Οι "γαρίδες Θεσπρωτίας" στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ (+ΒΙΝΤΕΟ)
Στη σημερινή εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ παρουσιάστηκε ένα ξεχωριστό παράδειγμα πρωτογενούς παραγωγής από τη Θεσπρωτία, με επίκεντρο τις εκτροφές γαρίδας και τον ιδρυτή της μονάδας, Ναπολέων Τσάνης.
Ο κ. Τσάνης, μοριακός βιολόγος που επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από χρόνια στην Αυστραλία, μίλησε για τη σύγχρονη, κλειστού τύπου, μονάδα εκτροφής, η οποία λειτουργεί εντός θερμοκηπίου, με ανακύκλωση του νερού σε ποσοστό 99% και χωρίς εκροές προς το περιβάλλον.
Όπως εξήγησε, το νερό που χρησιμοποιείται προέρχεται από θαλάσσια γεώτρηση σε μεγάλο βάθος, ώστε να είναι απαλλαγμένο από ρυπαντικό φορτίο, ενώ εφαρμόζεται συνεχής αερισμός και στροβιλισμός για να διατηρούνται σταθερές συνθήκες και καθαρό περιβάλλον στις δεξαμενές.
Στο ρεπορτάζ παρουσιάστηκε και το προϊόν της εκτροφής: η γαρίδα τίγρης, ένα είδος τροπικής γαρίδας μεγάλου μεγέθους.
Ο κ. Τσάνης αναφέρθηκε στη διάθεση της παραγωγής, επισημαίνοντας ότι πλέον σημαντικό μέρος κατευθύνεται στην ελληνική αγορά, με στόχο κυρίως ξενοδοχεία και εστιατόρια, καθώς το προϊόν αρχίζει να γίνεται περισσότερο γνωστό στους επαγγελματίες του χώρου. Παράλληλα, έγινε αναφορά και στην τιμή που φεύγει το προϊόν από τη μονάδα.
Η παρουσίαση ανέδειξε ένα μοντέλο παραγωγής που συνδυάζει επιστημονική γνώση, επιχειρηματική οργάνωση και περιβαλλοντική διαχείριση, με σαφές αποτύπωμα στην τοπική οικονομία.
Ένα παράδειγμα επιστροφής και δημιουργίας, από έναν άνθρωπο με καταγωγή από τη Θεσπρωτία, που επέλεξε να επενδύσει στον τόπο του και να αναπτύξει μια δραστηριότητα με σύγχρονα χαρακτηριστικά και προοπτική επέκτασης.
Ακολουθεί το βίντεο της εκπομπής:


.gif)
.gif)
.gif)


