ΜΕ «ΦΘΑΡΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ» ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

ΜΕ «ΦΘΑΡΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ» ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ


Όλοι έχουν αντιληφθεί πως ο πολιτικός βίος αυτής της κυβέρνησης μάλλον τελειώνει και πιθανότατα θα οδηγηθούμε σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Το πολιτικό κατεστημένο το αντιλαμβάνεται και διακατέχεται από έναν εκνευρισμό που η Δημοκρατία δεν τη δικαιολογεί.

Η πιθανότητα να έχουμε εκλογές στην Ελλάδα είναι μεγάλη και ίσως- αν και το άγνωστο φοβίζει αρκετούς Θεσπρωτούς- αυτό αποτελέσει λύτρωση για τους Έλληνες. Προϋπόθεση είναι όμως οι εκλογές να δώσουν πολιτικές που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια σωστή κατεύθυνση.

Ισχυρίζομαι, πως η Πατρίδα μας έχει ανάγκη από πολλές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις

κι όχι απορρυθμίσεις που γνωρίσαμε. Μεταρρυθμίσεις αναγκαίες, συνετές και συνάμα ριζοσπαστικές, που θα μπορέσουν να χαρίσουν την ελπίδα και την αισιοδοξία στην κοινωνία μας. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να πηγάζουν από την ιεράρχηση των προβλημάτων και των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας κι όχι να στοχεύουν να ικανοποιήσουν τους δανειστές μας. Μα πάνω απ’όλα, πρέπει τις αναγκαίες αλλαγές να ακολουθήσουν όχι μόνο ικανοποιητικές απαντήσεις, αλλά αποτελεσματικές λύσεις στα πολλά ζητήματα των ανθρώπων της Πατρίδας μας.

Αν όμως δε θα έρθουν εκλογές, πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα από τη ΝΔ του κ.Σαμαρά «μετά την ψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας τι θα έρθει;». Αν πάλι γίνουν εκλογές, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δώσει απαντήσεις ή να ΄ναι καλά προετοιμασμένος στο ερώτημα «τώρα εκλογές, μετά τι θα έρθει;».

Επειδή η ΝΔ του κ.Σαμαρά έχει χάσει την αξιοπιστία της και η σημερινή πολιτική της μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα, αν όχι σε μια κοινωνική καταστροφή, δε θα αναφερθώ σ’ αυτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, που φαίνεται πως βρίσκεται στον προθάλαμο της εξουσίας, οφείλει να μην ξεχάσει, πως οι αναγκαίες και σοβαρές μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του δημόσιου συμφέροντος και της Πατρίδας μας. Οι αναγκαίες ριζοσπαστικές αλλαγές πρέπει να μας οδηγήσουν στο κλείσιμο «της μεταπολιτευτικής εποχής». Μιας εποχής που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην πολύμορφη κρίση της Ελλάδας. Μιας εποχής που έκλεισε τον κύκλο της και πρέπει να αφήσουμε πίσω μας.

Στις αλλαγές που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμμετάσχουν όλοι όσοι θέλουν μια «άλλη» Ελλάδα, ακόμα κι αν δεν υπάρξει ταύτιση απόψεων. Πρέπει να μπουν βάσεις στην Ελλάδα, αλλά και στη Θεσπρωτία, που θα μας απαλλάξουν από τις νοσηρές νοοτροπίες «βαλκανικού τύπου» και θα αποβλέπουν στην προκοπή της Πατρίδας, του Λαού και του Τόπου μας. Για να γίνει αυτό χρειάζεται πάνω απ΄ όλα να δημιουργηθεί και να εμπεδωθεί μια κουλτούρα συνεννόησης . Συνεννόηση που θα χρειαστεί στα δύσκολα που θα μας έρθουν…

Είμαι όμως αισιόδοξος, πως οι εκλογές που φαίνονται να έρχονται, ίσως αποτελέσουν μια μεγάλη ευκαιρία και για τη Θεσπρωτία. Τόσο οι συντοπίτες οπαδοί της ΝΔ, όσο και οι φίλοι συντοπίτες του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να υιοθετούν τις στείρες αντιπαραθέσεις, τους διχαστικούς λόγους ή τα σενάρια τρόμου. Ούτε πρέπει να περιορίζουν τον δημόσιο διάλογο σε διαπιστώσεις ή σε υπεραισιόδοξα σενάρια για την Ελλάδα. Στη Θεσπρωτία ας δώσει η κοινωνία ένα τέλος σ΄αυτή την μορφή «αδράνειας». Νομίζω έχουμε διαπιστώσει όλοι, πως δεν αρκεί να περιγράφουμε την πολύπλευρη κρίση που βιώνουμε όλοι μας ή να πιστεύουμε μύθους που ελάχιστα έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Είμαι βέβαιος στη Θεσπρωτία, οι άνθρωποι, οι συντοπίτες μας, περιμένουν να ακούσουν πειστικά επιχειρήματα, σχέδιο, αλλά και πράξεις για λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα του Νομού μας.

Για τη Θεσπρωτία που αγαπάμε και θέλουμε όλοι μας, πρέπει να μπουν θεμέλια πολλών και μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται ο τόπος μας. Χρειάζεται να γίνουν δημοκρατικές παρεμβάσεις που ίσως οδηγήσουν σε αλλαγή νοοτροπιών κι απαλλαγής από το νοσηρό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη Θεσπρωτία.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις πρέπει να στοχεύουν πρωταρχικά στην ποιοτική αναβάθμιση της πολιτικής σκέψης και του πολιτικού λόγου, αλλά και να περιέχουν πειστικές προτάσεις και λύσεις, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των Θεσπρωτών και κυρίως των φτωχών και ξεχασμένων Θεσπρωτών. Πρέπει να ασκηθούν πολιτικές παρεμβάσεις, μακριά από τις νοοτροπίες του χθες, που θα αγκαλιάσουν όλους τους Θεσπρωτούς. Ιδιαίτερα «τους Ακρίτες» του δήμου Φιλιατών που ζουν την αδιαφορία κι εγκατάλειψη του Κράτους, τους δημότες του Σουλίου και της Ηγουμενίτσας που βιώνουν την έλλειψη μιας σχεδιασμένης πολιτικής που θα αναστρέψει το ζοφερό κλίμα που βιώνουν ή τους Απόδημους Θεσπρωτούς που ζουν με τις πικρίες τους για την Ελλάδα τον παραμελισμό και την αδιαφορία που νιώθουν από πάρα πολλούς που στη Θεσπρωτία τους θεωρούν «παράξενους».

Xωρίς τις νοοτροπίες του χθες, είναι ανάγκη να έρθουν καινούργιες αντιλήψεις. Αντιλήψεις που θα αφουγκραστούν τις ανάγκες, τις προτάσεις και τους προβληματισμούς όλων των Θεσπρωτών με μια ποιοτική πολιτική σκέψη.

Ελπίζω οι Θεσπρωτοί να έχουν κατανοήσει αυτή τη φορά, πως με φθαρμένα υλικά δεν μπορεί να χτιστεί το καινούργιο που έρχεται, ούτε μπορούν να οικοδομηθούν σωστά όλα αυτά που είναι αναγκαία να γίνουν για την Ελλάδα και τη Θεσπρωτία. Αν θεμελιωθούν οι προαναφερόμενες αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με «σαθρά υλικά», απ΄ όπου και να προέρχονται, τα πισωγυρίσματα και οι νοοτροπίες του χθες είναι βέβαιο πως θα επιστρέψουν. Και τότε… αλίμονό μας κι αλίμονο στην Ελλάδα. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΩΗΣ
ΜΕ «ΦΘΑΡΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ» ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΜΕ «ΦΘΑΡΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ» ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 19, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.