Το ΓΕΛ Προαστίου και το ΕΠΑΛ Παλαμά Καρδίτσας σε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Φιλιατών Ηγουμενίτσας

Το ΓΕΛ Προαστίου και το ΕΠΑΛ Παλαμά Καρδίτσας σε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Φιλιατών Ηγουμενίτσας


Το Περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο "Nothing is softer or more flexible than water, yet nothing can resist it " πραγματοποιείται και απο τα δύο σχολεία και έχει στόχο να αναδείξει την αξία των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και ειδικότερα της Υδροκίνησης. Μαθητές απο το ΓΕΛ Προαστίου και το ΕΠΑΛ Παλαμά σε σύμπραξη επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών, όπου συμμετείχαν σε μια σειρά δράσεων που σχετίζονται με την Υδροκίνηση και παράλληλα γνώρισαν την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν στην περιοχή Natura στο Δρέπανο όπου εξέτασαν τη σχέση αλληλεπιδρασης και εξάρτησης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Έπειτα, έγινε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας απο τον Υπεύθυνο του ΚΕΠΕΑ κο Νικολάου Μάρκο και περιήγηση στο κέντρο της Κωμόπολης των Φιλιατών. Στη συνέχεια, οι μαθητές είδαν πως δουλεύουν οι νερόμυλοι στη νεροτριβή Ντούμα και περπάτησαν στην Παραμυθιά (Δημοτικό Σχολείο, ξενώνας Ρίγγα, το πρώτο εργαστήρι της οικογένειας Βούλγαρη- Bulgari). Ακολούθησε πεζοπορία στις πηγές του Αχέροντα και δραστηριότητες στη Γλυκή που ενθουσίασαν τους μαθητές. Η δεύτερη ημέρα τελείωσε με περιήγηση στην πόλη της Ηγουμενίτσας.

Την τελευταία μέρα του προγράμματος οι μαθητές επισκέφθηκαν το Κέντρο Πληροφόρησης ποταμού Καλαμά στη Σαγιάδα, όπου έγινε λεπτομερής ενημέρωση από τον Υπεύθυνο κο Αντρέα Μάντο για το έργο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Οι μαθητές πληροφορήθηκαν για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και για τα πολιτιστικά και τα ιστορικά της στοιχεία. Παρατήρησαν, ακόμα, με τηλεσκόπιο το φυσικό τοπίο, τις καλύβες των ψαράδων μέσα στο νερό και πολλά είδη παρυδάτιων πουλιών στις εκβολές του ποταμού Καλαμά. Τέλος, διασχίσαμε την γέφυρα-αρδευτικό φράγμα του Καλαμά που κατασκευάστηκε το 1960 με σκοπό την άρδευση του κάμπου Σαγιάδας-Κεστρίνης που λειτουργεί Μικρό Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Καθόλη την διάρκεια των περιηγήσεων παρατηρήσαμε αποστραγγιστικούς αύλακες και αντιπλημμυρικά αναχώματα της περιοχής τονίζοντας τη σπουδαιότητα του νερού στην γεωργία.

Εκ μέρους των Διευθύνσεων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών και των δύο σχολείων θερμές ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο Φιλιατών Βασίλειο Τζίγκο για την κάλυψη της διαμονής της σχολικής ομάδας στις μαθητικές εστίες Φιλιατών. Ευχαριστούμε, επίσης, τον κο Λιαμίρα Αθανάσιο, Υπευθ. της Μαθητικής Εστίας και το προσωπικό για την εγκάρδια φιλοξενία και περιποίηση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την κάλυψη της διατροφής των μαθητών όλο το τριήμερο προς την Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας και τους ιδιώτες: κα Καραφέρη Μαρία, εστιατόριο Barbarossa, Δρέπανο και κο Νίτσα Μανώλη, οδοντίατρο. Ευχαριστούμε θερμά τον Υπευθ. ΚΕΠΕΑ Φιλιατών κο Νικολάου Μάρκο για την συνδρομή του στον συντονισμό και τον προγραμματισμό της όλης εκπαιδευτικής επίσκεψης. Την εκδρομή συνόδευσαν οι καθηγήτριες Κρικώνη Αθανασία και Λέφα Δήμητρα που εκπονούν το πρόγραμμα.

Το ΓΕΛ Προαστίου και το ΕΠΑΛ Παλαμά Καρδίτσας σε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Φιλιατών Ηγουμενίτσας Το ΓΕΛ Προαστίου και το ΕΠΑΛ Παλαμά Καρδίτσας σε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΚΕΠΕΑ Φιλιατών Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 17, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες

Από το Blogger.