Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας για την ποιότητα ζωής στην Ηγουμενίτσα

Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας για την ποιότητα ζωής στην Ηγουμενίτσα




Αγαπητοί συμπολίτες,
Η έρευνα ξεκίνησε στα πλαίσια του μαθήματος Marketing στο ΔΙΕΚ Ηγουμενίτσας και αντικειμενικό σκοπός της ήταν η εκμάθηση των εργαλείων του Marketing για την πλήρη κατανόηση της επιστήμης.
Μέσα από το μάθημα θελήσαμε να εφαρμόσουμε τα εργαλεία όχι για κάποιο προϊόν ή κάποια επιχειρηματικό σχέδιο αλλά για κάτι που ενδιαφέρει όλους μας την ποιότητα ζωής στην πόλη που ζούμε την Ηγουμενίτσα. Για τον λόγο αυτό σχεδιάσαμε την έρευνα έτσι ώστε τα αποτελέσματα να μας δώσουν ακριβή εικόνα για τις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας έτσι ώστε να αυτές να ενημερώσουν τις αρχές για να φροντίσουν την ικανοποίηση τους.
Η έρευνα έγινε με τα πιο σύγχρονα εργαλεία του διαδικτύου και με την εγκυρότητα της μεγαλύτερης εταιρείας στο χώρο την Google ! Στο στατιστικό δείγμα των 410 συμμετοχών αναμέναμε ότι σαφώς δεν θα μπορούσαμε να πλησιάσουμε τις ηλιακές ομάδες οι οποίες δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο καθώς και τα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης !
Η έρευνα ήταν ανοιχτή για τρείς εβδομάδες και είχε την μεγαλύτερη προβολή από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (Εφημερίδες, web portals, facebook, twitter, google+ κ.α).
Θεωρούμε ότι ο αριθμός των συμμετοχών είναι ικανός να μας δώσει το δείγμα που χρειαζόμαστε για την επικαιροποίση των αποτελεσμάτων αφού σε αντίστοιχη έρευνα που έγινε στον Δήμο Πατρέων η συμμετοχή ήταν στους 250 έναντι της δικιάς μας στους 410 συμμετέχοντες.
Θελήσαμε για λόγους πρακτικούς να συλλέξουμε τις πληροφορίες με ανώνυμες συμμετοχές για την αντικειμενικότητα της έρευνας αλλά και με ένα μικρό κίνδυνο της πολλαπλής συμμετοχής από μεριάς χρηστών. Η σχετικά μεγάλη σε αριθμό ερωτήσεων αλλά και σε ένα πρωτογενή έλεγχο για παρόμοιες απαντήσεις μας έδωσε ένα δείγμα κοντά στο μηδέν οπότε και δεν υπήρχε η δυνατότητα εκτροπών των γενικών τάσεων στις απαντήσεις που από τις πρώτες 100 με 150 συμμετοχές υπήρξαν μικρές διακυμάνσεις και αποκλίσεις.
 Στην ανάλυση όπως θα περιγράφεται παρακάτω θα σχολιάσουμε τις πρωτογενείς απαντήσεις των συμμετεχόντων ενώ υπάρχει δυνατότητα λόγω του αρχείου καταγραφής να υπάρξουν πιο λεπτομερείς αναλύσεις ανά διαφορετική μεταβλητή σύμφωνα με τα σύγχρονα στατιστικά μοντέλα. Το πρωτογενές υλικό αυτό θα είναι στην διάθεση όλων  των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση που θέλουν περαιτέρω αναλύσεις.
Οι δημογραφικές πληροφορίες που συλλέξαμε απεικονίζουν κατά μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα στην τοπική μας κοινωνία με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών να είναι από το αντρικό φύλλο ! Η ηλικία με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η ηλικία που πλήγεται σήμερα περισσότερο των 25 έως 44 με το 52% να έχουν δική τους οικογένεια με μέσο αριθμό 3 έως 4 άτομα.
Η υψηλή συμμετοχή σε επίπεδο σπουδών με αποφοίτους ΤΕΙ , ΑΕΙ και μεταπτυχιακό έφτασε το 61% ενώ μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπήρχε από επαγγελματίες και εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα 49%. Το ποσοστό που δήλωσαν άνεργοι σε δύο ερωτήματα είναι στο μέσο πανελλήνιο αριθμό του 26% !
Η κρίση δυστυχώς προσανατολίζει το 58% να φύγει από την πόλη μας ασχέτως εάν το 61% έχει ιδιόκτητη κατοικία με το 79% να έχει οικονομικά προβλήματα και οικογενειακά εισοδήματα κάτω των 1499 € το 67%. Επίσης το 95% θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολο η εύρεση εργασίας.
Μόνο το 9% δηλώνει ευχαριστημένος από την διαβίωση του στην Ηγουμενίτσα ενώ το 45% θεωρεί τον εαυτό του πολίτη της πόλης !
Μοιρασμένες είναι οι γνώμες σχετικά με το θέμα της παιδείας ενώ 2 στους 3 δεν είναι ικανοποιημένος από τις ιατρικές υπηρεσίες , κοινωνικής πρόνοιας κ.α
Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην καθημερινότητα αναδεικνύουν από την έλλειψη επαρκών μέσων μαζικής μεταφοράς , τις ανύπαρκτες δημόσιες βιβλιοθήκες, τους δημόσιους χώρους τις παιδικές χαρές και την έλλειψη πρασίνου.
Η ανασφάλεια είναι ένας επίσης παράγοντας που πρέπει να εξεταστεί με μικρότερα όμως ποσοστά σε θέματα βανδαλισμού και εγκληματικότητας.
Το κέντρο της Ηγουμενίτσας παίρνει την χαμηλότερη βαθμολογία αλλά και η εικόνα της πόλης έναντι των άλλων πρωτευουσών της Ηπείρου δεν χαίρει εκτίμησης με το 83% να την θεωρούν τουλάχιστον μέτρια και χαμηλές ελπίδες για βελτίωση τα επόμενα 10 χρόνια.
Προτεραιότητα σε θέματα εργασίας και τουριστικής ανάπτυξης θα πρέπει να δώσουν οι τοπικές αρχές ενώ πλήρης απογοήτευση υπάρχει σε θέματα πληροφόρησης όσο αφορά τον Δήμο μας.
Το 80% συμμετείχε στις τελευταίες εκλογές αλλά είναι απογοητευμένος από τις πρακτικές και τους ίδιους τους τοπικούς πολιτικούς οι οποίοι έχουν αποξενωθεί από τα ενδιαφέροντα και ανάγκες του λαού !
Η ενημέρωση που υπάρχει δείχνει κυρίαρχο μέσο το διαδίκτυο και στην συνέχεια τον τοπικό τύπο ενώ σε μεγάλα ποσοστά κυμαίνεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο είτε στους ιδιωτικούς χώρους ή σε δημόσιους !
Στις διαφάνειες μπορείτε να δείτε με λεπτομέρεια όλες τις απαντήσεις και να βγάλετε από μεριάς σας τα δικά σας συμπεράσματα σχετικά με τα ερωτήματα που τέθηκαν.
Θα μπορούσαμε να είμαστε πιο λεπτομερείς σε κάποια θέματα αλλά ο είδη μεγάλος αριθμός των ερωτήσεων (περίπου 110) θα ήταν αποτρεπτικός.
Ελπίζουμε η έρευνα μας να βάλει την βάση για μια πιο συστηματική προσπάθεια από μεριάς της πολιτείας για την εξεύρεση των αναγκών των πολιτών και την προσαρμογή των πολιτικών στα πραγματικά προβλήματα των πολλών και όχι των λίγων.
Σας ευχαριστώ
Με εκτίμηση
Νίκος Δάλλας


Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας για την ποιότητα ζωής στην Ηγουμενίτσα Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας για την ποιότητα ζωής στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 24, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.