Επιτροπής Περιβάλλοντος : Αρνητική γνωμοδότηση για πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό στη λίμνη Πουρναρίου

 Επιτροπής Περιβάλλοντος : Αρνητική γνωμοδότηση για πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό στη λίμνη Πουρναρίου
Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου για την εγκατάσταση και λειτουργία πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού, ισχύος 103 MW, στην τεχνητή λίμνη Πουρναρίου Άρτας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλειος Γοργόλης, εισηγούμενος το θέμα αναφέρθηκε στις απόψεις που εξέφρασε το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, οι οποίες έγιναν αποδεκτές και συγκεκριμένα:

∙ Η έκταση της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου είναι 18,233 Km2 ενώ η κάλυψη του ΦΒ πάρκου θα είναι 1,075 Km2 , το πάρκο δηλαδή θα καταλαμβάνει το 5,9% της εκτάσεως της λίμνης.

∙ Η λίμνη Πουρναρίου καθώς και η παρόχθια περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής

∙ Η κάλυψη ενός µεγάλου µέρους της λίµνης από τα φωτοβολταϊκα πάρκα θα δηµιουργήσει πρόβληµα στον βυθό µε τις εκατοντάδες τσιµεντένιες ή µεταλλικές βάσεις καθώς και τις αγκυρώσεις αυτών οι οποίες δύναται να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στους βενθικούς οργανισμούς και στα ενδιαιτήματα των υδρόβιων οργανισμών τόσο στο βυθό όσο και στην παρόχθια ζώνη.

∙ Με την δημιουργία του πλωτού φωτοβολταϊκού εκτιμάται ότι θα επηρεασθεί σε μεγάλο βαθμό το μικροκλίμα της περιοχής τόσο εντός της λίµνης όσο και εκτός αυτής (παρόχθια περιοχή) σε ότι αφορά την ημερήσια διακύμανση της θερμοκρασίας, την εκτιμώμενη αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων, την εκτιμώμενη αύξηση των ποσοστών της υγρασίας στην περιοχή της λίμνης από την μείωση της εξατμισοδιαπνοής που θα προκύψει από την κάλυψη μεγάλου μέρους της επιφάνειας της λίμνης από ΦΒ στοιχεία και την πιθανή εναλλαγή και διαφοροποίηση των εποχών στην ευρύτερη περιοχή.

∙ Υπάρχει η εκτίμηση ότι ένα τόσο μεγάλο σε έκταση Φ/Β σύστημα θα είναι ευάλωτο σε διακυμάνσεις της ταχύτητας του ανέμου και για το λόγο αυτό υπάρχει η πιθανότητα μικρού ή μεσαίου εύρους ατυχήματος (συγκρούσεις Φ/Β στοιχείων μεταξύ τους) από τυχόν κυματισμούς που ενδεχομένως να δημιουργηθούν στην περιοχή εγκατάστασης του Φ/Β πάρκου.

∙ Θα επέλθει αλλαγή στην αισθητική του Τοπίου της περιοχής της λίμνης από την προτεινόμενη κατασκευή του εν λόγω έργου.

∙ Πρέπει να ληφθεί υπόψη η ΟΧΕ της λίμνης Πουρναρίου.

Αρνητικές γνωμοδοτήσεις και για άλλα δύο έργα ΑΠΕ

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και για άλλα δύο έργα ΑΠΕ που αφορούν:

«Υλοποίηση μικρού υδροηλεκτρικού έργου, ισχύος 2,13 MW επί του ποταμού Λούρου, στην Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου , της Δ.Ε. Φιλιππιάδος του Δήμου Ζηρού.


«Φωτοβολταϊκός σταθμός, ισχύος 32,60 MW, στη θέση Ευρυμενών, Τ.Κ. Δελβινακόπουλου, Δήμου Ζίτσας.

Θετική – με όρους- ήταν η γνωμοδότηση για «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 0,75 MW επί του ρέματος Ραφτανίτης, στην Δ.Ε. Πραμάντων, του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ενώ αναβλήθηκε η συζήτηση για την κατασκευή «Μικρού υδροηλεκτρικού έργου Γερακάρι- ποταμού Αράχθου».
Επιτροπής Περιβάλλοντος : Αρνητική γνωμοδότηση για πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό στη λίμνη Πουρναρίου  Επιτροπής Περιβάλλοντος : Αρνητική γνωμοδότηση για πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό στη λίμνη Πουρναρίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 20, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες