Αναξιοποίητος ο σπάνιος οικολογικός χώρος της λίμνης με τα νούφαρα στη Θεσπρωτία

Αναξιοποίητος ο σπάνιος οικολογικός χώρος της λίμνης με τα νούφαρα στη Θεσπρωτία

 
Η λίμνη με τα νούφαρα στη Θεσπρωτία, αναξιοποίητη έως τώρα, είναι σπάνιος οικολογικός χώρος! 
Ερωδιοί και αλκυόνες, αγριόγατες και σκαντζόχοιροι, βίδρες και κουνάβια, νυφίτσες και αλεπούδες, σκαπτοποντικοί και ποταμόσκυλα, συμβιώνουν σε μια περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, δίπλα σε φιδόσαυρες, βαλτοχελώνες, πρασινόσαυρες, οχιές. 
Αποικίες από κρυπτοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, μαυροπελεκάνους, χρυσαετούς, όρνια, νανοβουτηχτάρια, χουλιαρόπαπιες, τρυγόνια, κοτσύφια, καρακάξες και ψαρόνια, δίνουν ζωή στο έλος με τη μόνιμη παρουσία τους και την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα. 
 
Στο νότιο άκρο του νομού Θεσπρωτίας, στα όρια με την Πρέβεζα και πολύ κοντά στην Πάργα, σε ένα οροπέδιο 100 μέτρων, δημιουργήθηκε η λιμναία έκταση που αποτελεί το έλος Καλοδικίου. 
Στην περιοχή έχουν καταγραφεί πάνω από 300 διαφορετικά φυτά, 120 είδη πουλιών -κάποια από τα οποία άγρια και σπάνια-, 20 είδη θηλαστικών, 11 είδη ερπετών και 5 αμφίβιων. 
Ο υγρότοπος του Καλοδικίου τροφοδοτείται από τις επιφανειακές και υποεπιφανειακές απορροές νερού από τους γύρω λόφους με ετήσιες εισροές 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε μέσες υδρολογικές συνθήκες και μέγιστη δυνατή διακύμανση στάθμης 3,1 μ. εκατομμύρια κυβικά μέτρα περίπου. 
Στη βόρεια περίμετρο του έλους η στάθμη του υπόγειου νερού βρίσκεται χαμηλότερα από αυτήν του έλους. 
Στο σημείο αυτό υπάρχουν καταβόθρες σε υψόμετρο 107,7 μ., όπου παρατηρείται συνεχής ροή νερού από το έλος προς αυτές. 
Αυτό σημαίνει ότι τα πλεονάσματα νερού του έλους πάνω από τη στάθμη αυτή διοχετεύονται και εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφορέα. Αντίθετα στη Νότια πλευρά η στάθμη του υπογείου νερού βρίσκεται ψηλότερα από αυτήν του έλους. 
Σε περιόδους υψηλής στάθμης νερού στον υδροφορέα, παρατηρείται τροφοδοσία του έλους, από αυτόν, μέσω πηγών που παρατηρήθηκαν σε υψόμετρο 108 μ. 
Οι εκτάσεις του με υψόμετρο κάτω των 110 μέτρων για περίπου 10 μήνες το χρόνο καλύπτονται με νερό. 
Τους υπόλοιπους μήνες το νερό περιορίζεται στην περιοχή με υψόμετρο κάτω των 107,5 μέτρων ή σε μικρές κοιλότητες, κυρίως στα ΒΑ, καθώς η στάθμη του νερού χαραχτηρίζεται από εποχιακές μεταβολές

Αναξιοποίητος ο σπάνιος οικολογικός χώρος της λίμνης με τα νούφαρα στη Θεσπρωτία Αναξιοποίητος ο σπάνιος οικολογικός χώρος της λίμνης με τα νούφαρα στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 27, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.