώρα.

Οι συνεδριάσεις με ευθύνη του προέδρου-περιφερειάρχη, αλλά και των υπολοίπων μελών της επιτροπής δεν έχουν καμία δομή και περιεχόμενο. Κατά τις πρώτες συνεδριάσεις της επιτροπής ο περιφερειάρχης δεν εισηγείται κάθε θέμα αλλά απλά αναγιγνώσκει τον τίτλο του θέματος, τίτλος που συχνά δεν είναι ακριβής και σίγουρα δεν καλύπτει όλες τις πλευρές του υπό συζήτηση θέματος.

Δεν υπάρχει τήρηση της διαδικασίας ερωτήσεων και τοποθετήσεων από τα μέλη της επιτροπής, με αποτέλεσμα οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις να γίνονται με διακοπή της ροής ανάγνωσης του περιφερειάρχη που προκαλεί συχνά ενόχληση διότι καθυστερεί η διαδικασία.

Ούτε καν ψηφοφορία δεν γίνεται για τα θέματα, με αποτέλεσμα η γραμματέας της επιτροπής να επικοινωνεί με τα μέλη της επιτροπής μετά το πέρας της συνεδρίασης για να καταγράψει τις ψήφους και τις πιθανές εκ των υστέρων τοποθετήσεις. Αυτή η διαδικασία είναι βολική πιθανά για τον περιφερειάρχη ο οποίος αντιμετωπίζει την συνεδρίαση με όρους «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» αλλά και τα μέλη της επιτροπής από την πλειοψηφία και την αντιπολίτευση οι οποίοι είτε δεν έχουν διαβάσει τις γραπτές εισηγήσεις για να ερωτήσουν και να τοποθετηθούνε, είτε θέλουν να λειτουργεί η επιτροπή με όρους «πρωϊνού καφέ μεταξύ φίλων».

Είναι τέτοιος ο εκφυλισμός της διαδικασίας, που επανειλημμένα σε ερωτήσεις του επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. προς τον εισηγητή-περιφερειάρχη για θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο περιφερειάρχης δηλώνει άγνοια και παραπέμπει σε απαντήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες που εισφέρουν το θέμα….. μετά από την ψήφιση του θέματος για το οποίο ο εισηγητής-περιφερειάρχης δηλώνει άγνοια.

Ούτε οι δεκάδες απευθείας αναθέσεις, ούτε οι δεκάδες διαγωνισμοί χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με βάση το άρθρο 32 του ν. 4412/2016, που αποτελούνε πλέον μάστιγα μπορούνε να αποκρυφτούνε αλλά ούτε και οι πολιτικές προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής για στήριξη επιχειρηματικών συμφερόντων εις βάρος των λαϊκών αναγκών μπορούνε επίσης να αποκρυφτούνε. Ούτε βέβαια η ελαφρότητα με την οποία η επιτροπή απλά επικυρώνει προειλημμένες αποφάσεις του περιφερειάρχη, χωρίς να συζητά και να αποφασίζει, με κραυγαλέα την απουσία δυνατότητας δημοσίου ελέγχου, μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτή.

Ζητάμε 1ον να μεταφερθεί η συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου και να καταγράφονται τα πρακτικά την στιγμή των τοποθετήσεων. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί και η υβριδιακή συνεδρίαση με συνδυασμό δια ζώσης και εξ αποστάσεως συμμετοχή όπως ορίζει ο νόμος, αλλά και η πλατιά πρόσβαση του λαού στη συζήτηση μιας επιτροπής που διαχειρίζεται τα δικά του χρήματα.

2ον Να τηρείται αυστηρά η στοιχειώδης διαδικασία των ερωτήσεων, των τοποθετήσεων και της ψηφοφορίας για κάθε θέμα.

3ον Να παρευρίσκονται οι διευθυντές των υπηρεσιών που εισφέρουν τα θέματα στην συνεδρίαση, για να απαντάνε σε ερωτήματα που ο εισηγητής-περιφερειάρχης επανειλημμένα δηλώνει αδυναμία απάντησης. Άλλωστε η διαδικασία αυτή τηρείται και στην συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος αλλά και στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου.

Όλα τα μέλη της περιφερειακής επιτροπής έχετε πολιτική και θεσμική συνευθύνη να σταματήσει ο πλήρης εκφυλισμός της συνεδρίασης της περιφερειακής επιτροπής.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Πρέντζας Γεώργιος
Κωτσαντής Κωνσταντίνος
Αλιφτήρας Γεώργιος
Ζέκα-Πάσχου Κωνσταντίνα
ΛΑΣΥ Ηπείρου: Η υποβάθμιση και ο εκφυλισμός της συνεδρίασης της περιφερειακής επιτροπής έχει πιάσει πάτο που πρέπει να ανακοπεί ΛΑΣΥ Ηπείρου: Η υποβάθμιση και ο εκφυλισμός της συνεδρίασης της περιφερειακής επιτροπής έχει πιάσει πάτο που πρέπει να ανακοπεί Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαρτίου 25, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.