Μετωπική σύγκρουση για τις ανεμογεννήτριες στην παράκτια ζώνη – Καθολικό «όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Μετωπική σύγκρουση για τις ανεμογεννήτριες στην παράκτια ζώνη – Καθολικό «όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας


Ομόφωνα αρνητική ήταν η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας απέναντι στην πρόταση εγκατάστασης ανεμογεννητριών μεταξύ Πλαταριάς και Συβότων, στην πιο τουριστική ζώνη της Θεσπρωτίας. Το σχέδιο απορρίφθηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις, με το κλίμα στη συνεδρίαση να αποτυπώνει την ήδη διαμορφωμένη κοινωνική κατακραυγή.

Το επίμαχο έργο εμφανίζεται να έχει κατατεθεί αποσπασματικά, μέσω επιμέρους ΜΠΕ – κάτι που, όπως κατήγγειλε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νταής, συνιστά καταφανή κατάτμηση ενός ενιαίου σχεδιασμού. Ο ίδιος επισήμανε ότι η μελέτη αγνοεί τόσο τον χωροταξικό σχεδιασμό όσο και τις προβλέψεις του πολεοδομικού σχεδίου της παράκτιας ζώνης, το οποίο ρητά απαγορεύει εγκαταστάσεις ΑΠΕ στα παράλια.
«Μιλάμε για ανεμογεννήτριες ύψους 170 μέτρων, που θα κυριαρχούν στο τοπίο και θα είναι ορατές από κάθε σημείο. Εντοπίζονται δίπλα σε περιοχές με εξαιρετική τουριστική επισκεψιμότητα, όπως η Πλαταριά και τα Σύβοτα», υπογράμμισε ο κ. Νταής, εκφράζοντας τη βαθιά του αντίθεση. Επεσήμανε, επίσης, τη χαμηλή προσδοκώμενη ανταποδοτικότητα του έργου για την τοπική κοινωνία και τις ελλιπέστατες τεχνικές τεκμηριώσεις, αφήνοντας σαφείς αιχμές για «επενδύσεις που σχεδιάζονται για να μεταπωληθούν σε μεγάλους ενεργειακούς ομίλους».

«Όχι» από όλες τις πτέρυγες και τους φορείς
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Λώλος, έκανε λόγο για «απύθμενο θράσος» των επενδυτών που σχεδιάζουν έργα τέτοιας κλίμακας μέσα στην καρδιά της τουριστικής ζώνης της περιοχής. «Η τουριστική μας ταυτότητα αξίζει πολύ περισσότερο από μια πρόσκαιρη ενεργειακή εκμετάλλευση», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας σε ενιαίο μέτωπο αντίστασης.
Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του Αντώνη Μπέζα από την ελάσσονα αντιπολίτευση, ο οποίος διευκρίνισε ότι η θέση του δεν είναι απέναντι στις ΑΠΕ γενικά, εστιάζοντας ωστόσο στο απαράδεκτο της συγκεκριμένης χωροθέτησης. «Δεν πρόκειται για ενεργειακή πολιτική, αλλά για χωροταξική αυθαιρεσία», είπε.
Τοποθετήσεις εκπροσώπων τοπικών συλλόγων και συμβούλων ανέδειξαν την εγγύτητα του έργου σε κατοικίες, κτηνοτροφικές μονάδες και περιοχές ιδιαίτερης φυσικής αξίας, ενώ έγινε αναφορά σε έρευνες που τεκμηριώνουν πτώση τουριστικής κίνησης σε περιοχές που εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες.

Αποφάσεις χωρίς αντίκρισμα;
Ο Δήμαρχος έκλεισε τη συζήτηση με ξεκάθαρη αναφορά στον τρόπο που λειτουργεί το θεσμικό πλαίσιο: «Δεν αρκεί πλέον να γνωμοδοτούμε. Οι αποφάσεις μας πρέπει να έχουν δεσμευτική ισχύ. Αν προχωρήσει η αδειοδότηση, θα περάσουμε σε δυναμικές μορφές αντίδρασης». Προανήγγειλε μάλιστα διεύρυνση των συμμαχιών με άλλους φορείς και κινήσεις πολιτών.
Όμως ένα σταθερό μοτίβο αγνόησης της τοπικής βούλησης φαίνεται να παγιώνεται στις αποφάσεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης που εκδίδει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Την ίδια ημέρα εγκρίθηκαν δύο μεγάλα έργα εγκατάστασης ανεμογεννητριών από την εταιρεία VAL GRECCE GREENFIELD ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε., στις θέσεις «Κοκκινίτσα» του Δήμου Φιλιατών και «Βάραθρο» του Δήμου Ηγουμενίτσας, παρά το γεγονός ότι και για τα δύο υπήρξαν καθολικές αρνητικές γνωμοδοτήσεις: από τα Δημοτικά Συμβούλια, τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας, υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και δεκάδες πολίτες και συλλογικότητες. Και στις δύο περιπτώσεις καταγγέλθηκαν σοβαρές παραβλέψεις σε θέματα πρόσβασης, χωροταξικής συμβατότητας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εντείνεται η ανησυχία ότι οι θεσμικές αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών αντιμετωπίζονται ως διακοσμητικές, με την Αποκεντρωμένη να προχωρά απερίσπαστα σε εγκρίσεις έργων με αμφιλεγόμενη νομιμότητα και βαρύ αποτύπωμα στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον της Θεσπρωτίας.

Το ερώτημα που αιωρείται πλέον, και αφορά κάθε τέτοιο έργο, είναι σαφές: Έχουν κάποιο βάρος οι συλλογικές θεσμικές αντιρρήσεις ή η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα συνεχίσει να χορηγεί περιβαλλοντικές εγκρίσεις “κατά ριπάς”, αδιαφορώντας για την τοπική βούληση και τις πραγματικές ανάγκες των περιοχών;
Μετωπική σύγκρουση για τις ανεμογεννήτριες στην παράκτια ζώνη – Καθολικό «όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Μετωπική σύγκρουση για τις ανεμογεννήτριες στην παράκτια ζώνη – Καθολικό «όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.