Επιδότηση εισφορών-μισθών για να αυξηθεί η απασχόληση των γυναικών

Επιδότηση εισφορών-μισθών για να αυξηθεί η απασχόληση των γυναικών


Δέσμη κινήτρων για την αύξηση της απασχόλησης των γυναικών επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Τα κίνητρα θα έχουν τη μορφή είτε της επιδότησης των ασφαλιστικών τους εισφορών, είτε της επιδότησης μέρους του μισθού.

Παράλληλα δρομολογούνται αλλαγές και στην επαγγελματική εκπαίδευση των εργαζομένων ώστε να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο και μερίδιο οι ίδιες οι επιχειρήσεις εκπαιδεύοντας το προσωπικό τους σε τομείς και ειδικότητες που έχουν ζήτηση αλλά δεν περιλαμβάνονται πάντα στα προγράμματα που σήμερα υλοποιούνται εξολοκλήρου από πιστοποιημένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης.

Τις δυο πρωτοβουλίες και κυρίως τα κίνητρα για την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας Δό,μνα Μιχαηλίδου. "Αυτό που εξετάζουμε είναι πώς το κράτος θα χρηματοδοτεί είτε το σκέλος των εισφορών, είτε θα καλύπτει μέρος του μισθού προκειμένου οι εργαζόμενες να λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές ώστε να είναι μεγαλύτερο το κίνητρο επανένταξης τους στην αγορά εργασίας", ανέφερε η υπουργός. Μιλώντας για την επαγγελματική εκπαίδευση, είπε πως αυτό μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να υλοποιηθεί εντός των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του υπουργείου αποσκοπεί πρωτίστως στην ένταξη γυναικών που δεν έχουν ξαναεργαστεί και δευτερευόντως στην ταχύτερη επανένταξη στην απασχόληση γυναικών που έχουν βγει εκτός αγοράς εργασίας είτε γιατί δεν βρίσκουν θέση ανάλογη των προσόντων τους, είτε γιατί δεν είναι ικανοποιητικές οι αμοιβές.

Ως προς τα κίνητρα αν επιλεγεί η επιδότηση των εισφορών τότε αυτή μπορεί να καλύπτει ίσως και το 50% από τις εργοδοτικές εισφορές ώστε να αποτελεί ουσιαστικό κίνητρο για αύξηση των προσλήψεων στις γυναίκες.

Αν επιλεγεί ως κίνητρο η επιδότηση μισθού, είναι πιθανό να καλύπτει το 20% ως 30% των αποδοχών ώστε να διευκολυνθούν οι εργοδότες να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης.

Τα κίνητρα θα δοθούν για καθορισμένο αριθμό προσλήψεων και όχι για κάθε πρόσληψη, ενώ θα συνοδευτούν και με υποχρεώσεις όπως η διατήρηση των θέσεων για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς επιδότηση.

Για παράδειγμα, αν το πρόγραμμα αφορά 30.000 προσλήψεις γυναικών με επιδότηση του 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών τότε με έναν μέσο μισθό στα 830 ευρώ, απαιτούνται περίπου 50 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό σε ετήσια βάση.

Πριν από τα κίνητρα που θα αποφασιστούν θα προηγηθεί μια "χαρτογράφηση" όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου ώστε "να δούμε ποιες είναι οι ομάδες που είναι εκτός ή λιγότερο εντός αγοράς εργασίας. Είναι οι συνταξιούχοι, είναι οι γυναίκες, είναι οι νεότεροι σε ηλικία, είναι τα άτομα με αναπηρία. Είναι όλοι οι Έλληνες που έφυγαν από τον τόπο μας, το μισό εκατομμύριο Έλληνες που έχουν φύγει τα προηγούμενα χρόνια"

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μηχανισμού Διάγνωσης των αναγκών στην αγορά εργασίας το 2023 οι περισσότερες προσλήψεις μισθωτών έγιναν στον κλάδο Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης με καταγεγραμμένες 898.665 προσλήψεις και ποσοστό αύξησης 8,7% σε σχέση με το 2022. Από το σύνολο των προσλήψεων το 62,6% αφορούσε άνδρες και το 37,4% γυναίκες Ακολουθούν τα Καταλύματα με 329.388 προσλήψεις (47,4% άνδρες και 52,6% γυναίκες) και το Λιανικό εμπόριο, με 230.748 νέες προσλήψεις (38,4% άνδρες και 61,6% γυναίκες) (ποσοστά αύξησης 13,3% και 10,4% αντίστοιχα σε σχέση με το 2022)

Ως προς τις απολύσεις/αποχωρήσεις οι περισσότερες για το έτος 2023 καταγράφηκαν στον κλάδο της εστίασης, με 899.731 απολύσεις/αποχωρήσεις εκ των οποίων το 62,7% ήταν άνδρες και 37,3% γυναίκες.

Αντίθετα, σε άλλους κλάδους ήταν περισσότερες οι απολύσεις/αποχωρήσεις των γυναικών. Στον κλάδο του τουρισμού (Καταλύματα) το 2023 καταγράφηκαν 324.936 απολύσεις/αποχωρήσεις και στο Λιανικό εμπόριο, 220.912.
Και στους δύο προαναφερόμενους κλάδους το 2023 οι γυναίκες που απολύθηκαν ή αποχώρησαν ήταν περισσότερες από τους άνδρες με ποσοστά 52,7% στον τουρισμό και 60% στο λιανικό εμπόριο.

Η ανεργία στις γυναίκες με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2023, ήταν 14,2% έναντι 8,4% των ανδρών.
Επιδότηση εισφορών-μισθών για να αυξηθεί η απασχόληση των γυναικών Επιδότηση εισφορών-μισθών για να αυξηθεί η απασχόληση των γυναικών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες