Ανακαινίζω Νοικιάζω: Ποιες κατοικίες επιδοτούνται

Ανακαινίζω Νοικιάζω: Ποιες κατοικίες επιδοτούνται


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Nοικιάζω» που αποσκοπεί στο να δοθεί στην αγορά ενοικίου ένας αριθμός κλειστών ακινήτων, με την προσδοκία να βοηθήσουν στην μείωση των τιμών.

Το μέγεθος του ακίνητου πρέπει να είναι έως 100 τετραγωνικά μέτρα. Ακόμη, πρέπει οι ιδιοκτήτες να έχουν ποσοστό ιδιοκτησίας τουλάχιστον 50%.

Το επιδοτούμενο πόσο είναι έως 10.000 ευρώ. Εφόσον οι δαπάνες γίνουν με ηλεκτρονικά μέσα, το ύψος της επιδότησης θα είναι έως 4000 ευρώ.

Το πρόγραμμα μπορεί να παρέχει προκαταβολή έως 2000 ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα με το πέρας των εργασιών.

Οι κατοικίες που επιδοτούνται

Πρωταρχική προϋπόθεση για την επιδότηση μια κατοικίας είναι να έχει επιφάνεια έως 100 τ.µ. και να είναι σε οικιστική περιοχή

Ο ωφελούμενος θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον το 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην ξεπερνάει τα 40.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία τα 300.000 ευρώ.

Να µην ήταν δηλωμένη α’ κατοικία, ούτε µισθωµένη και να είναι δηλωµένη ως κενή στο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών

Το ύψος της επιδότησης αφορά δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ σε υλικά και εργασίες.

Προϋποθέσεις:

α) ηλεκτρονική εξόφληση των τιμολογίων

β) μετά την ανακαίνιση να προχωρήσει ο ιδιοκτήτης σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια 3 τουλάχιστον ετών
«Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: 
Οι επιλέξιμες δαπάνες
ανακαίνιση χώρων μπάνιου, ειδών υγιεινής ή χώρων κουζίνας
αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών
αντικατάσταση ή επισκευή: ερμαρίων, δαπέδων, ηλεκτρολογικών & υδραυλικών εγκαταστάσεων
αντικατάσταση ή επισκευή: δομικών στοιχείων, πλακιδίων, χρωματισμών

Πρώτα τα παραστατικά, μετά η επιδότηση

Η συνολική επιδότηση θα χορηγείται με προϋπόθεση να έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά τα σχετικά τιμολόγια και εφόσον μετά την ανακαίνιση οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον 3 ετών. Τα παραστατικά θα πρέπει να είναι όλα ηλεκτρονικά, που σημαίνει ότι οι τεχνικοί θα πρέπει να εμφανίσουν τις αμοιβές τους στην πλατφόρμα MyData. Με τον τρόπο αυτόν θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή στις εργασίες επισκευής και συντήρησης σπιτιών τουλάχιστον ως προς το ποσό των 10.000 ευρώ για το οποίο οι ιδιοκτήτες θα επιδοτούνται με 40%.

Το σύνολο της επιδότησης φτάνει στα 50 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι οι εργασίες επισκευής και ανακαίνισης που θα πραγματοποιηθούν μέσω του προγράμματος θα ανέλθουν στα 125 εκατ. ευρώ.
Ανακαινίζω Νοικιάζω: Ποιες κατοικίες επιδοτούνται Ανακαινίζω Νοικιάζω: Ποιες κατοικίες επιδοτούνται Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Απριλίου 10, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες