Αντιπυρική περίοδος : Καθαρισμός οικοπέδων μέσα σε οικισμούς του Δήμου Φιλιατών

Αντιπυρική περίοδος : Καθαρισμός οικοπέδων μέσα σε οικισμούς του Δήμου Φιλιατών
     

Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φιλιατών υπενθυμίζει σε όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων του Δήμου μας την υποχρέωση να προβούν σε καθαρισμό τους από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου 2024, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας εξάπλωσής της.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (άρθρο 31 του Ν. 5075/23) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπέδων, αγροτεμαχίων και λοιπών ακάλυπτων χώρων (εντός οικισμών και ρυμοτομικών σχεδίων, σε απόσταση έως 100 μέτρα από το όριο οικισμού καθώς και σε εκτάσεις με κτίσμα εκτός οικισμού), είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό και την αποψίλωση των ανωτέρω χώρων. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί και αποψιλωμένοι, με περιοδικές επεμβάσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου).

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη, ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:
α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
β. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
γ. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
δ. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
ε. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.

Στην συνέχεια, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προβαίνουν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο “Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών”, μέχρι και την 30η Απριλίου 2024. Στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν τη δήλωση, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ, ενώ δειγματολειπτικοί έλεγχοι θα διενεργούνται και σε όσους υπέβαλαν δήλωση, με αυστηρές ποινές εάν αποδεικνύεται ψευδής.

Τέλος, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στην υποχρέωση καθαρισμού εκ μέρους του ιδιοκτήτη, τον καθαρισμό αναλαμβάνει αυτεπαγγέλτως ο Δήμος και καταλογίζεται εξ ολοκλήρου στους υπόχρεους η δαπάνη καθαρισμού του χώρου και απομάκρυνσης των υλικών.
Αντιπυρική περίοδος : Καθαρισμός οικοπέδων μέσα σε οικισμούς του Δήμου Φιλιατών Αντιπυρική περίοδος : Καθαρισμός οικοπέδων μέσα σε οικισμούς του Δήμου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Απριλίου 11, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.