Ευρωεκλογές , πολιτικοί συσχετισμοί και επόμενη μέρα | Του Γιάννη Στάθη

Ευρωεκλογές , πολιτικοί συσχετισμοί και επόμενη μέρα | Του Γιάννη Στάθη


«Στην πολιτική, είναι το αναπάντεχο που συμβαίνει πάντα.»
Adolphe Thiers - Γάλλος πολιτικός (1797-1877)

Γράφει ο Γιάννης Στάθης * για το Thespro.gr

Καθώς μας χωρίζουν λιγότερες από πενήντα ημέρες από τις ευρωεκλογές , οι συνθήκες στην πολιτική ατμόσφαιρα και το πολιτικό σκηνικό έχουν μάλλον αποκρυσταλλωθεί . Οι δημοσκοπήσεις δεν εντοπίζουν σημαντικές αυξομειώσεις, ούτε ανιχνεύουν ιδιαίτερες εκπλήξεις. Κανείς δεν φαίνεται να απειλεί την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί και να μετατρέψει την έντονη τιμωρητική διάθεση των πολιτών για την κυβέρνηση, σε πλειοψηφικό ρεύμα . Η Ν.Δ. δεν αντιμετωπίζει άμεση απειλή για την πρωτιά της, κυρίως λόγω της ανικανότητας των αντιπάλων της και δευτερευόντως λόγω της πολιτικής της . Η αδυναμία της αντιπολίτευσης είναι αυτή η οποία προσδίδει το μέγεθος της υπεροχής στην κυβέρνηση.
Με δεδομένο, πάντως, ότι δεν διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές το ζήτημα της διακυβέρνησης της χώρας, θα ήταν χρήσιμο να εξετασθεί ποια συμπεράσματα θα μπορούσαν να προκύψουν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, σχετικά με το πολιτικό σκηνικό, βάσει του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, το οποίο θα καταγραφεί στις κάλπες.

Tα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προσεχών ευρωεκλογών, όπως αυτά διαμορφώνονται μέχρι στιγμής, είναι τα παρακάτω .
Όλες ανεξαιρέτως οι παρατάξεις αναγνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των ευρωεκλογών είναι η αυξημένη πιθανότητα της μεγάλης αποχής και σε ποιο βαθμό θα επιδράσει αυτή στο αποτέλεσμα.
Στο στρατόπεδο της κυβερνώσας παράταξης, αντιλαμβάνονται πως από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών , θα προκύψουν σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα. Κεντρικός στόχος είναι να επιβεβαιωθεί το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο βασικός στρατηγικός στόχος της Κυβέρνησης, είναι να επιτευχθεί τουλάχιστον το ποσοστό το οποίο είχε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του 2019 , δηλαδή το 33,12% , ενώ στρατηγικός στόχος είναι επίσης η διατήρηση σημαντικής διαφοράς από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ενώ η ισχυρή πιθανότητα μεγάλης διαφοράς με το δεύτερο κόμμα θα μειώσει τυχόν πολιτικές συνέπειες για τη ΝΔ, είναι ταυτοχρόνως κρίσιμο για λόγους δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων να διατηρήσει τα ποσοστά της, συγκριτικά τουλάχιστον, με τις ευρωεκλογές του 2019.
Στις ευρωεκλογές το κλίμα είναι προφανώς διαφορετικό και συνήθως η ψήφος πιο “χαλαρή”. Η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσει να «αναχαιτίσει» την ψήφο διαμαρτυρίας στην κάλπη της 9ης Ιουνίου . Η Νέα Δημοκρατία θα προσπαθήσει να συγκρατήσει τις διαρροές προς τα δεξιά , αλλά και να «επεκταθεί» στο χώρο του παραδοσιακού κέντρου για να αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες. Η εντύπωση η οποία διαμορφώνεται , είναι ότι προκειμένου να αποφευχθεί πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση μέσα σε ιδιαίτερα κρίσιμες διεθνείς συγκυρίες , οι μετριοπαθείς και προοδευτικοί ψηφοφόροι , θα διαμορφώσουν το αποτέλεσμα.
Όποια δημοσκόπηση κι αν αναλύσει κανείς τον τελευταίο μήνα, η εικόνα η όποια εμφανίζεται είναι περίπου η ίδια , ειδικά σε ό,τι αφορά τη δεύτερη θέση. Το δημοσκοπικό «προσπέρασμα» του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Νοέμβριο μάλλον αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά . Ωστόσο η μεγάλη απόσταση, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (Οpinion Poll 22 ,23 ΑΠΡ 2024) της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύει την αδυναμία των δυο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. (το ποσοστό της N.Δ. ξεπερνά κατά 5,1 μονάδες το άθροισμα των ποσοστών των δύο επόμενων. Συγκεντρώνει 33,2%, έναντι 27,1% των άλλων δύο μαζί ). Μέχρι σήμερα ,κανένα από τα δυο κόμματα , δεν έχει κατορθώσει να αξιοποιήσει τις κυβερνητικές αστοχίες και επίσης κανένα από τα δυο κόμματα δεν έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη εφικτή και ρεαλιστική πρόταση , απέναντι στην κυβερνητική πολιτική ,ειδικότερα προτάσεις οι οποίες αφορούν τους κρίσιμους τομείς της οικονομίας , της υγείας και της δημόσιας ασφάλειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με μοναδικό πρωταγωνιστή τον κ. Σ. Κασσελάκη, δεν καταθέτει πολιτική πρόταση, δεν παρουσιάζει ιδεολογική συγκρότηση, ειδικότερα μετά την αποχώρηση της αριστερής πτέρυγας και δεν φαίνεται να διαθέτει ομάδα έμπειρων στελεχών .
Το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει πιο σοβαρό και συγκροτημένο αντιπολιτευτικό λόγο, ωστόσο δεν καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα, ούτε και φαίνεται να προβάλει μια ομάδα ικανών στελεχών με την οποία θα μπορούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ισχυρότερος από το ΠΑΣΟΚ .

Πολλά θα εξαρτηθούν στη συνέχεια, από το ποσοστό το οποίο θα συγκεντρώσουν οι δυνάμεις οι οποίες «κινούνται» πολιτικά , στα δεξιότερα της Ν.Δ. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές το άθροισμα των δυνάμεων αυτών (Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση, Νίκη κλπ ) ανήλθε περίπου το 14%. Εάν στις ευρωεκλογές ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος αυξήσει τα ποσοστά του, όπως διαφαίνεται σε κάποιες δημοσκοπήσεις, είναι πολύ πιθανό η ατζέντα της Άκρας Δεξιάς να επηρεάσει ακόμη περισσότερο τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Εδώ θα πρέπει να ληφθούν υπ όψιν και οι ανακατατάξεις στην «δεξιά πολυκατοικία» τις οποίες αναμένεται να φέρει το «κόψιμο» των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές, όπως αποφάσισε το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου . Το ερώτημα που ανακύπτει είναι το πού θα κατευθυνθούν οι «ορφανές» ψήφοι.

Τέλος ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εκλογική επίδοση των κομμάτων τα οποία αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση εξ αριστερών και η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το κλίμα μέσα στο οποίο θα πορευτεί η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές.
Βέβαιο όμως είναι πως η ακρίβεια (ενέργεια ,καύσιμα, τρόφιμα, επιτόκια ) και η δημόσια ασφάλεια παραμένουν τα πλέον σημαντικά θέματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Κατά πόσον, τα Τέμπη ή ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών θα αποτελέσουν κύριο κριτήριο ψήφου για σημαντικό αριθμό πολιτών ,θα αποδειχθεί στις κάλπες.
Ο βέβαιος ,a priori, ηττημένος σε αυτές τις εκλογές είναι τα ευρωπαϊκά ζητήματα. Το μήνυμα περί βαρύτητας των ευρωεκλογών το οποίο στέλνουν τα κόμματα, αυτοακυρώνεται από το γεγονός ότι στις λίστες ως επί το πλείστον ,περιλαμβάνονται πρόσωπα με κύριο κριτήριο την αναγνωρισιμότητα και όχι την επαγγελματική ή πολιτική επάρκεια. Κατά την άποψη μας τα κόμματα δεν θα έπρεπε να συγκροτούν ψηφοδέλτια στελεχωμένα με υποψηφίους από τηλεοπτικά πάνελ και εκπομπές ή αθλητικές ομάδες …
Γεγονός είναι ότι η μεταρρυθμιστική επίδοση και ταχύτητα της κυβέρνησης ,έχουν επιβραδυνθεί . Εάν επαληθευτούν τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, την επόμενη ημέρα , ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να συγκροτήσει ένα αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο κυβερνητικό σχήμα για να προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Συμπερασματικά , εάν επιβεβαιωθούν στην κάλπη τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων , οι ευρωεκλογές μπορεί μεν ,να μην κρίνουν τη διακυβέρνηση της χώρας, διαμορφώνουν ωστόσο σε μεγάλο βαθμό τις συνθήκες και το περιβάλλον διακυβέρνησης της χώρας το επόμενο διάστημα. Εν κατακλείδι , οι αντίπαλοι της Νέα Δημοκρατίας για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια , δεν είναι η αντιπολίτευση .Είναι η έλλειψη κατάλληλων αντιπάλων ,ο κακός της εαυτός , η αυξημένη αποχή και φυσικά κάποιο τυχαίο γεγονός. Φαίνεται ότι η πολιτική ηγεμονία της Ν.Δ. δεν απειλείται.
Τέλος , ως υπεύθυνοι πολίτες , ας χρησιμοποιήσουμε τη λογική ,τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας για να αξιολογήσουμε και να επιλέξουμε πρόσωπα με : ικανότητες, προσόντα, ήθος, εμπειρία, επιτυχίες, ειλικρίνεια, συμπεριφορά, κύρος, συνεργάτες, παραδόσεις, αξιοπρέπεια, εντιμότητα και συναίσθηση ευθύνης.

Ηγουμενίτσα 26 Απριλίου 2024

* Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Εργάστηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις, σε υψηλές θέσεις ευθύνης. Yπηρέτησε ως πολιτικό στέλεχος στο Υπουργείο Οικονομικών, με τομέα ευθύνης τον φορολογικό και τελωνειακό μηχανισμό. Κατά την διάρκεια της θητείας του εκπαιδεύτηκε σε θέματα οικονομικού και οργανωμένου εγκλήματος στο US DEPARTMENT OF TREASURY, στο IRS CRIMINAL INVESTIGATION καθώς και σε τελωνειακά θέματα και δράσεις κατά του λαθρεμπορίου, καθώς και στην Ιταλική οικονομική αστυνομία, GUARDIA di FINANZA. Κείμενά του δημοσιεύονται σε ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά, ενώ αναλύσεις του έχουν παρουσιασθεί σε διεθνούς κύρους έντυπα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι απόφοιτος του τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών και ανάλυσης του Ε.Κ.Π.Α. Kάτοχος πιστοποιητικού εξειδίκευσης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών , στο οικονομικό έγκλημα. Εισηγητής σε πανεπιστημιακές διαλέξεις και σε διεθνή συνέδρια με θεματικές την διαχείριση χρεών .( Distress management ) Σήμερα είναι εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών . (www.giannisstathis.blogspot.com) Η καταγωγή του είναι από τη Ραβενή Φιλιατών Θεσπρωτίας.
Ευρωεκλογές , πολιτικοί συσχετισμοί και επόμενη μέρα | Του Γιάννη Στάθη Ευρωεκλογές , πολιτικοί συσχετισμοί και επόμενη μέρα | Του Γιάννη Στάθη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 26, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.