Μαθητές από λύκεια της Ηπείρου στο Ευρωκοινοβούλιο

Μαθητές από λύκεια της Ηπείρου στο Ευρωκοινοβούλιο

 
 
24 μαθητές από Λύκεια της Ηπείρου συνοδευόμενοι από δύο εκπαιδευτικούς, την κα Μαριάνθη Τσουκανέλη του 1ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας και την κα Nathalie Poupard του Μουσικού Σχολείου Άρτας, ως αρχηγό της αποστολής, ταξίδεψαν την Τετάρτη 04-02-15 στο Στρασβούργο και συμμετείχαν στην ημερίδα Euroscola που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη 05-02-15.
 
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να μπουν για μια μέρα στο ρόλο των ευρωβουλευτών, να συνεδριάσουν σε επιτροπές με άλλους μαθητές από 27 χώρες της Ε.Ε., να εκφράσουν τις απόψεις τους και να προτείνουν λύσεις στα παρακάτω θέματα:
«Περιβάλλον και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»
«Ελευθερία ενημέρωσης και αγωγή του πολίτη»
«2015 – Ευρωπαϊκό Έτος ανάπτυξης»
«Το μέλλον της Ευρώπης»
«Μετανάστευση και κοινωνική ένταξη»
«Απασχόληση των νέων»
 
Οι ηπειρώτες μαθητές είχαν ενημερωθεί για τα θέματα συζήτησης σε συνάντηση που οργανώθηκε στο Μουσικό Σχολείο Άρτας την Παρασκευή 23-01-15 όπου ρύθμισαν όλα τα θέματα του ταξιδιού τους καθώς και τις λεπτομέρειες της παρουσίας τους στην ημερίδα Euroscola.
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας τετραμελής αντιπροσωπεία από κάθε χώρα είχε στη διάθεσή της δύο λεπτά για να κάνει μια σύντομη παρουσίαση της περιοχής της. 
 
Δύο μαθήτριες από την ελληνική αντιπροσωπεία, η Κωσταντίνα Λιόντου του 1ου Λυκείου Άρτας και η Ιφιγένεια-Θεοδώρα Μπέτζου του 3ου Λυκείου Άρτας, στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσίασαν συνοπτικά την Ήπειρο και στη συνέχεια, η μαθήτρια Δανάη-Νικολέτα Χαρίτου του Μουσικού Σχολείου Άρτας τραγούδησε τις δύο πρώτες στροφές από το εξαίσιο μουσικό κομμάτι ''Μαλαματένια λόγια '' που κατά βάση αναφέρεται στην ιστορική πορεία της Ελλάδας. 
 
Συνόδευε με τουμπερλέκι ο Αριστείδης Μπαλτζώης του 4ου Λυκείου Άρτας ενώ όλη η ομάδα των ηπειρωτών μαθητών τραγουδούσε όρθια στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.
 
Η επιλογή των μαθητών που εκπροσώπησαν την Ήπειρο στο Ευρωκοινοβούλιο, έγινε με διαγωνισμό στην έκθεση με θέμα:
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την Συνθήκη της Λισαβόνας έχει πιο ενισχυμένο ρόλο στην διαμόρφωση της Ευρώπης. Ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωπαίου πολίτη και πώς μπορεί να ακουστεί δυνατότερα η φωνή του στην Ευρώπη;».
 
Στο διαγωνισμό EUROSCOLA δήλωσαν συμμετοχή 246 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, από σχολικές μονάδες που ανήκουν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, και ειδικότερα από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας. Από αυτούς διαγωνίστηκαν οι 203, ενώ οι υπόλοιποι δεν προσήλθαν στο διαγωνισμό. 
 
Οι 24 πρώτοι μαθητές και μαθήτριες εκπροσώπησαν την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου στην ημερίδα EUROSCOLA στο Στρασβούργο.
 
Το Μουσικό Σχολείο Άρτας συγχαίρει τους μαθητές όλων των σχολείων της Ηπείρου που επιλέχτηκαν να λάβουν μέρος στην ημερίδα στο Στρασβούργο, την εκπαιδευτικό του κα Nathalie Poupard που επιλέχτηκε ως αρχηγός και τη μαθήτριά του Δανάη-Νικολέτα Χαρίτου που πρώτευσε στο διαγωνισμο
Μαθητές από λύκεια της Ηπείρου στο Ευρωκοινοβούλιο  Μαθητές από λύκεια της Ηπείρου στο Ευρωκοινοβούλιο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 06, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.