Αντίστροφη μέτρηση για τακτοποίηση ανασφάλιστων Ι.Χ., ΚΤΕΟ, και τελών κυκλοφορίας - Έρχονται πρόστιμα

Αντίστροφη μέτρηση για τακτοποίηση ανασφάλιστων Ι.Χ., ΚΤΕΟ, και τελών κυκλοφορίας - Έρχονται πρόστιμα
Προθεσμία μέχρι την ψήφιση του νόμου που συζητείται στη Βουλή έχουν οι ιδιοκτήτες που έχουν ανασφάλιστα τα οχήματα τους ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, ή δεν έχουν καταβάλλει τα τέλη κυκλοφορίας. Αμέσως μετά ενεργοποιούνται τα πρόστιμα που προβλέπει το σχέδιο νόμου που φθάνουν έως και 10.000 ευρώ ανά περίπτωση.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης όσοι έχουν εκκρεμότητες σε σχέση με αδρανή ή ανασφάλιστα οχήματα, να τις τακτοποιήσουν πριν ενεργοποιηθεί η νέα νομοθεσία. Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι με τις νέες ρυθμίσεις για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων και αδρανών οχημάτων αντιμετωπίζουμε μια απαράδεκτη κατάσταση. Οι "τρύπες" που υπήρχαν στο σύστημα, επέτρεπαν να υπάρχουν πολίτες δυο κατηγοριών: οι "έξυπνοι" που δεν πλήρωναν και τα "κορόιδα" που πλήρωναν. Επέτρεπαν επίσης να χάνει το Δημόσιο έσοδα. Κάνουμε μια συστηματική προσπάθεια, όχι μια "έφοδο", για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με ηλεκτρονική διασταύρωση δεδομένων από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, από το μητρώο Ασφαλισμένων Οχημάτων του Επικουρικού Κεφαλαίου, της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και του ΤAXISnet.

Τα πρόστιμα για ανασφάλιστα και "αδρανή"

α) Σε περίπτωση ανασφάλιστου οχήματος:

- 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης,

- 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης,

- 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

β) Σε περίπτωση που διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους βεβαιώνονται στο σύνολό τους τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μετά του προστίμου που αναλογεί.

Τέλη κυκλοφορίας

Καθιερώνονται κλιμακωτά πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών ως εξής:

- 25% επί του τέλους αν καταβληθεί εντός του Ιανουαρίου του επομένου έτους από το έτος καταβολής,

- 50% επί του τέλους αν καταβληθεί τον Φεβρουάριο,

- 100% αν καταβληθεί μετά το τέλος Φεβρουαρίου.

Αδρανοποίηση οχημάτων

Τα οχήματα που δεν έχουν ασφαλισθεί, δεν έχουν υποβληθεί σε ΚΤΕΟ και δεν έχουν καταβληθεί γι’ αυτά τέλη κυκλοφορίας τα τελευταία 7 έτη, τίθενται σε καθεστώς προσωρινής αδράνειας. Κατόπιν, ειδοποιούνται οι ιδιοκτήτες των οχημάτων ώστε είτε να προχωρήσουν στην οριστική αδρανοποίηση των οχημάτων και τη διαγραφή τους από τα μητρώα, είτε στη δήλωση ακινησίας τους, είτε, εφόσον προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, στην επανακυκλοφορία τους.

Εάν εντοπιστεί σε κυκλοφορία όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, είτε εντοπιστεί σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί, αίρεται η ακινησία και επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής τους. Εάν επαναληφθεί η παράβαση εντός πενταετίας το πρόστιμο τριπλασιάζεται και αφαιρείται για 3 έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.
Αντίστροφη μέτρηση για τακτοποίηση ανασφάλιστων Ι.Χ., ΚΤΕΟ, και τελών κυκλοφορίας - Έρχονται πρόστιμα Αντίστροφη μέτρηση για τακτοποίηση ανασφάλιστων Ι.Χ., ΚΤΕΟ, και τελών κυκλοφορίας - Έρχονται πρόστιμα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 19, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες