ΣΗΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

ΣΗΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.) ιδρύθηκε το 1981 και εκπροσωπεί πάνω από 500.000 Σαρακατσαναίους, που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο και το εξωτερικό.

Σήμερα απαρτίζεται από 45 μέλη – συλλόγους σε επίπεδο νομών και αποτελεί ένα δευτεροβάθμιο όργανο, το οποίο, εκτός από τη διατήρηση και μετάδοση της τεράστιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την έρευνα, μεταξύ των άλλων σκοπών του είναι και ο συντονισμός της δράσης των συλλόγων Σαρακατσαναίων, που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης και η δημιουργία σε πανελλήνια κλίμακα ευκαιριών και κινήτρων για την επικοινωνία και γνωριμία των μελών.

Παράλληλα η Π.Ο.Σ.Σ. αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των Σαρακατσαναίων της Ελλάδος και των Σαρακατσαναίων της διασποράς, τους οποίους ενισχύει στη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, τόσο με τους Σαρακατσάνους της ευρύτερης διασποράς, όσο και με αυτούς των Σκοπίων, που έχουν δικό τους σύλλογο, αλλά και της Βουλγαρίας, οι οποίοι έχουν ιδρύσει 17 συλλόγους και τη δική τους Ομοσπονδία, που διατηρεί αγαστές σχέσεις συνεργασίας με την Π.Ο.Σ.Σ.

Από την ίδρυσή της έως σήμερα η Π.Ο.Σ.Σ. παράγει τεράστιο πολιτισμικό έργο. Τα τακτικά της οργανωτικά συνέδρια, που γίνονται κάθε δύο έτη, έχουν ως σκοπό την επίλυση οργανωτικών θεμάτων των μελών καθώς επίσης και τον προγραμματισμό δράσεων λειτουργίας.

Εκτός των προγραμματισμένων οργανωτικών της συνεδρίων και των συνόδων προέδρων των συλλόγων, έχει πραγματοποιήσει τα τρία επιστημονικά συνέδρια Ελλάδος και διασποράς (το πρώτο το 1996 στο πολεμικό μουσείο Αθηνών, το δεύτερο το 2006 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το τρίτο το 2016 στη Λαμία), ενώ δεν λείπουν από το φάσμα της δράσης της οι ημερίδες, συναυλίες, επετειακές εκδηλώσεις καθώς επίσης και οι συνδιοργανώσεις τοπικών εκδηλώσεων με τους συλλόγους - μέλη. Στα πλαίσια της Π.Ο.Σ.Σ. έχει ιδρυθεί η Δ.Σ.Μ. («Διεύθυνση Σαρακατσάνικων Μελετών»), που απαρτίζεται από διακεκριμένους Σαρακατσάνους επιστήμονες, με σκοπό την εκπόνηση εργασιών σχετικές με την έκδοση βιβλίων, πορισμάτων συνεδρίων και ημερίδων καθώς επίσης τη γνωμοδότηση για σημαντικά θέματα τόσο της Π.Ο.Σ.Σ. όσο και των συλλόγων.

Επίσης διατηρεί στη Θεσσαλονίκη ιδιόκτητο κτήριο, όπου στεγάζεται σε διαμορφωμένο στούντιο το διαδικτυακό της ραδιόφωνο και η ηλεκτρονική της εφημερίδα «Ηχώ των Σαρακατσαναίων»

Στις 09-03-2024, ημέρα Σάββατο και ώρα 17:30, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας συνάντηση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Παναγιώτη Β. Νταή και αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας, η οποία αποτελούνταν από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Μαυτσιάνα, τον Γενικό Γραμματέα κ. Γεώργιο Κουμπή και το μέλος του Δ.Σ. κ. Απόστολο Κατσιούλα.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Σαρακατσαναίων, προσέφερε δωρεάν βιβλία για την βιβλιοθήκη του Δήμου Ηγουμενίτσας. Επίσης έγινε ανταλλαγή απόψεων για διάφορα θέματα, που αφορούν τους Σαρακατσαναίους.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας κ. Δημήτριος Ι. Θεοχάρης, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πολιτισμού και Παιδείας κ. Δημήτριος Δημάκος, ο αντιπρόσωπος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σαρακατσαναίων κ. Πέτρος Γ. Ζήγος, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Λάρισας κ. Σωτήριος Μπασαγιάννης και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας κ. Μιχάλης Κάτσινος.

Ακολούθησε το βράδυ του Σαββάτου ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας στο κέντρο «Αμφιθέατρο», όπου δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη του συλλόγου και στους φίλους των σαρακατσαναίων να διασκεδάσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στη χοροεσπερίδα παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας, ο πρώην Υφιπουργός κα επικεφαλής του συνδυασμού «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ» κ. Αντώνιος Μπέζας, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Δημάκος, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Ηγουμενίτσας, Γραικοχωρίου και Νέας Σελεύκειας κ. Κωνσταντίνος Βιρβίλης, κα Παρασκευή (Βούλα) Μπέζα και κα Παρασκευή Μπαρμπαβασίλογλου, αντίστοιχα, και η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας.

Την ορχήστρα πλαισίωναν οι καλλιτέχνες Γρ. Γιάκης, Κ. Γαρέφης, Γ. Γόγολος και Ν. Γιαννακός.


ΣΗΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΣΗΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 16, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.