Λεπτομέρειες από την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών στη Θεσπρωτία

Λεπτομέρειες από την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών στη Θεσπρωτία


Σημαντική επιτυχία σημείωσε η Ελληνική Αστυνομία, με την εξάρθρωση μιας εγκληματικής οργάνωσης που ασχολούνταν με τη διακίνηση ναρκωτικών στη Θεσπρωτία. 
Η επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στις 14 Ιουνίου 2024, οδήγησε στη σύλληψη επτά ατόμων, ανάμεσα στους οποίους ο αρχηγός της οργάνωσης και ο βασικός διακινητής.

Στους συλληφθέντες, που κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, συμπεριλαμβάνονται ο αρχηγός (αλλοδαπός), ο βασικός διακινητής (επίσης αλλοδαπός), και πέντε ακόμη διακινητές (τρεις ημεδαποοί και δύο ανήλικοι αλλοδαποί).

Σύμφωνα με την έρευνα, η οργάνωση διακίνησε περίπου 32 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, με τη συνολική αξία να υπολογίζεται κατ' ελάχιστον στα 160.000 ευρώ. Οι αστυνομικές αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν 34 άτομα που προμηθεύονταν ναρκωτικά από την οργάνωση, εκ των οποίων οι επτά ήταν ανήλικοι. Συνολικά, διακριβώθηκαν περίπου 150 περιπτώσεις αγοραπωλησιών.

Η οργάνωση προμηθευόταν την ακατέργαστη κάνναβη και τη διακινούσε σε περιοχές της Ηγουμενίτσας, της Παραμυθιάς και των Φιλιατών, ενώ οι αγοραπωλησίες γίνονταν ακόμη και κοντά σε σχολεία, στοχεύοντας μαθητές. Για την απόκρυψη των ναρκωτικών, χρησιμοποιούνταν σπίτια, εγκαταλελειμμένοι χώροι του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα και υπαίθριοι χώροι κοντά σε εκκλησία.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, κατασχέθηκαν 8,76 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, δύο ζυγαριές ακριβείας, και υλικά για την τυποποίηση συσκευασιών ναρκωτικών. Επίσης, κατασχέθηκαν δύο αυτοκίνητα και δύο μοτοποδήλατα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για τις μετακινήσεις τους.

Εκτός από την κύρια δραστηριότητα της οργάνωσης, διακριβώθηκαν 27 ανεξάρτητες περιπτώσεις διακίνησης κοκαΐνης συνολικής ποσότητας 20 γραμμαρίων. 
Επιπλέον, συνελήφθη ένας αλλοδαπός μη μέλος της οργάνωσης, ο οποίος κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς στο σπίτι του βρέθηκαν 70 γραμμάρια κοκαΐνης, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και 2.470 ευρώ.
Όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.
Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την ταυτοποίηση όλων των εμπλεκομένων.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της αστυνομίας:
Εξαρθρώθηκε ύστερα από πολύμηνα έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν στην διακίνηση ναρκωτικών. 
Για την εξάρθρωση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν σήμερα (14-06-2024) νωρίς το πρωί συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας από αστυνομικούς τής παραπάνω υπηρεσίας, με τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν συνολικά 7 άτομα, που κατηγορούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. 
Ειδικότερα, πρόκειται για αλλοδαπό - αρχηγό της οργάνωσης, αλλοδαπό – βασικό διακινητή καθώς και 5 ακόμη διακινητές, εκ των οποίων 3 ημεδαποί και 2 ανήλικοι αλλοδαποί. 
Από τη διεξαχθείσα έρευνα, η οποία περιλάμβανε και ειδικές ανακριτικές πράξεις, εκτός από τη δομή διακριβώθηκε και ο τρόπος δράσης της οργάνωσης.
Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, τις οποίες στη συνέχεια διακινούσαν σε χρήστες σε περιοχές της Ηγουμενίτσας, της Παραμυθιάς και των Φιλιατών. 
Μάλιστα, πραγματοποιούσαν αγοραπωλησίες ακόμη και κοντά σε σχολεία, διακινώντας ναρκωτικά σε μαθητές. 
Ως μέρη («καβάτζες») για την απόκρυψη των ναρκωτικών χρησιμοποιούσαν τα σπίτια τους, εγκαταλελειμμένους χώρους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ηγουμενίτσα και υπαίθριο σημείο κοντά σε εκκλησία, στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο ζυγαριές ακριβείας, -8,76- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και υλικά για την τυποποίηση συσκευασιών («φιξάκια») κάνναβης.  
Ακόμη, κατασχέθηκαν 2 Ι.Χ.Ε. και 2 μοτοποδήλατα, που χρησιμοποιούσαν κατά τις μετακινήσεις τους. 
Κατά τη διάρκεια της έρευνας διακριβώθηκαν τουλάχιστον 150 περιπτώσεις  αγοραπωλησιών ακατέργαστης κάνναβης, με τη συνολική διακινηθείσα ποσότητα να εκτιμάται στα 32 κιλά, η αξία της οποίας υπολογίζεται  - κατ’ ελάχιστον -  στις 160.000 ευρώ. 
Από τις παραπάνω περιπτώσεις ταυτοποιήθηκαν 34 χρήστες, μεταξύ των οποίων 7 ανήλικοι. 

Διακρίβωση διακίνησης κοκαΐνης, ανεξάρτητη της εγκληματικής  δραστηριότητας της οργάνωσης
Σημειώνεται ότι από την αξιοποίηση των στοιχείων που προέκυψαν κατά την πολύμηνη έρευνα, εκτός της ως άνω περιγραφείσας δραστηριότητας της οργάνωσης και άσχετα με αυτή, διακριβώθηκαν και 27 περιπτώσεις διακίνησης κοκαΐνης, συνολικής ποσότητας 20 γραμμαρίων, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση των εμπλεκόμενων σε αυτές συνεχίζεται. 
Ακόμη, συνελήφθη αλλοδαπός, μη μέλος της οργάνωσης, που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 70 γραμμάρια κοκαΐνης, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης και 2.470 ευρώ. 
Άπαντες οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.  

Λεπτομέρειες από την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών στη Θεσπρωτία Λεπτομέρειες από την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 14, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες