Ταξίδι στην Ηγουμενίτσα, το σταυροδρόμι Ηπείρου και Μεσογείου

Ταξίδι στην Ηγουμενίτσα, το σταυροδρόμι Ηπείρου και Μεσογείου


Αν η Ήπειρος είναι ο τόπος εκείνος που είναι κατεξοχήν συνδυασμένος με το ένδοξο παρελθόν, την ομορφιά της φύσης, σε ορεσίβια και θαλάσσια μορφή υπάρχουν εκείνοι οι προορισμοί που αποπνέουν και νεωτερικότητα και κοσμοπολιτισμό παρόλη τη διακριτικότητα και τη γαλήνη που τους διέπει.

Η Ηγουμενίτσα, η πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, είναι μια τέτοια περίπτωση, ενός τόπου που παρότι έρχεται να συστηθεί ως νέος στην ταξιδιωτική εμπειρία της ηπειρώτικης γης, φέρνει όλες τις χάρες ενός πολύβουου λιμανιού που βλέπει προς την Ιταλία αλλά έχει ισχυρά καταγωγικά ίχνη από την ελληνική ενδοχώρα και τα Βαλκάνια.

Εδώ θα φτάσετε είτε μεταβαίνοντας με αεροπλάνο στα Ιωάννινα και από εκεί οδικά προς την πόλη (η οποία απέχει μόλις μια ώρα από την πρωτεύουσα της Ηπείρου) είτε οδικά μέσα από τους μεγάλους άξονες της Ιονίας και Ολυμπίας οδού για όσους εκκινούν από Αθήνα και Πάτρα και την Εγνατία οδό για όσους έχουν ως αφετηρία τη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός βέβαια ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί συνδετικό κρίκο της Ελλάδας με την Ευρώπη, μπορεί να σας «ανοίξει» κι άλλες διαδρομές, καθώς μπορεί η πόλη να αποτελέσει ενδιάμεσο σταθμό είτε για όσους έρχονται από την Ιταλία δια θαλάσσης (Μπάρι, Ανκόνα, Πρίντεζι) είτε από τους Παξούς και την Κέρκυρα.


Φτάνοντας στην πόλη, που χτίστηκε το σχετικά κοντινό 1908, καταλαβαίνεις αμέσως πως το βασικό σημείο αναφοράς και συνάντησης για κατοίκους είναι η Πλατεία Δημαρχείου. Από εκεί μπορείτε να χαράξετε την πορεία σας προς το λιμάνι της πόλης για να κάνετε την παραλιακά περαντζάδα σας σε ένα φαρδύ πεζοδρόμιο από την πλευρά της θάλασσας.Από εκεί και πέρα, οι επιλογές σας ανοίγονται προς το το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, ένα άψογα οργανωμένο μουσείο που διηγείται, μέσα από τη μόνιμη έκθεσή του, την ιστορία της ευρύτερης περιοχής, από τη Παλαιολιθική περίοδο και φτάνουν ως την Οθωμανική αυτοκρατορία, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνιστική περίοδο που σημαδεύεται ιστορικά από την παρουσία του ιστορικού βασιλιά Πύρρου. Άκρως ενδιαφέρον είναι και το «Σπίτι της Ρένας», ένα λαογραφικό μουσείο στην καρδιά της πόλης που φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 παραδοσιακά αντικείμενα τα οποία αποτυπώνουν τη νεότερη ιστορία της περιοχής, από κεντήματα και υφαντά έως παραδοσιακές φορεσιές και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.Ανοίγοντας το βήμα σας λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε το Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, του 3ου αιώνα π.Χ. ενώ πολύ κοντά στις εκβολές του ποταμού Καλαμά, ένα τέταρτο από το κέντρο της Ηγουμενίτσας, ο Πύργος Ραγίου είναι ένα εντυπωσιακό οθωμανικό κάστρο επάνω σε ένα κατάφυτο λόφο 85 μέτρων και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των μεμονωμένων οχυρών κουλέδων που έχτισαν οι Οθωμανοί σε όλα τα Βαλκάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νοτιοδυτικό τμήμα του Δέλτα Καλαμά βρίσκεται η νήσος Πρασούδι, ένας πραγματικός παράδεισος για πολλά είδη πουλιών, ειδικά τους ερωδιούς.


Πρασούδι/Photo: Unsplash

Σύβοτα/Photo: Unsplash


Παραλία Δρέπανο, Ηγουμενίτσα/Photo: Shutterstock

Σε ό,τι αφορά τις παραλίες αν και τα κοντινά Σύβοτα αποτελούν μια κλασική και απόλυτα δελεαστική επιλογή, η Ηγουμενίτσα σας δίνει τις εναλλακτικές των παραλιών Δρέπανο και Μακρυγιάλι, οι οποίες αμφότερες διαθέτουν κρυστάλλινα νερά. Μια βόλτα στις ακτές ή μια πρώτη βουτιά για τους πιο τολμηρούς, συστήνεται ανεπιφύλακτα, αναλόγως των διαθέσεών σας.

Σε ό,τι αφορά το φαγητό, η Ηγουμενίτσα, πιστή στις γευστικές παραδόσεις της Ηπείρου θα σας ανταμείψει γενναιόδωρα με καλό φαγητό. Συγκεκριμένα, για λαχταριστή πίτσα και πεντανόστιμες μακαρονάδες προτιμήστε την Αμβροσία, το Μπριζολάδικο του Λούη εκτός από το προφανές και για τα τυλιχτά του πιτόγυρα, και τον Κοκόση στην Πλαταριά για θαλασσινά και φρέσκο ψάρι.

Τέλος, σχετικά με τη διαμονή σας, εκτός από τις προτάσεις φιλοξενίας (ξενώνες, πανσιόν, δωμάτια) που θα βρείτε διαθέσιμες στις γνωστές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι ξενοδοχειακές μονάδες Alexander Rooms & Apartments και Thirsty Dog Urban Port Studios παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε απόλυτα προσιτές τιμές.
Ταξίδι στην Ηγουμενίτσα, το σταυροδρόμι Ηπείρου και Μεσογείου Ταξίδι στην Ηγουμενίτσα, το σταυροδρόμι Ηπείρου και Μεσογείου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 09, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες